“Η ελληνική παραμένει η μητρική γλώσσα του χριστιανισμού”
Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα: «Η διαχρονική συμβολή της Ελληνικής Γλώσσας στον Παγκόσμιο Πολιτισμό», διοργανώθηκε από το Τμήμα 601 ΑΗΕΡΑ – Κωνσταντινούπολη “ΒΟΣΠΟΡΟΣ” το Σάββατο 17 Απριλίου.
Στην ημερίδα απηύθυνε χαιρετισμό και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγαλείο της Ελληνικής γλώσσας και στη συμβολή της στον παγκόσμιο πολιτισμό.
“Η Ελληνική γλώσσα αποτελεί τιμαλφέστατο δώρο ενός ιδιοφυούς ιστορικού λαού προς την ανθρωπότητα. Ελληνικές είναι οι κομβικές λέξεις του παγκοσμίου πολιτισμού και των επιστημών, τα έργα του Πλάτωνος και του Αριστοτέλους, των τραγικών ποιητών, του Θουκιδίδου και των άλλων σπουδαίων εκπροσώπων της αρχαίας ελληνικής διανοήσεως κοσμούν τας βιβλιοθήκας του κόσμου”, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτατος και πρόσθεσε: “Η Καινή Διαθήκη εγράφη εις την ελληνικήν και αυτή θα παραμένει εις το διηνεκές η μητρική γλώσσα του χριστιανισμού. Η ελληνική γλώωσα ελειτούργησε επί μακρούς αιώνας όχι μόνο ως μέσο, αλλά και ως φορέας ηθικών αξιών”.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Κώστας Βλάσης, σημείωσε πως η ελληνική γλώσσα είναι μία γλώσσα πάντα επίκαιρη και διαχρονική, είναι ένας θησαυρός πολύτιμος για τους απανταχού Έλληνες και γι’ αυτό στο Υπουργείο Εξωτερικών καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για τη διαφύλαξη και την διάδοσή της σε ολόκληρο τον κόσμο.
Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος του Τμήματος 601 AHEPA – Κωνσταντινούπολη, Δημήτριος Σαμαράς, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “τα ελληνικά είναι μια γλώσσα, που μιλιέται χωρίς διακοπή και με ελάχιστες διαφορές χιλιάδες χρόνια, καθιστώντας την Ελλάδα, μια απέραντη σε έκταση χρόνου, χώρα -όπως έλεγε και ο νομπελίστας ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης. Παρελθόν, παρόν, αλλά και μέλλον της ελληνικής γλώσσας είναι οι συμπληρωματικές όψεις μια αέναης και αδιάσπαστης πορείας στο χωροχρόνο. Τα ελληνικά έχουν και μια 2η ζωή, καθώς το αλφάβητο, το λεξιλόγιο, η σύνταξη και η λογοτεχνία τους υπάρχουν, «ζουν» σε τόσες άλλες γλώσσες. Ωστόσο, ας μην περιορίζουμε τη γλώσσα μας ως ένα απλό εργαλείο σκέψης. Η γλώσσα μας, είναι ο πολιτισμός μας όλος, η ιστορία, αλλά και η ταυτότητα μας”.
Όπως επισημάνθηκε ουσιαστικός σκοπός της προχθεσινής διοργάνωσης ήταν η καθιέρωση σε παγκόσμιο επίπεδο της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας, η οποία είναι αναγνωρισμένη και επικυρωμένη από την UNESCO και τον ΟΗΕ.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.