Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε Διεθνές Συνέδριο με θέμα την προστασία της Δημιουργίας, στη Βουδαπέστη την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023.
Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Θεολογική Σχολή του Καθολικού Πανεπιστημίου Pázmány Péter (PPKE), το Ινστιτούτο για την Προστασία της Δημιουργίας και το Ερευνητικό Κέντρο για την Θρησκεία και την Κοινωνία Eötvös József του Εθνικού Πανεπιστημίου Δημοσίας Διοικήσεως (NKE).
Στο Συνέδριο συμμετείχαν ο ΡΚ Αρχιεπίσκοπος Esztergom και Βουδαπέστης Καρδινάλιος Εξ. Péter Erdő, ο Πρύτανης του Καθολικού Πανεπιστημίου Pázmány Péter Εξ. Géza Kuminetz και ο Πρόεδρος-Επίσκοπος της Ευαγγελικής Εκκλησίας της Ουγγαρίας Εξ. Tamás Fabiny, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας κ. Αρσένιος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Απαμείας κ. Παΐσιος και άλλα κορυφαία ονόματα εκπροσώπων θρησκευτικών και επιστημονικών ιδρυμάτων, μέλη της ακαδημαικής κοινότητος, επίσημοι κρατικοί εκπρόσωποι, πολλοί φοιτητές αλλά και πλήθος ενδιαφερομένων από πολλές χώρες του κόσμου.
Συντονιστής της πρωινής συνεδρίας ήταν ο Εξ. Levente Balázs Martos, Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Esztergom-Βουδαπέστης και επικεφαλής του Τμήματος της Θεολογικής Σχολής του Ουγγρικού Πανεπιστημίου. Ο Πρύτανης του Εθνικού Πανεπιστημίου Δημοσίας Διοικήσεως κ. Gergely Deli, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και αναφέρθηκε στις κοινωφελείς επιστημονικές δραστηριότητες του Πανεπιστημίου και στη βοήθεια που παρέχει στους εθνικούς οργανισμούς για να επιτύχουν κοινούς στόχους, στους οποίους εξέχουσα θέση έχει η προστασία της οικογενείας, του γάμου και της Δημιουργίας. Χαιρέτισε την συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, ενός εκ των κορυφαίων θρησκευτικών ηγετών που δίδουν μεγάλη έμφαση στην από κοινού εξεύρεση λύσεων για την προστασία της Δημιουργίας, θέμα με το οποίο ασχολείται το Ερευνητικό Κέντρο Eötvös József καθώς διερευνά τον αντίκτυπο της θρησκείας στην κοινωνία και τον τρόπο με τον οποίο το Κράτος μπορεί να συνεργασθεί με θρησκευτικούς φορείς για να ανταποκριθούν από κοινού στις παγκόσμιες προκλήσεις.
Την κεντρική ομιλία του Συνεδρίου εξεφώνησε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος εξ αρχής υποστήριξε την άποψη, ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα είναι η διατήρηση του κόσμου που δημιούργησε ο Θεός. Πρόκειται για πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, διότι τίποτα και κανείς δεν υπάρχει απομονωμένος. Η προστασία της Δημιουργίας είναι κοινός σκοπός και απαιτείται συνειδητή και συντονισμένη δράση προκειμένου να αφήσωμε έναν ειρηνικό, δίκαιο και βιώσιμο κόσμο στις μελλοντικές γενιές. Επειδή δεν διεταράξαμε την ισορροπία της Γης μεμονωμένα, πρέπει επίσης, όπως τόνισε, από κοινού να σκεφθούμε τις λύσεις. Ο διαχριστιανικός και διαθρησκειακός διάλογος, η συνεργασία μεταξύ των κλάδων της επιστήμης και η ομόνοια θα μας βοηθήσουν να βρούμε τη σωστή κατεύθυνση σ᾽ αυτό το σταυροδρόμι της ιστορίας. Θεώρησε ως ένα από τα μεγάλα διδάγματα της πανδημίας του Κόβιντ-19 το ότι ”δεν μπορούμε να παίζωμε με τον Θεό αλλά ούτε μπορούμε να ασχοληθούμε με την επιστήμη με ανεύθυνο τρόπο. «Υπάρχει και μία πνευματική διάσταση στην προστασία της Δημιουργίας. Δεν μπορούμε να περιορίσωμε τη ζωή στη δική μας ύπαρξη. Σ΄αυτό το πλαίσιο, ο οικουμενικός διάλογος και η δέσμευση είναι επίσης χρήσιμα ‘ανοίγματα᾽. Για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η προστασία της Δημιουργίας δεν είναι δραστηριότητα δημοσίων σχέσεων». Το Σύμβολο της Πίστεώς μας κάνει επίσης λόγο για τον Θεό ως «δημιουργό του ουρανού και της γης, όλων των ορατών και των αόρατων» τόνισε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. «Η οικολογική κρίση», υποστήριξε, «δεν είναι μόνο ένα επιστημονικό πρόβλημα, καθώς το ενδιαφέρον για την δημιουργία εστιάζει επίσης την προσοχή μας στους φτωχότερους».
Ο Παναγιώτατος έκανε λόγο για πρωτοβουλίες και εγκυκλίους που φανερώνουν ότι η ζωή της Εκκλησίας είναι ένα είδος εφαρμοσμένης οικολογίας. Αναφέρθηκε, τέλος, στη σύσταση ειδικής επιτροπής για την καταγραφή της κοινωνικής διδασκαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας, της οποίας το πρώτο δείγμα γραφής ενθαρρύνει τον διάλογο, επισημαίνοντας την παρουσία της Εκκλησίας στον κόσμο.
(Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη στα Αγγλικά)
Κοινός παρονομαστής στις εισηγήσεις των συνέδρων υπήρξε η άποψη ότι δεν αρκεί η «πράσινη» ιδεολογία, η οποία αναφέρεται στην φυσική τάξη, που συχνά αντιτάσσεται στην ίδια τη φύση και στον άνθρωπο, ενώ η χριστιανική άποψη για την προστασία της Δημιουργίας αφορά στην οργάνωση της φύσεως για τη διατήρηση του ανθρώπου και του κόσμου.
Το Συνέδριο κορυφώθηκε με επίσημη Διακήρυξη περί της κοινής μας ευθύνης για τον κόσμο που δημιούργησε ο Θεός. Το κείμενο της Διακηρύξεως παρουσίασε ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Pécs Εξ. Attila Puskás.
Στη Βουδαπέστη ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είχε επίσης την ευκαιρία να δεχθεί μέλη της εκεί Ορθοδόξου παροικίας και της Ελληνικής Κοινότητος, προς τα οποία απηύθυνε πατρικούς και ενισχυτικούς λόγους.
Ο Παναγιώτατος περεκάθησε επίσης σε γεύμα παρατεθέν προς τιμήν του εκ μέρους της Ουγγρικής Κυβερνήσεως υπό του Αναπληρωτού Πρωθυπουργού κ.κ. Zsolt Scemjén. Εν συνεχεία επισκέφθη τους χώρους του Κέντρου της Εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Múzeum Utca στη Βουδαπέστη και επέβλεψε τα εκεί εκτελούμενα έργα.
Με την επίσκεψη αυτή ολοκληρώθηκε η εξαήμερη ευλογητή επίσκεψη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Ουγγαρία.
Διαβάστε επίσης για την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουγγαρία:
Ουγγαρία: Δείτε το βίντεο με την Πατριαρχική χοροστασία στην Ι.Μ Pannonhalma Ουγγαρίας
Ουγγαρία: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης για την οικολογική θεολογία που ανέπτυξε η Πρωτόθρονη Εκκλησία
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ξεναγήθηκε στην Μονή Pannonhalma Ουγγαρίας (ΦΩΤΟ)
Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη με μαθητές Γυμνασίου στην Ουγγαρία
Φωτορεπορτάζ από την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουγγαρία