Οικουμενικό Πατριαρχείο
19 Απριλίου, 2024

Η τετραήμερη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Αθήνα (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, 18 Απριλίου, η τετραήμερη επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην Αθήνα. 

Ο Παναγιώτατος με τη συνοδεία του επέστρεψαν το απόγευμα της Πέμπτης με ιδιωτική πτήση στην Κωνσταντινούπολη. Λίγες ώρες νωρίτερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης χειροθέτησε στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην Αθήνα, στο Οφφίκο του Άρχοντος Ευταξία της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας τον κ. Νικόλαο Διαμαντή Πατέρα, Εφοπλιστή, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Διαβάστε αναλυτικά: Χειροθεσία του Νικόλαου Πατέρα σε Άρχοντα Οφφικιάλιο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος, τόνισε ότι με την απονομή του Οφφικίου προς τον κ. Πατέρα, η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία επιβραβεύει την αφοσίωσή του σε αυτήν και την στήριξη του έργου της, ενώ υπενθύμισε ότι ο τιμώμενος συνέβαλε γενναία στη συντήρηση και αποκατάσταση του Ι. Ναού του Αγίου Νικολάου, τον οποίο συνεχίζει να ενισχύει ποικιλοτρόπως.

Το πρωί της ίδιας ημέρας, ο Παναγιώτατος δέχθηκε σε ακρόαση, στο κατάλυμά του, την Πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα κ. Alison Duncan, με την οποία είχε την ευκαιρία να συζητήσει μεταξύ άλλων και για την επικείμενη επίσκεψή του, τον ερχόμενο Οκτώβριο, στην χώρα της, και ακολούθως την Υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδος κ. Νίκη Κεραμέως.

Περιβάλλον, θεολογία και ειρήνη στο επίκεντρο της τρίτης ημέρας

Την Τετάρτη, 17 Απριλίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απηύθυνε χαιρετισμό στην ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου Our Ocean, από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδου, με θέμα «Θαλάσσια Απορρίμματα: Γεφύρωση Επιστήμης και Διαμόρφωσης Πολιτικής».

Στη συνέχεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στο Γραφείο Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Το μεσημέρι, ο Παναγιώτατος παρέστη στην τελετή απονομής του τίτλου του Επιτίμου Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών προς τον Ομότιμο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής αυτού κ. Βλάσιο Φειδά.

Διαβάστε επίσης: Οικουμενικός Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην αναγόρευση του Ομοτίμου Καθηγητή Βλάσιου Φειδά σε Επίτιμο Καθηγητή του ΕΚΠΑ

Αμέσως μετά, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος υποδέχθηκε τον Πατριάρχη και είχε σύντομη συνομιλία μαζί του στο επίσημο Γραφείο του στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου.

Διαβάστε επίσης: “Ο Θεός θα αποκαταστήσει την αδικία” – Με ευχή την επαναλειτουργία της Χάλκης η συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέστη και ομίλησε στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», του οποίου είναι Επίτιμος Πρόεδρος, κατά την εκδήλωση παρουσιάσεως του βιβλίου του Καθηγητού κ. Σταματίου Γεωργούλη για το έργο και τις παρακαταθήκες του αειμνήστου Σουηδού πολιτικού Ουλοφ Πάλμε, που εκδόθηκε με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 38 ετών από τη δολοφονία του.

Διαβάστε αναλυτικά: Περιβάλλον, θεολογία και ειρήνη στο επίκεντρο των εκδηλώσεων που παρέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης την 3η ημέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα

Η ομιλία στο 9ο Διεθνές Συνέδριο ”Our Ocean”

Τη σημασία να έχουμε στη σκέψη μας πάντα τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου στον πλανήτη μας και να προσευχόμαστε για ειρήνη στη Μέση Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο, υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην επίσημη ομιλία του στο 9ο Διεθνές Συνέδριο ”Our Ocean”, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, 16 Απριλίου 2024, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, πολλών ηγετών άλλων Κρατών, Υπουργών της Ελληνικής Κυβερνήσεως, στελεχών διεθνών οργανισμών, ειδικών επιστημόνων και οικονομικών παραγόντων, καθώς και προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο.

Η πρώτη ημέρα της Πατριαρχικής επίσκεψης στην Αθήνα

Το απόγευμα της Δευτέρας, 15 Απριλίου, ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, ο οποίος, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλό τού Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Βαρνάβα Θεοχάρη, κληρικούς της Αρχιεπισκοπής και συνεργάτες του, τον καλωσώρισε με εγκαρδιότητα στην είσοδο του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου της Αγίας Φιλοθέης και στη συνέχεια είχαν μακρά κατ’ ιδίαν αδελφική συνάντηση, όπου, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψή του στην Πρωτεύουσα της Ελλάδος και τη νέα συνάντηση του με τον Αρχιεπίσκοπο.

Κάμερα: Ανδρέας Χαλκιόπουλος 

Το βράδυ, ο Παναγιώτατος παρακάθησε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του το υπό την προεδρία του κ. Κουκουλομάτη Διοικητικό Συμβούλιο της Αθηναϊκής Λέσχης στις εγκαταστάσεις αυτής. Στο δείπνο παρακάθησαν επίσης ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, Ιεράρχες, εκπρόσωποι του Πολιτικού, Στρατιωτικού και Ακαδημαϊκού κόσμου της χώρας, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε. και άλλοι προσκεκλημένοι.

Στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος χαρακτήρισε την Αθηναϊκή Λέσχη “ιστορικόν θεσμόν και σύμβολον της νεωτέρας περιόδου του κλεινού άστεος ως πρωτευούσης της Ελλάδος”, το πνεύμα του οποίου, όπως είπε, αποτελεί συνδυασμό και έκφραση των πνευματικών και ανθρωπιστικών αξιών, οι οποίες δεν γνωρίζουν σύνορα και έχουν παγκόσμια εμβέλεια.

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου

Διαδώστε: