Η ακολουθία της Ανάστασης θα γίνει, εξαιτίας των συνθηκών, το πρωϊνό του Πάσχα στο Κίεβο, όμως ο κόσμος κάθε άλλο παρά έχει λιγοστέψει κι εκείνο που άλλαξε είναι οι προσευχές των ανθρώπων, όπως είπε ο κατά κόσμον Μιχαήλ Αλεξέγεβιτς Ανίσενκο, έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη και προεστός του Πατριαρχικού Σταυροπηγιακού Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέα που βρίσκεται στην καρδιά της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Ο Επίσκοπος Κομάνων Μιχαήλ, είπε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις», ότι «όλοι ετοιμάζονται για το Πάσχα, είναι γιορτή σημαντική για τη ζωή του ουκρανικού λαού και μέσα στο δράμα ψάχνουν παρηγοριά».
Πρόσθεσε ότι οι Ουκρανοί πιστεύουν ότι «το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως θα τους δώσει δύναμη να νικήσουν και να συνεχίσουν την ειρηνική ζωή».
«Βρισκόμαστε στο κέντρο του Κιέβου λόγω και της απαγόρευσης κυκλοφορίας δεν θα γίνει περιφορά του Επιταφίου, που κι εδώ στολίζεται με πολύ ωραίο τρόπο όπως και στην Ελλάδα», είπε ακόμη ο Θεοφιλέστατος.
Εξήγησε στη συνέχεια ότι «δεν μπορεί να γίνει νύχτα μέσα στον πόλεμο» η λειτουργία της Ανάστασης γιατί «θα δούλευαν διπλά εκείνοι που μας προστατεύουν», κι έτσι οι Ουκρανοί θα εκκλησιαστούν το πρωί του Πάσχα.
«Δεν έφυγα, έμεινα στο Κίεβο κι αισθανόμουν ψυχραιμία και ευθύνη. Εκπροσωπώ τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τη Μητέρα Εκκλησία. Ο κόσμος έχει ανάγκη να προσευχηθεί, λίγοι από τους πιστούς έφυγαν και ο κόσμος άρχισε να γυρνάει στο Κίεβο, ενώ ταυτόχρονα ήρθαν και πρόσφυγες από την ανατολική Ουκρανία», πρόσθεσε.
Αφού εξέφρασε ευχαριστίες «για τη ζεστασιά των Ελλήνων και την υποδοχή προσφύγων και από τη Μαριούπολη», ο Ουκρανός Επίσκοπος απάντησε στην ερώτηση για την προσωπική του ιστορία: «Ο πατέρας μου είναι Ουκρανός που λόγω του καθεστώτος υπηρέτησε ως αξιωματικός στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Γεννήθηκα στη Ρωσία κι επέστρεψα στην πατρίδα όταν ήμουν 12 ετών».
Από τον Ιανουάριο του 2019 είναι Προϊστάμενος του Σταυροπηγιακού Ναού Αγίου Ανδρέου Κιέβου. Το 2012 αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης. Το 2011 εντάχθηκε στον κλήρο της Μητροπόλεως Πισιδίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το 2013 έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.
Δείτε το βίντεο ΕΔΩ
Πηγή: ΕΡΤ– εκπομπή «Συνδέσεις» (Σύνταξη Σοφία Χούντα)