Γνώμες
28 Νοεμβρίου, 2022

Κωνσταντίνος ΣΤ΄: Ο πρόσφυγας Οικουμενικός Πατριάρχης

Διαδώστε:

Σαν σήμερα 28 Νοεμβρίου 1930 κοιμήθηκε ειρηνικά στο σπίτι του στη Ν. Φιλαδέλφεια ο εξόριστος , ανταλλάξιμος , Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντίνος ΣΤ΄. Ο Παναγιώτατος Αρχιεπίσκοπος πρώην Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης κυρός Κωνσταντίνος ο ΣΤ΄ (1859-1930).

Ο Κωνσταντίνος Αράμπογλου ή Καρατζόπουλος γεννήθηκε στη Συγή της Προύσης το 1859 (ή το 1857). Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης το 1885, αφού υπέβαλε διατριβή με τίτλο “Ότι ψευδής η εν Φλωρεντία Σύνοδος”.

 

Το 1886 χειροτονήθηκε Διάκονος και τον Οκτώβριο του 1887 διορίστηκε Αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως Προύσης. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος στην ίδια Μητρόπολη. Στις 5 Μαρτίου 1896 εξελέγη τιτουλάριος Επίσκοπος Ροδοστόλου ς. Στις 10 Μαρτίου 1896 χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Καφατιανής Γαλατά Κωνσταντινουπόλεως τιτουλάριος Επίσκοπος Ροδοστόλου, Βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Αδριανουπόλεως για το τμήμα Σαράντα Εκκλησιών. Τη χειροτονία τέλεσε ο Μητροπολίτης Προύσης Ναθαναήλ, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Ελασσώνος Νικόδημο και Παραμυθίας Κωνσταντίνο. Στις 22 Ιουνίου 1899 εξελέγη Μητροπολίτης Βελλάς και Κονίτσης. Στις 29 Ιουνίου 1906 εξελέγη Μητροπολίτης Τραπεζούντος.

Στις 2 Απριλίου 1913 εξελέγη Μητροπολίτης Κυζίκου και στις 10 Φεβρουαρίου 1922 Μητροπολίτης Προύσης. Στις 8 Μαΐου 1924 εξελέγη Μητροπολίτης Δέρκων. Στις 17 Δεκεμβρίου 1924 εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης. Στις 30 Ιανουαρίου 1925 οι Τουρκικές αρχές τον απέλασαν από την Τουρκία θεωρώντας τον ανταλλάξιμο. Εγκαταστάθηκε αρχικά στη Θεσσαλονίκη και διέμενε στο Μητροπολιτικό Μέγαρο. Από την Θεσσαλονίκη προέβη σε ανεπιτυχή διαβήματα προς την Κοινωνία των Εθνών για να του επιτραπεί η επιστροφή.

Στις 22 Μαΐου 1925 υπέβαλε την παραίτησή του από τον Πατριαρχικό θρόνο. Μετά από εξάμηνη παραμονή στη Θεσσαλονίκη διέμεινε για ένα διάστημα στη Χαλκίδα και εν συνεχεία εγκαταστάθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής, σε κατοικία που του διέθεσε η Ελληνική Κυβέρνηση. Κατά την διάρκεια της διαμονής του στην Ν. Φιλαδέλφεια δεν έπαψε να ενδιαφέρεται για τους Πρόσφυγες συνεργαζόμενος με την Κυβέρνηση για την επίλυση των προβλημάτων τους, ενώ σημαντική ήταν η προσφορά του στην παραχώρηση, από την Κεντρική Επιτροπή Στεγάσεως Προσφύγων, χώρου για την ανέγερση Αθλητικού Κέντρου για άθληση των παιδιών των προσφύγων, το σημερινό γήπεδο της Α.Ε.Κ, καθώς και του γειτονικού του γηπέδου, Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος.  Εκοιμήθη στην Ν. Φιλαδέλφεια στις 28 Νοεμβρίου 1930.

Η νεκρώσιμος Ακολουθία εψάλλει  στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου Παπαδόπουλου και παρουσία σύσσωμης της Ελληνικής Κυβερνήσεως. Ενταφιάστηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών με τιμές Πατριάρχου εν ενεργεία. Η Α.Ε.Κ. στο ψήφισμα που εξέδωσε επί τη εκδημία του τον προσφωνεί ” Πνευματικό” αυτής “Πατέρα”, η κεντρική πλατεία της Ν. Φιλαδέλφειας καθώς και η πέριξ του Γηπέδου οδός φέρουν το Όνομά του, ενώ το 2008 έγιναν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του στην πλατεία Πατριάρχου στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Το 2011με ενέργειες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου,  τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και εναποτέθηκαν στο Κοιμητήριο της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή δίπλα στους τάφους των υπολοίπων Πατριαρχών Το όνομά του χαραγμένο στο Φωτοστέφανο του Γένους . Και ο Στέφανος της Δικαιοσύνης ,που του απένειμε ο Δίκαιος Κριτής,  μαργαρίτης πολύτιμος στα ” Άγια των Αγίων ” της Ορθοδοξίας. Αιωνία η μνήμη του μακαριστού Πατριάρχου Κωνσταντίνου.

Διαδώστε: