Οικουμενικό Πατριαρχείο
29 Σεπτεμβρίου, 2024

Με μηνύματα για τις αλησμόνητες πατρίδες τελέστηκε η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Φωτεινής στη Νέα Σμύρνη

Διαδώστε:

Mε ιδιαίτερη χαρά και βαθύτατο σεβασμό η Ιερά Μητρόπολη Νέας Σμύρνης υποδέχθηκε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο την Κυριακή Β’ Λουκά, 29 Σεπτεμβρίου 2024.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης τελέστηκε η Ακολουθία του Όρθρου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου και στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου.

Συλλειτούργησαν οι Σεβασμιωτάτοι Μητροπολίτες Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, Δράμας κ. Δωρόθεος και ο οικείος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.

Συμπροσευχόμενοι ήταν οι Σεβασμιωτατοι Μητροπολίτες Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος και Βερενίκης κ. Χρυσόστομος.

Στη Θεία Λειτουργία, η οποία τελέστηκε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, συμμετείχαν τόσο η δημοτική Αρχή της πόλεώς, με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Κουτελάκη, όσο και πολιτικοί άρχοντες.

Ο Ναός ήταν από νωρίς κατάμεστος όχι μόνο από ενορίτες της Αγίας Φωτεινής, αλλά και από πιστούς άλλων Ενοριών που ήρθαν για να λάβουν την ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου.

Στην προσφώνηση του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμέων εξέφρασε, μεταξύ άλλων, τη χαρά και την ευγνωμοσύνη του για την ευλογητή παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στην πόλη.

Αναλυτικά η προσφώνηση του Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμέων:

«Παναγιώτατε Δέσποτα,

Με βαθύ σεβασμό, ανυπόκριτη τιμή και θερμή εν Χριστώ Ιησού αγάπη Σας υποδεχόμαστε σήμερα ιερουργούντα στον Ιερό Μητροπολιτικό μας Ναό. Και άλλες φορές επ᾽ ευκαιρία της ελεύσεώς Σας στην πόλη των Αθηνών περάσατε από την πόλη μας, τη Νέα Σμύρνη. Κατά την πρώτη επίσημη έλευσή Σας, ενθυμούμαι, για να τελέσετε Τρισάγιον επί του τάφου του μακαριστού σχολάρχου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης Μητροπολίτου Σταυρουπόλεως κυρού Μαξίμου. Τις περισσότερες όμως για να επισκεφθείτε την έδρα του Συλλόγου των συμπατριωτών Σας Ιμβρίων που με πολλούς κόπους ανήγειραν στη φιλόξενη πόλη μας.

Η παρούσα έλευσή Σας συνδέεται αφ᾽ ενός με το Πανιμβριακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε χθες στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και αφ᾽ ετέρου με την επιθυμία Σας να τιμήσετε σήμερα με τη σεπτή παρουσία Σας την ονοματοδοσία —κατά παλαιότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου— μιάς εκ των πλατειών της πόλεώς μας επ᾽ ονόματι των νήσων Ίμβρου —της ερατεινής ιδιαιτέρας πατρίδας Σας— και Τενέδου.

Εξ αφορμής, λοιπόν, των προαναφερθέντων και της επιθυμίας Σας να ιερουργήσετε χάριν των αδελφών Ιμβρίων, αντί άλλου Ιερού Ναού, Σας παρεκάλεσα γραπτώς να τελέσετε το μέγα μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον Ιερό Μητροπολιτικό μας Ναό της Αγίας Φωτεινής, προκειμένου να ευλογήσετε και το θεοφιλές πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Και ιδού, μετά την ευμενή αποδοχή της ταπεινής προσκλήσεώς μου, ευρίσκεσθε εν μέσω ημών μετά της τιμίας Συνοδείας Σας των προσφιλεστάτων αδελφών Ιεραρχών Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου, Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου και Δράμας κ. Δωροθέου και των λοιπών συνεργατών Σας. Εκφράζουμε την πολλή χαρά μας και Σας ευχαριστούμε ευγνωμόνως για την ευλογητή παρουσία Σας.

Η γνωριμία μας, Παναγιώτατε, και η εν Χριστώ κοινωνία μας είναι πολύ παλαιά και οι λόγοι πολλοί. Η παρούσα ώρα εν τούτοις δεν μου επιτρέπει να τους μνημονεύσω. Γνωστή, επίσης, Σας είναι και η ιστορία της πόλεως και της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, οι πνευματικές της καταβολές, οι πρώτοι οικιστές της και στη συνέχεια η πληθυσμιακή εξέλιξή της. Αψευδείς μάρτυρες της ιστορικής προελεύσεώς της ο Ιερός Μητροπολιτικός μας Ναός της αγίας Φωτεινής το τέμπλο, ο αρχιερατικός θρόνος και ο άμβωνάς της, καθώς επίσης και το νέο κωδωνοστάσιό μας. Τούτο μόνο, επιτρέψατέ μου, να αναφέρω ότι η σημερινή παρουσία Σας συμπίπτει με την συμπλήρωση πενήντα ετών ζωής και μαρτυρίας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, επέτειο που εορτάσαμε τον περασμένο Μάιο.

Παναγιώτατε,

Επ᾽ ευκαιρία της ελεύσεώς Σας και της σημερινής ιερουργίας Σας στον Ιερό Μητροπολιτικό μας Ναό, επιτρέψατέ μας να Σας προσφέρουμε εις ανάμνησιν αγαθήν ιερή εικόνα της Προστάτιδός μας αγίας Φωτεινής επί τούτο ιστορηθείσα. Την συνοδεύει η διάπυρη ευχή όλων μας, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, πρεσβείαις της Ισαποστόλου και Μεγαλομάρτυρός Του, να Σας διακρατεί εν υγεία ακλινεί σώματος και πνεύματος, παρέχοντα αφθόνως τοις εγγύς και τοις μακράν το ύδωρ το ζων “τό ἁλλόμενον εἰς ζωήν αἰώνιον” (Ιω. 4,14) και διακονούντα εν αυταπαρνήσει την ενότητα της αγίας Ορθόδοξου Εκκλησίας μας».

Στην αντιφώνησή του ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης, καθώς και τους εκπροσώπους των Αρχών και όλους όσοι παρευρέθηκαν στον περικαλλή τούτο Ναό, «διότι έχουμε την καλή ευκαιρία να ευλογήσουμε αυτοπροσώπως τις σπουδαίες εκδηλώσεις των αδελφών Ιμβρίων. Επιπλέον, δίνει ο Θεός ξεχωριστές ευλογίες και φροντίδες σε αυτούς που δέχθηκαν τις μεγαλύτερες συμφορές από τη θλίψη τη μεγάλη της Ανατολής που συνέβη στην ιστορική πρωτεύουσα της Ιωνίας. Ήρθαν εδώ και από το υστέρημά τους έφτιαξαν αυτόν τον περικαλλή Ναό, τα εγκαίνια του οποίου ετέλεσε ο Χρύσανθος από Τραπεζούντος και που λαμπρύνεται ακόμη περισσότερο και από το Τέμπλο και τον Άμβωνα που ήρθαν από τη Σμύρνη, οκτώ μόλις ημέρες μετά από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς».

Η συγκίνηση του Οικουμενικού Πατριάρχου ήταν βαθύτατη, «διότι σήμερα συναντώνται οι δύο Ιεράρχες της δευτέρας λυχνίας της Αποκαλύψεως, του δευτέρου λυχνοστάτου, της Σμύρνης και της Νέας Σμύρνης. Όλα αυτά τα αριστουργήματα μας υπενθυμίζουν ότι η ζωή συνεχίζεται και, όπως είπε και ο ποιητής, η Ρωμηοσύνη είναι σαν τον σπόρο που χάνεται, σαπίζει, όμως πάλι πετιέται και ανθεί και φέρει κι άλλο! Αυτήν την ενότητα εορτάζουμε σήμερα εδώ, η Σμύρνη και η Νέα Σμύρνη, Οικουμενικό Πατριαρχείο και Εκκλησία της Ελλάδος και οι αδελφοί Ίμβριοι που βρήκαν καταφύγιο στα φιλόξενα χώματα της Νέας Σμύρνης».

Τελειώνοντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης την αντιπροσφώνησή του προσκάλεσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών στην Βασιλεύουσα των πόλεων και στην ωραία νύμφη της Ιωνίας «εις αγάπης αντέκτησιν».

Προ του τέλους της θείας Λειτουργίας ο Παναγιώτατος προέβη στη χειροθεσία του Προέδρου του Συλλόγου των Ιμβρίων κ. Γεωργίου Παπαθεοδώρου σε Άρχοντα Ευταξίας της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Διαδώστε: