Οικουμενικό Πατριαρχείο
18 Οκτωβρίου, 2024

Μελβούρνη: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην παρουσίαση των σχεδίων του Κέντρου Πολιτισμού των Ελλήνων «Χώρα»

Διαδώστε:

Η Έδρα της Ιεράς Επισκοπής Χώρας ήταν ένας από τους σταθμούς της πολυήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην Αυστραλία, προκειμένου να προεξάρχει των εορταστικών εκδηλώσεων επί τη εκατονταετηρίδα της σημαντικής αυτής Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου στην πέμπτη ήπειρο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε την τράπεζα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χώρας κ. Ευμένιος την Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2024.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Θεοφιλέστατος, ενώ έγινε, μέσω προβολής σχετικού βίντεο, η παρουσίαση, από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο και τον Ομογενή Αρχιτέκτονα κ. Βασίλειο Καβαλάρη των σχεδίων του Κέντρου Πολιτισμού των Ελλήνων «ΧΩΡΑ», που θα αναπτυχθεί εκεί όπου βρίσκεται σήμερα η Έδρα της Ιεράς Επισκοπής.

Στην αντιφώνησή του, ο Παναγιώτατος, επεσήμανε, μεταξύ άλλων:

«Η Ιερά Επισκοπή Χώρας αποτελεί ιδιάζουσαν περίπτωσιν, καθώς συνδέεται αμέσως προς την Ιεράν Μονήν “Άξιόν Εστι”, διά την οποίαν υπάρχει η μεγαλόπνοος και εντελώς πρωτοποριακή στόχευσις της μεταμορφώσεώς της εις το Κέντρον Πολιτισμού των Ελλήνων “Χώρα”, όπως επληροφορήθημεν εκ της κατατοπιστικής ομιλίας του Εντιμοτάτου κ. Βασιλείου Καβελλάρη, Αρχιτέκτονος, τον οποίον και ευχαριστούμεν θερμώς διά τον κόπον και την εξαιρετικήν παρουσίασιν. Το σχεδιαζόμενον Κέντρον Πολιτισμού “Χώρα” είναι, επιτραπήτω εις ημάς η έκφρασις, το μέγα “στοίχημα” της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας διά την ενταύθα Ομογένειαν, καθ᾽ ότι δεν θα αποτελέση ένα σύνηθες Πολιτιστικόν Κέντρον, αλλά σημείον αναφοράς, τοπόσημον διά τους Ομογενείς της Μελβούρνης και της πέμπτης Ηπείρου, αλλά και διά τον υπόλοιπον πληθυσμόν της Αυστραλίας. Χαρακτηριστικόν, μάλιστα, της σημαντικότητος και της δυναμικής του έργου αποτελεί η εκ μέρους της εντίμου Αυστραλιανής Κυβερνήσεως γενναία επιχορήγησις των 10.000.000 δολαρίων Αυστραλίας, κατόπιν συντόνων ενεργειών του Ιερωτάτου αδελφού κυρίου Μακαρίου και της απολύτου στηρίξεως του Εξοχωτάτου Πρωθυπουργού κυρίου Anthony Albanese, τον οποίον και πάλιν ευχαριστούμεν εκ βαθέων διά την πολυεπίπεδον προσφοράν του εις την Ομογένειαν.

Το Κέντρον Πολιτισμού “Χώρα” θα αποτελέση ένα ανοικτόν και φιλόξενον χώρον δημιουργίας και προαγωγής του πολιτισμού, της παιδείας, της καλλιεργείας των τεχνών, των γραμμάτων και της επιστήμης, διό και προτρεπόμεθα πατρικώς, τέκνα και αδελφοί, να εγκολπωθήτε με ζέσιν το όραμα του Αρχιεπισκόπου σας, να στηρίξετε προσευχητικώς και – το κατά δύναμιν – υλικώς το σχεδιαζόμενον έργον, το οποίον προβλέπομεν ότι θα παραμείνη “κτήμα ες αεί” διά την Ομογένειαν, και να ενισχύσετε τον Θεοφιλέστατον Επίσκοπον Χώρας κύριον Ευμένιον εις την νέαν και λίαν ευθυνοφόρον διακονίαν του.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έφτασε στη Μελβούρνη ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ενορία – Κοινότητα Αγίων Αρχαγγέλων στη Μελβούρνη

Η «καρδιά» της Ορθοδοξίας χτύπησε δυνατά στην ελληνοπρεπέστατη Μελβούρνη (ΦΩΤΟ)

Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου με την Πρωθυπουργό της Πολιτείας Βικτώρια

Οικουμενικός Πατριάρχης: O Ρωμηός είναι πολίτης του κόσμου, που δεν λησμονεί ποτέ πίστη, γλώσσα, αξίες και τις παραδόσεις του

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης καμάρωσε την ελληνορθόδοξη Νεολαία στη Μελβούρνη

Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου με τους Ιμβρίους και τους Τενεδιούς της Μελβούρνης

Οικουμενικός Πατριάρχης: Ο Χριστιανικός κόσμος έχει ευαγγελικό χρέος να απαιτήσει την παύση των πολέμων

Θερμή υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στο ελληνορθόδοξο Κολλέγιο του Αγίου Ιωάννου στη Μελβούρνη (ΦΩΤΟ)

Αποκαλυπτήρια ανδριάντα του Πατριάρχου Βαρθολομαίου στην «καρδιά» της Ι. Επισκοπής Χώρας

Πατριαρχικό Τρισάγιο στον τόπο αφίξεως των μεταναστών στην Μελβούρνη και επίσκεψη στο Ελληνικό Μουσείο της πόλης (ΦΩΤΟ)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ι.Μ. Παναγίας «Άξιον Εστί», στην Ιερά Επισκοπή Χώρας

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Η φιλανθρωπία της Εκκλησίας ουδόλως γνωρίζει σύνορα και κανόνας”

Πατριαρχική επίσκεψη στην μεγαλύτερη ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας “Νέος Κόσμος”

(Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου)

Διαδώστε: