Οικουμενικό Πατριαρχείο
11 Ιουνίου, 2022

“Ο μακαριστός Σωτήριος, υπήρξε σπουδαίος Ιεραπόστολος”

Διαδώστε:

Την κατ’ άνθρωπο θλίψη τους εξέφρασαν τα μέλη του Πατριαρχικού Ιδρύματος Ορθοδόξου Ιεραποστολής Άπω Ανατολής με ανακοίνωσή τους μετά την είδηση της εκδημίας του μακαριστού Μητροπολίτου Πισιδίας, (του από Κορέας) κυρού Σωτηρίου, ο οποίος εκοιμήθη την Παρασκευή 10 Ιουνίου σε ηλικία 93 ετών.

“Ο Μακαριστός Σωτήριος, υπήρξε σπουδαίος Ιεραπόστολος με πολλαπλά χαρίσματα, θεωρείτο ως ένας από τους σημαντικότερους Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου. Μέχρι την εμφάνιση του Κορωνοϊού, μοίραζε το χρόνο του μεταξύ της Κορέας, της Αττάλειας στην Τουρκία και της Ελλάδας. Διέμενε στην εν Κορέα Ι. Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Gapyeong όπου και θα ενταφιαστεί. Γι’ αυτούς που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί Του, ήταν ιδιαίτερη τιμή και ευλογία”, τονίζουν.

Σε Ψήφισμά του το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε:

– Να εκφράσει τα συλλυπητήρια του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στις Μητροπόλεις Πισιδίας και Κορέας

– Να κατατεθεί χρηματική δωρεά, στη μνήμη του

– Να δημοσιευθεί το παρόν στο Περιοδικό «Οδοιπορικό» του Ιδρύματος

Σε ανακοίνωση την οποία εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου υπογράφουν ο Πρόεδρος, Καθηγητής κ. Σωτήριος Δεσπότης, και ο Γενικός Γραμματέας κ. Βασίλειος Μπίρτσας, αναφέρεται: 

“Με θλίψη, κατ άνθρωπο, πληροφορηθήκαμε ότι ο π. Σωτήριος παρέδωσε το πνεύμα του την παραμονή της μεγάλης εορτής της Πεντηκοστής και της καθόδου του Αγίου Πνεύματος, το οποίο χορήγησε τη Δύναμη και την έμπνευση ώστε οι μαθητές και μαθήτριες να κηρύξουν σε όλο τον Κόσμο τη Σταύρωση και Ανάσταση του Κυρίου Ιησού.

Λίγα λόγια για τον αοίδιμο π. Σωτήριο.

Είχε δείξει ξεχωριστό ενδιαφέρον για την Ιεραποστολή στην Άπω Ανατολή και αφιερώθηκε ψυχή τε και σώματι σε αυτή, κηρύττοντας το θείο Λόγο σε δύσκολα περιβάλλοντα από τη δεκαετία του ’70.

Το Πατριαρχικό Ίδρυμα Ορθοδόξου Ιεραποστολής Άπω Ανατολής ήταν δικής του έμπνευσης και είχε την πρωτοβουλία δημιουργίας του το 1989, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Στήριξε το Ίδρυμα πολλαπλώς. Το διαμέρισμα που κατείχε στην Αθήνα – Ζωγράφου, το εκχώρησε προς αυτό και είναι σήμερα τα γραφεία του. Ενίσχυε το Ίδρυμα ηθικά και υλικά αλλά και παρότρυνε πολλούς να πράττουν το ίδιο.

Είχε εξαιρετική θεολογική κατάρτιση, ευρυμάθεια και όραμα. Όλα αυτά μαζί με θέληση και πολλή εργασία, στερέωσαν την Εκκλησία στην Κορέα. Αγαπούσε όλους τους λαούς της περιοχής και τους νέους ιδιαιτέρως. Πολλοί ευεργετήθηκαν με διακριτικότητα. Παρότι πολυάσχολος, μέχρι πρόσφατα, πάντοτε απαντούσε σε όλους τους αιτούντες τη στήριξή Του και την αρωγή της Εκκλησίας. Ήταν πολυγραφότατος, τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (Αγγλικά, Κορεατικά, Τουρκικά) προς ωφέλεια πιστών. Εβδομαδιαία συνέτασσε και απέστελλε κηρύγματα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε πολλούς αποδέκτες ανά την υφήλιο.

Ο Μακαριστός Σωτήριος, υπήρξε σπουδαίος Ιεραπόστολος με πολλαπλά χαρίσματα, θεωρείτο ως ένας από τους σημαντικότερους Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου. Μέχρι την εμφάνιση του Κορωνοϊού, μοίραζε το χρόνο του μεταξύ της Κορέας, της Αττάλειας στην Τουρκία και της Ελλάδας. Διέμενε στην εν Κορέα Ι. Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Gapyeong όπου και θα ενταφιαστεί. Γι’ αυτούς που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί Του, ήταν ιδιαίτερη τιμή και ευλογία.

Ο Θεός να τον αναπαύσει εν σκηναίς δικαίων”.

Βιογραφικά Στοιχεία

Γεννήθηκε στην Άρτα το 1929, όπου έλαβε την εγκύκλιο και μέση εκπαίδευση. Φοίτησε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1951. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1956.

Υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Μηθύμνης. Το 1960 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και έλαβε και το οφίκκιο του Αρχιμανδρίτη.

Κατά τα έτη 1965- 1968 υπηρέτησε ως στρατιωτικός ιεροκήρυκας. Στην συνέχεια διορίστηκε Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μέχρι τον Δεκέμβριο 1973. Τα επόμενα δύο χρόνια υπηρέτησε ως προϊστάμενος στον Ι. Ναό Αγίας Σκέπης Παπάγου.

Τον Νοέμβριο του 1975 μετέβη οικειοθελώς στην Ν. Κορέα όπου διορίσθηκε (με απόσπαση) προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου, Σεούλ, και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Άπω Ανατολής. Εργάστηκε για την αναδιοργάνωση της εκεί Ορθόδοξης Ιεραποστολής και της Ορθόδοξης Κοινότητας και μερίμνησε για την επέκταση της Ορθόδοξης Ιεραποστολής και σε άλλες περιοχές της Ν. Κορέας.

Το 1982 διορίστηκε Διευθυντής του Θεολογικού Σεμιναρίου «Άγιος Νικόλαος» Σεούλ και το 1986 Πρόεδρος του υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου συσταθέντος ιεραποστολικού Οργανισμού «Orthodox Eastern Mission», ο οποίος δραστηριοποιήθηκε εκτός της Κορέας και σε άλλες χώρες της Ν.Α Ασίας, Χονγκ Κονγκ, Φιλιππίνες, Σινγκαπούρη, Ινδονησία και Ινδία.

Το 1993 εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος του Μητροπολίτου Νέας Ζηλανδίας, με τον τίτλο της Επισκοπής Ζήλων. Το 1995 διορίστηκε Προϊστάμενος του νεοσύστατου ιεραποστολικού ιδρύματος «Εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κορέα».

Το 1999 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Σεούλ, για την 25ετή υπηρεσία του στην Κορέα, και το 2000 Επίτιμος Δημότης Παπάγου, Αθηνών. Έχει λάβει το βραβείο Ιερέως του Ιδρύματος “Γεώργη και Κατίγκως Λαιμού” και έχει βραβευθεί, επίσης, από την Ακαδημία Αθηνών με το χάλκινο μετάλλιό της. Στις 20 Απριλίου 2004 εξελέγη Μητροπολίτης της νεοσύστατης Ιεράς Μητροπόλεως Κορέας.

Την 27η Μαΐου 2008, μετά από οικειοθελή παραίτηση από την Μητρόπολη Κορέας, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε Μητροπολίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Πισιδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος για την εκδημία του Μητροπολίτη Πισιδίας

Η Μητρόπολη Νέας Ιωνίας για την εκδημία του Μητροπολίτη Πισιδίας

Τρισάγιο στην Άρτα για τον μακαριστό Μητροπολίτη Πισιδίας Σωτήριο

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος

Διαδώστε: