11/01/2022 12/01/2022 Χαρμόσυνα ήχησαν σήμερα οι καμπάνες σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο στην αναγγελία της εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης – Τα πρώτα συγχαρητήρια  Ο από Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος εξελέγη νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου οι εργασίες της οποία ξεκίνησαν σήμερα υπό την Προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ....
11 Ιανουαρίου, 2022 - 13:19
Τελευταία ενημέρωση: 12/01/2022 - 1:22

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης (ΒΙΝΤΕΟ)

Χαρμόσυνα ήχησαν σήμερα οι καμπάνες σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο στην αναγγελία της εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης – Τα πρώτα συγχαρητήρια 

Ο από Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος εξελέγη νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου οι εργασίες της οποία ξεκίνησαν σήμερα υπό την Προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Ο εψηφισμένος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος αναμένεται στο Φανάρι για την τέλεση του Μικρού και του Μεγάλου Μηνύματος.

Σε ανακοίνωσή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρει:

“Συνῆλθε σήμερον, Τρίτην, 11ην τ.μ. Ἰανουαρίου 2022, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α.Θ.Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Κατά τήν συνεδρίαν ταύτην, ἐπί τῇ ἀναγνώσει τοῦ γράμματος τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς ἐν Κρήτῃ Ἐκκλησίας, διά τοῦ ὁποίου ὑποβάλλει αὕτη εἰς τήν Μητέρα Ἐκκλησίαν τό ὑπ᾽ αὐτῆς καταρτισθέν Τριπρόσωπον διά τήν ἀνάδειξιν τοῦ νέου Ἀρχιεπισκόπου Κρήτης, ἀδείᾳ καί προτροπῇ τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, οἱ ἅγιοι συνοδικοί πάρεδροι μετέβησαν εἰς τόν πάνσεπτον Πατριαρχικόν Ναόν καί ψήφων κανονικῶν γενομένων τῇ ἐπικλήσει τοῦ Παναγίου Πνεύματος, Ἀρχιεπίσκοπος Κρήτης ἐξελέγη ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κ. Εὐγένιος, ὅστις καί ἀναμένεται εἰς Φανάριον διά τήν τέλεσιν κατά τήν τάξιν τοῦ Μικροῦ καί τοῦ Μεγάλου Μηνύματος”.

Στο τριπρόσωπο ήταν επίσης οι Μητροπολίτες Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος.

 

Τι δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης αμέσως μετά την εκλογή του στο Πρακτορείο «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»

Τις πρώτες του δηλώσεις λίγη ώρα μετά την χαρμόσυνη αναγγελία της εκλογής του στον Θρόνο της Αρχιεπισκοπής Κρήτης από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου έκανε στο Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ (ope.gr) ο νέος Αρχιεπίσκοπος κ. Ευγένιος.

Ακούστε τα όσα είπε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον δημοσιογράφο του ope.gr Νικόλαο Ζαΐμη:


Ο 53χρονος από Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ευχαρίστησε τον Θεό που τον αξίωσε η Μητέρα Εκκλησία και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος να του αναθέσουν αυτή τη νέα διακονία.

Ο Σεβασμιώτατος δήλωσε ότι η τιμή είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς διαδέχεται τον «όσιο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Να εύχεστε να με στηρίζει ο Θεός στην άρση του σταυρού της νέας αυτής διακονίας μου για το καλό του λαού της Κρήτης, της Αποστολικής Εκκλησίας της Κρήτης, με την τόση παράδοση και τον τόσο πολιτισμό», τόνισε σε άλλο σημείο.

Ερωτηθείς για την δύσκολή περίοδο που αναλαμβάνει τα ινία της Αρχιεπισκοπής Κρήτης ο νέος Αρχιεπίσκοπος, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «τα δύσκολα είναι για τους ανθρώπους, αλλά η βοήθεια του Θεού είναι ανεξάντλητη και θα υπάρχει δίπλα μας».

 

Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, Επίσκοπος Κνωσσού κ. Πρόδρομος, ανέγνωσε την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

 

Στο άκουσμα της είδησης για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης οι καμπάνες στην πόλη του Ηρακλείου ήχησαν χαρμόσυνα

 

Η εγκαθίδρυση και η διαβεβαίωση

Ο εκλεγείς Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, εγκαθιδρύεται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με επιμέλεια του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η εγκαθίδρυση του εκλεγέντος Αρχιεπισκόπου γίνεται, μετά τη δημοσίευση του σχετικού προεδρικού διατάγματος, δια της εκκλησιαστικής τελετής της ενθρονίσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, πριν από την ενθρόνιση και ανάληψη των καθηκόντων του, δίδει, κατά τα καθιερωμένα, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας με την παρουσία Αντιπροσωπείας της Ιεραρχίας της Εκκλησίας Κρήτης, την παρακάτω Διαβεβαίωση:

«Διαβεβαιούμαι επί τη Αρχιερωσύνη μου ότι Θεία Χάριτι θα εκπληρώ τα Αρχιεπισκοπικά μου καθήκοντα μετά πάσης σπουδής και δυνάμεως, τηρών απαρασαλεύτως τους Θείους και Ιερούς Αποστολικούς τε και Συνοδικούς Κανόνας και τας Ιεράς Παραδόσεις διαδηλώ δε υπακοήν εις το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους».

Τα πρώτα συγχαρητήρια

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης έλαβε τα πρώτα συγχαρητήρια από έναν εκ των συνυποψηφίων του, τον Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο ο οποίος με ανακοίνωσή του αναφέρει:

“Ο αγαπητός εν Χριστώ αδελφός, Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος είναι πνευματικό ανάστημα του αοιδίμου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κυρού Νεκταρίου, αδελφός της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Σεληνάρι, υπηρέτησε δε θυσιαστικώς και ευόρκως επί δεκαπενταετία ως Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεώς μας απολαμβάνων της εκτιμήσεως, του σεβασμού και της αγάπης πάντων.

Ευχόμεθα από καρδίας ο Μέγας Αρχιερεύς Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, δια πρεσβειών του Αγίου Αποστόλου των Εθνών Παύλου και του συνέκδημού του Αποστόλου Τίτου, Πρώτου Επισκόπου Κρήτης να χαρίζει στον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο μακρά, ανεπίληπτη και καρποφόρα αρχιεπισκοπική διακονία στο πηδάλιο της Αποστολικής Εκκλησίας της Μεγαλονήσου, επ’ αγαθώ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και της θυγατρός αυτής Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κρήτης.

Άξιος!”

Αρναουτάκης για νέο Αρχιεπίσκοπο: Νέα σελίδα για την ιστορία της Κρήτης

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης προέβη σε δηλώσεις σχετικά με την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου, για τον οποίο μεταξύ άλλων τόνισε: “Η λαμπρή και σπουδαία εκκλησιαστική ιστορία της Κρήτης, ανοίγει σήμερα μια νέα σελίδα, στο σεβαστό πρόσωπο ενός άξιου ιεράρχη”.

“Η Εκκλησία της Κρήτης, ύστερα από την απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ανατίθεται στην ποιμαντορία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου”, είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, ο οποίος τόνισε: “Η λαμπρή και σπουδαία εκκλησιαστική ιστορία της Κρήτης, ανοίγει σήμερα μια νέα σελίδα, στο σεβαστό πρόσωπο ενός άξιου ιεράρχη”.

“Ως Περιφέρεια Κρήτης, ευχόμαστε καλή και επιτυχημένη πορεία στο ευθυνοφόρο έργο του νέου Αρχιεπίσκοπου Κρήτης. Υγεία, δύναμη και μακροημέρευση. Οι ευχές μας τον συνοδεύουν. Άξιος”, κατέληξε.

Ποιος είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, υπέρτιμος και έξαρχος Άνω Κρήτης και Πελάγους Κρητικού κ. Ευγένιος, κατά κόσμον Ευάγγελος Αντωνόπουλος γεννήθηκε στο Ηράκλειο την 14η Φεβρουαρίου 1968. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του τον Μάιο του 1990. Το 1992 περάτωσε τα μαθήματα του κλάδου Ιστορικής Θεολογίας του τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η μοναχική του κουρά έγινε στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Σελλινάρι την 23η Φεβρουαρίου 1991 από τον αοίδιμο Γέροντά του, Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριο, ο οποίος τον χειροτόνησε διάκονο την 24η Φεβρουαρίου 1991 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και πρεσβύτερο στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Βραχασίου την 3η Μαρτίου 1991. Διορίσθηκε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου την 24η Δεκεμβρίου 1991. Από το έτος 1994 διακόνησε ως εφημέριος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και από το έτος 1997 ανέλαβε την διεύθυνση του Εκκλησιαστικού Πνευματικού Κέντρου της πόλεως Αγίου Νικολάου. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κρητών Θεολόγων (1995 –1997), Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων και της Εταιρείας Αποφυλακιζομένων Νομού Λασιθίου, Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Στήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες της Περιφέρειας Κρήτης «Ο Άγιος Τίτος» και Πρόεδρος του Σωματείου «Οι φίλοι του παιδιού Κρήτης», το οποίο εδρεύει στη Νεάπολη.

Την 6η Ιουνίου 2001 διορίσθηκε Υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και το έτος 2004 ανέλαβε την Διεύθυνση Συντάξεως του Επίσημου Δελτίου της Εκκλησίας Κρήτης «Απόστολος Τίτος». Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης την 26η Μαίου 2005 τον εξέλεξε παμψηφεί στη θέση του Επισκόπου Κνωσού και στη θέση του Αρχιγραμματέως Αυτής. Η Χειροτονία του τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου το Σάββατο 28η Μαίου 2005.

Η παμψηφεί εκλογή του ως Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου έγινε την 9η Σεπτεμβρίου του 2010 και η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε την 16η Οκτωβρίου 2010.

Από τον Μάρτιο του 2011 έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2012 και από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως το τέλος Αυγούστου του 2014 κλήθηκε υπό της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ως μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων