Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχήθηκε να βρεθεί τηλεοπτική λύση για τη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά (ΒΙΝΤΕΟ)
Στη μετάβασή του στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο όπου θα τελέσει την Θεία Λειτουργία κατά την ημέρα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αναφέρθηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.
Του Νικολάου Ζαΐμη
Μόλις ένα 24ωρο μετά τα όσα ανέφερε με νόημα από την Παναγία Κουμαριώτισσα στο Νιχώρι του Βοσπόρου για τις δυσκολίες που προέκυψαν, ο Παναγιώτατος, από τον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους των Νοσοκομείων Βαλουκλή όπου χοροστάτησε χθες κατά την ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού Κανόνα στην Υπεραγία Θεοτόκο, ανέδειξε ακόμη μία λεπτομέρεια που δεν έχει ακόμη διευθετηθεί. Αυτή της τηλεοπτικής μετάδοσης της Θείας Λειτουργίας, αφού το ζήτημα της χορήγησης άδειας από τις τουρκικές αρχές έκλεισε και τυπικά μετά την χθεσινή ενημέρωση από το Φανάρι ότι ο Νομάρχης Τραπεζούντας προέβη στην υπογραφή του σχετικού εγγράφου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχήθηκε έστω και την τελευταία στιγμή να βρεθεί ένας τηλεοπτικός σταθμός για την κάλυψη, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι απανταχού της γης να δουν αυτές τις στιγμές από το παλλάδιο του Ποντιακού Ελληνισμού, την Παναγία Σουμελά.
Έκκληση για το Γηροκομείο Βαλουκλή
“Την ευχαριστούμε διότι έφερε στον κόσμο τον Σωτήρα Χριστόν ως άνθρωπο και την παρακαλούμε να φυλάγει και να προστατεύει το Γένος μας και όλον τον κόσμο εν ειρήνη, αγάπη και δικαιοσύνη”, είπε αρχικά για τις παρακλήσεις που τελούμε προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Παράλληλα, εξέφρασε την χαρά του για το γεγονός ότι βρέθηκε μαζί με το ποίμνιο της ενορίας για να ψάλλουν την παράκληση προς την Παναγία και μετέφερε την αγάπη και στοργή της Μητρός Εκκλησίας.
Ακολούθως αναφέρθηκε στην ομογένεια της Πόλης στην οποία εργάστηκαν για την πρόοδο της και την διατήρηση των παραδόσεων οι τρόφιμοι του Γηροκομείου και το έργο τους σήμερα συνεχίζουν οι κοινοτικές επιτροπές οι οποίες ανέλαβαν την ευθύνη της συντηρήσεως των ιδρυμάτων και τις κοινότητες. “Είμαι βέβαιος ότι θα ενεργήσουν, θα πράξουν κατά την συνείδησή τους και κατά τα ιερά συμφέροντα της ομογενείας και της Μητρός Εκκλησίας, έτσι ώστε όταν θα έρθει η ώρα να παραδώσουν εις τους νεωτέρους να έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους ότι εξετέλεσαν το καθήκον τους και έκαναν το καλύτερο δυνατό για την ομογένεια και την Εκκλησία”, είπε.
Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των εργασιών στο Γηροκομείο Βαλουκλή μετά και τις ζημιές που υπέστη από την πυρκαγιά στις αρχές Αυγούστου του 2022 και έκανε έκκληση να βοηθήσουν όσοι μπορούν έτσι ώστε το έργο να ολοκληρωθεί χωρίς εμπόδια.
“Εκφράζω την ικανοποίησή μου και την ικανοποίηση της Μητρός Εκκλησίας διότι προχωρούν τα έργα της κατασκευής της κατασταφίσης πτέρυγας του Γηροκομείου μας των ιδρυμάτων μας εδώ των φιλανθρωπικών μετά την περσινή καταστρεπτική πυρκαγιά και εύχομαι να ολοκληρωθεί όλο τον εγχείρημα το καλύτερο δυνατόν και να επανέλθουν οι γέροντές μας στην φωλιά τους, στους θαλάμους των, στο γηροκομείο μας, εκεί όπου αναπαύονται. Και κάνω έκκληση αυτή την στιγμή, από αυτή την θέση, προς όλους τους δυναμένους να συμβάλουν να βοηθήσουν οικονομικώς ώστε το έργο να ολοκληρωθεί ανεμπόδιστα και το ταχύτερο δυνατόν”.
Ευχή να βρεθεί έστω και την τελευταία στιγμή τηλεοπτική λύση
Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στη προσκυνηματική του μετάβαση στην Παναγία Σουμελά όπου για δέκατη φορά μετά την άδεια που χορηγούν οι τουρκικές αρχές θα τελέσει στην Θεία Λειτουργία. “Η επίσκεψή του κοντά σας συμπίπτει με τις παραμονές της προσκυνηματικής μεταβάσεως μου και εφέτος στην Παναγία Σουμελά. Είναι ένα προσκύνημα το οποίο ιδιαιτέρως συγκινεί όχι μόνο εμένα, αλλά και όλους τους χριστιανούς μας από την Πόλη, από την Ελλάδα, από άλλες γειτονικές Παρευξείνιες χώρες όπως είναι η Γεωργία, η Ρωσία και η Ουκρανία, ενίοτε και προσκυνητάς από την Κύπρο, είναι ένα προσκύνημα το οποίο μας συνδέει με το παρελθόν της Ρωμιοσύνης σε εκείνα τα μέρη όταν ζούσαν χιλιάδες και εκατομμύρια ομογενών σε όλη την Μικρά Ασία , διότι μας δίνουν οι κυβερνητικές αρχές της χώρας μας την άδεια να τελούμε την Θεία Λειτουργία και να προσφέρουμε την αναίμακτο θυσίαν σε αυτόν τον ιστορικό μοναστήρι που χρονολογείται από τον τέταρτο αιώνα, όσους αιώνες υπήρξε Ρωμιοσύνη και χριστιανισμός επάνω σε εκείνα τα βουνά”, είπε.
Ωστόσο, έφερε στο προσκήνιο και το θέμα της τηλεοπτικής κάλυψης καθώς προς ώρας δεν έχει βρεθεί ακόμη κάποιος τηλεοπτικός σταθμός για να μεταδώσει ζωντανά την Θεία Λειτουργία από το παλλάδιο του Ποντιακού Ελληνισμού, την Παναγία Σουμελά.
“Το ότι μας δίνουν την άδεια οι κυβερνητικές αρχές είναι πράξη χειρονομίας καλής θελήσεως την οποία ιδιαιτέρως ενθυμούμε. Αρχίσαμε το 2010 να κάνουμε αυτές τις λειτουργίες και αυτή που θα αξιωθώ με την χάρη του Θεού να τελέσω την προσεχή Τρίτη είναι η δεκάτη λειτουργία που θα τελέσουμε εκεί μετά από μία σιωπή και ένα διάλειμμα 88 ολοκλήρων ετών. Τόσα χρόνια είχαν περάσει από τότε που έφυγαν οι χριστιανοί από εκείνα τα μέρη μέχρι το 2010 που αξιωθήκαμε να επανέλθουμε να κάνουμε την προσευχή μας στην Παναγία στο παλλάδιον του Ποντιακού Ελληνισμού εκεί στη Σουμελά. Όμως εφέτος την λειτουργία μας αυτή δεν θα την καλύψουν οι τηλεοράσεις όπως άλλες χρονιές, αλλά ελπίζουμε έστω και την τελευταία στιγμή να βρεθεί ένα ιδιωτικό κανάλι, ένας τηλεοπτικός φορέας ο οποίος θα θελήσει να αναλάβει, δεν είναι δα και κανένα αστρονομικό ποσόν, και να μεταδοθεί η λειτουργία όχι για να προβληθεί ο Πατριάρχης και οι εκκλησιαζόμενοι την ημέρα εκείνη στην Παναγία Σουμελά, αλλά για να μπορέσουν οι απανταχού της γης, εις απανταχού της οικουμένης Πόντιοι αδελφοί μας να παρακολουθήσουν την λειτουργία σε αυτόν τον ιερότατο για αυτούς χώρο, που όπως είπα είναι το παλλάδιον του Ποντιακού Ελληνισμού. Μακάρι να δώσει ο Θεός και η Παναγία να ευρεθεί αυτή η λύσις και την τελευταία στιγμή, έστω”.
Τέλος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Προύσης κ. Ιωακείμ καθώς και τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Χριστοδούλου, οποίος παρέστη συμπροσευχόμενος στην ακολουθία, κάνοντας αναφορά στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Κύπρου. Παράλληλα, ζήτησε από τον π. Γεώργιο να μεταφέρει τους αδελφικούς χαιρετισμούς προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο.
Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου/ Οικουμενικό Πατριαρχείο
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.