Οικουμενικό Πατριαρχείο
06 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου στη Χίο (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:

Tη νήσο Χίο επισκέπτεται από χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ο οποίος έγινε εγκάρδια δεκτός από τις αρχές και τον λαό του τόπου. O Παναγιώτατος σήμερα το πρωί επισκέφθηκε την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, όπου σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου του επιδόθηκε αναμνηστικό δώρο από τον Περιφερειάρχη κ. Κωνσταντίνο Μουτζούρη.

Κατά την επίσκεψη εκτός από τα μέλη της Πατριαρχικής Συνοδεία που αποτελούν οι Σεβ. Μητροπολίτες Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος και Μεξικού κ. Ιάκωβος, ο Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, ο Πατριαρχικός Διάκονος κ. Ευλόγιος Τσάτσας, ο Αρχών Διδάσκαλος του Γένους κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Διευθυντής του Α’ Πατριαρχικού Γραφείου, και ο κ. Γεώργιος Ζεϊτουνλού, Πατριαρχικός υπάλληλος, παρόντες ήταν ο Ποιμενάρχης της νήσου, Σεβ. Μητροπολίτης Χίου, Ψρών και Οινουσσών κ. Μάρκος και ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Πηγή φωτογραφίας: alithia.gr

Κατά τη σημερινή επίσκεψη του Παναγιωτάτου στο κατάστημα της Περιφερειακής Ενότητας Χίου εκφράστηκε η ευγνωμοσύνη τόσο από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κ. Κώστα Μουτζούρη, όσο και από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου για την παρουσία του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας και για τα σοφά λόγια του σχετικά με την κλιματική κρίση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μουτζούρης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αποδοχή της πρόσκλησης από τον Πατριάρχη και την παρουσία του στο συμβούλιο. Σε έναν θερμό χαιρετισμό, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η επίσκεψη του Πατριάρχη αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Περιφέρεια, ενώ παρέδωσε στον Πατριάρχη ένα εγκόλπιο ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης.

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απάντησε με θερμά λόγια, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την τρίτη επίσκεψή του στο όμορφο νησί της Χίου. Τόνισε τη σημασία της επιστημονικής ημερίδας της Περιφέρειας που θα λάβει χώρα την ίδια μέρα, η οποία επικεντρώνεται στην κλιματική κρίση, και σημείωσε τη συμβολή της τοπικής κοινωνίας και των θεσμικών φορέων στην οργάνωση αυτού του σημαντικού γεγονότος​.

Βίντεο: politischios.gr

Πηγή φωτογραφίας: alithia.gr

Στη συνέχεια παρουσία των δύο Βουλευτών του Νομού, του Περιφερειάρχη, των Δημάρχων της Χίου, του δωρητή της Βιβλιοθήκης εφοπλιστή Γ. Προκοπίου και πολλών άλλων εκλεκτών καλεσμένων, ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος υποδέχθηκε και ξενάγησε τον Παναγιώτατο στις εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης της Ι. Μητροπολεως Χίου Ψαρών και Οινουσσών Αγ. Αγαπητός.

Πηγή φωτογραφίας: alithia.gr

Πηγή φωτογραφίας: alithia.gr

Η Ημερίδα για την Κλιματική Αλλαγή

Αυτή είναι η τρίτη Πατριαρχική επίσκεψη στη Χίο στα 33 χρόνια Πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Αφορμή της επίσκεψης αυτή τη φορά η πρόσκληση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για συμμετοχή στην επιστημονική Ημερίδα του 3ου Φεστιβάλ Χίου.

Στις 17.30 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη ημερίδα αφιερωμένη στην Κλιματική Αλλαγή με την τιμητική συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου παρουσία και του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας καθηγητή κ. Προκόπιου Παυλόπουλου και άλλων διακεκριμένων ομιλητών.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας έχει ως εξής:

Χαιρετισμοί | 17:30

• Καλωσόρισμα του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνου Μουτζούρη

• Χαιρετισμός – Εισαγωγική ομιλία από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», Επίτιμο Γ. Γραμματέα του Δ. Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) των Ηνωμένων Εθνών, κ. Ευθύμιο Μητρόπουλο

Πρώτη συνεδρία | 18:00

• Ομιλία Προέδρου «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ», Ιωάννη Σπανολιού

• Ομιλία Διευθυντή επί τιμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μέλους του Δ.Σ. του

Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, Διευθυντή του Ινστιτούτου Κυκλικής Οικονομία και Κλίματος, Γιώργου Κρεμλή

• Ομιλία Ομότιμης καθηγήτριας Ε.Μ.Π., Αντιπροέδρου Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τώνιας Μοροπούλου

• Ομιλία του δημοσιογράφου, ειδικού σε ναυτιλιακά θέματα, μέλος Δ.Σ. Ναυτιλιακής Λέσχης Χίου, Ιωάννη Φαράκλα

• Ομιλία Ambassador of the Great Green Wall, Tabi Joda

• Ομιλία Παραολυμπιονίκη, Director of Sustainability at the World Sailing, Alexandra Rickham

Kαταληκτήρια συνεδρία | 19:00

Εισαγωγή Πρόεδρου Ακαδημίας Αθηνών, Σταμάτη Κριμιζή

• Ομιλία της Αυτού Θειοτάτης Παναγιώτητος του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου

• Ομιλία του Εξοχότατου πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, καθηγητή κ. Προκόπιου Παυλόπουλου

• Ομιλία Γενικού Γραμματέα Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστου Ζερεφού

Συντονίζει η Κορίνα Γεωργίου, δημοσιογράφος.

 

Διαβάστε επίσης:

 Θερμή υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στο λιμάνι της Χίου

Διαδώστε: