11/10/2024 11/10/2024 Τη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2024, στη Διάσκεψη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Βαρσοβία (Warsaw Human Dimension Conference – WHDC) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στη Βαρσοβία της Πολωνίας, ο Πρέσβης Michael G. Kozak, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην WHDC, απηύθυνε δημόσια έκκληση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής...
11 Οκτωβρίου, 2024 - 22:00
Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2024 - 23:07

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ζητά την επαναλειτουργία της Χάλκης

Διαδώστε:
Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ζητά την επαναλειτουργία της Χάλκης

Τη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2024, στη Διάσκεψη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Βαρσοβία (Warsaw Human Dimension Conference – WHDC) του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στη Βαρσοβία της Πολωνίας, ο Πρέσβης Michael G. Kozak, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην WHDC, απηύθυνε δημόσια έκκληση για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, που ιδρύθηκε το 1844 και έκλεισε βίαια από τις τουρκικές αρχές το 1971, ήταν το κύριο ίδρυμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την εκπαίδευση νέων κληρικών. Μετά το κλείσιμό της, το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγκάζεται να στέλνει τους νέους άνδρες της κοινότητάς του που επιθυμούν να εισέλθουν στην ιεροσύνη σε μία από τις θεολογικές σχολές στην Ελλάδα. Σε πολλές περιπτώσεις, δεν επιστρέφουν, δεδομένων των επαχθών περιορισμών στην απόκτηση αδειών εργασίας και του γενικότερου κλίματος εκφοβισμού.

Στο WHDC, ο πρέσβης Michael Kozak δήλωσε: «Στην Τουρκία, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης είναι κλειστή για περισσότερα από 50 χρόνια. Χαιρετίζουμε τις επίσημες δηλώσεις της Τουρκίας ότι θα ήθελε να την ξανανοίξει και την καλούμε να ενεργήσει άμεσα σύμφωνα με αυτή τη δηλωμένη επιθυμία». (Στο 35:32 του βίντεο)

Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, παρευρέθηκε εκπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΑΣΕ.

Οι άρχοντες Rocky Sisson και Hon. Steven G. Counelis ταξίδεψαν στη Βαρσοβία για τη Διάσκεψη. Συνομίλησαν με την Eylem Polat, Σύμβουλο της Διαρκούς Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στον ΟΑΣΕ, μετά το πέρας της συνεδρίας της διάσκεψης.

Κατά τη διάρκεια μιας εκτεταμένης και εγκάρδιας συνομιλίας, οι Άρχοντες Δικαστές Counelis και Sisson ενίσχυσαν περαιτέρω τις παρατηρήσεις της Πρέσβειρας και διατύπωσαν ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να επαναλειτουργήσει η Χάλκη, καθώς θα αποτελέσει σημαντικό παράδειγμα και σύμβολο της μέριμνας της τουρκικής κυβέρνησης για τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Αυτό θα βελτίωνε τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πηγή: Archons of the Ecumenical Patriarchate

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων