Οικουμενικό Πατριαρχείο
21 Ιουνίου, 2023

Οι Ευρωπαϊκές Χριστιανικές Εκκλησίες ζητούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό, τον εθνικισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον πόλεμο

Διαδώστε:

Χριστιανοί από όλη την Ευρώπη συναντήθηκαν στο Ταλίν της Εσθονίας από τις 16 έως τις 20 Ιουνίου για την ετήσια Γενική Συνέλευση της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) με θέμα: “Υπό την ευλογία του Θεού – Διαμορφώνοντας το Μέλλον”. 

Οι εκπρόσωποι των Χριστιανικών Εκκλησιών και πρώτος από όλους, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ζήτησε επαγρύπνηση για τα σύγχρονα θέματα αλλά και την Κλήση των Εκκλησιών στον σύγχρονο κόσμο που μαστίζεται από συγκρούσεις. Η φετινή ετήσια συνέλευση ξεκίνησε με την είδηση του ναυαγίου στην Πύλο αλλά και τον απολογισμό των 500 ανθρώπων που έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να εισέλθουν στην Ελλάδα. Για αυτό στις 25 Ιουνίου θα αναπέμψουν δέηση και αγρυπνία υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους.

Οικουμενικός Πατριάρχης για Πύλο: Καταδικάζουμε την ανθρώπινη δουλεία – Να τεθεί το μεταναστευτικό στην Ε.Ε

Η συνέλευση υπενθύμισε ότι το να είμαστε ευλογημένοι σημαίνει να ελευθερωθούμε από το άγχος για τη δική μας ασφάλεια ή τον έλεγχο να απεγκλωβιστούμε από τις εθνικές αφηγήσεις.

«Αυτή η έννοια της ευλογίας είναι που καθοδηγεί τις εκκλησίες της CEC στην κλίση τους σε έναν συγκρουόμενο κόσμο», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Οι ομιλητές έστειλαν σαφές μήνυμα προς όλες τις Εκκλησίες ότι η θεολογία είναι δημόσια, ότι «εμείς οι Χριστιανοί πρέπει να αποδεχθούμε την πρόκληση να συνεισφέρουμε σε έναν όλο και πιο εκκοσμικευμένο πολιτικό λόγο. Οι Εκκλησίες που ασχολούνται με τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης πρέπει να είναι ευφάνταστες και γενναίες, με αυτοπεποίθηση και όχι αλαζονικές, να ακούνε όχι απλώς να μιλούν, να εμπιστεύονται όχι να ανησυχούν, να ελπίζουν όχι απλώς να αισιοδοξούν».


Επίσης, εξέφρασαν την κραυγή αγωνίας τους για τις εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό έδαφος.

«Αυτό μας αναγκάζει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, της απώλειας της βιοποικιλότητας, της παγκόσμιας μετανάστευσης, του αυξανόμενου εθνικισμού κάτω από ένα λαϊκιστικό έμβλημα, των προκλήσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, των ευρύτερων συγκρούσεων και του  πολέμου. Και όλα αυτά τα φαινόμενα τροφοδοτούνται μεταξύ τους: για παράδειγμα, η οικολογική κρίση βλάπτει τη βιωσιμότητα των τροφίμων για τους πληθυσμούς που ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης έχουν μειωμένη πρόσβαση σε πόρους και αναγκάζονται να  μεταναστεύσουν για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή”.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών αναγνώρισε την υποχρέωσή της υπό τον Θεό να ακούσει την έκκληση νέων ανθρώπων οι οποίοι αισθάνονται ότι  έχουν προδοθεί από εκείνους που ήταν επίσης νέοι κάποτε. «Αναγνωρίζουμε την ευθύνη μας για τη συμβολή στην οικολογική κρίση και την κλιματική αδικία που συνδέονται άρρηκτα με οικονομίες που επιδιώκουν άνευ ορίων  ανάπτυξη», αναφέρουν στο κοινό ανακοινωθέν.

H ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη είναι στο 18.20

Τα βασικότερα σημεία του κοινού ανακοινωθέντος

Το CEC δημιουργήθηκε αρχικά για να δημιουργήσει έναν χώρο στον οποίο οι Ευρωπαίοι διαφορετικών ιστορικών, πολιτικών και εθνοτήτων θα μπορούσαν να συναντηθούν παρά τις διαφορές τους. Αυτή η κλήση συνεχίζει να ισχύει  δεδομένων των σημερινών βίαιων διαιρέσεων στην Ευρώπη. Τους Χριστιανούς τους συνδέει ο Χριστός και καλούνται από την ποικιλομορφία να μαρτυρήσουν αυτή την ενότητα εκφράζοντας (με λόγο και πράξη) το ενδιαφέρον τους για εκείνους που δεν έχουν εξουσία, που υφίστανται αδικία στα χέρια άλλων.

Καθώς ορισμένα από τα πολιτικά κινήματα της εποχής μας συνεχίζουν να αποσύρονται πίσω από τα ασφαλή σύνορα και τη στενά καθορισμένη ταυτότητα, οι χριστιανικές εκκλησίες δεν έχουν την πολυτέλεια να αποχωρίζονται η μία από την άλλη…. Οι συζητήσεις μας, που έχουν τις ρίζες τους στην αμοιβαία αγάπη και χάρη, πρέπει να χαρακτηρίζουν τις προτεραιότητές μας τα επόμενα χρόνια. Οι εκκλησίες πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους το κάλεσμα του Θεού στον Ιησού Χριστό να είναι φορείς ελπίδα… Αυτό σημαίνει να κρατάμε χωρίς φόβο τη συμφιλιωτική ζωή της Αναστάσιμης ελπίδας στον Χριστό που μας καλεί να αναλάβουμε την ευθύνη, υπό την ευλογία του Θεού, για τη διαμόρφωση του μέλλοντος.

 

Διαδώστε: