Οικουμενικό Πατριαρχείο
24 Σεπτεμβρίου, 2019

Οικ. Πατριάρχης: “1.700 χρόνια, αγωνιζόμεθα τον αγώνα τον καλόν”

Διαδώστε:

Στους δεσμούς αλληλοεκτίμησης και μακρόχρονης φιλίας που τον συνέδεαν με τον μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Νικόλαο αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υποδεχόμενος την Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, στο Φανάρι, όμιλο προσκυνητών από την Ι.Μ.Φθιώτιδος, με επί κεφαλής τον Τοποτηρητή της, Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο. Ο Παναγιώτατος μίλησε επίσης για τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο βρίσκεται “σε αυτό το σταυροδρόμι ηπείρων και λαών και πολιτισμών, για τόσους αιώνες”

“Η Πρωτόθρονος Εκκλησία θα εξακολουθήσει να διακονεί όλη την Ορθοδοξία αλλά και όλη την ανθρωπότητα. Και λέγω όλη την ανθρωπότητα, διότι το Πατριαρχείον δεν είναι μόνον θρησκευτικό ίδρυμα αλλά είναι και εκπολιτιστικός θεσμός” υπογράμμισε.

“Με τον μακαριστό είχαμε ψυχική επικοινωνία, είχαμε φιλία και αδελφοσύνη εν Χριστώ, αλληλογραφούσαμε”, είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης εμφανώς συγκινημένος και πρόσθεσε: “Ο μακαριστός Φθιώτιδος Νικόλαος αγαπούσε και εσέβετο την Πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και είμαι βέβαιος οτι αυτά τα αισθήματά του προς την Κωνσταντινούπολη τα μετέδιδε και προς το ποίμνιό του. Σε όλους εσάς. Και η παρουσία σας σήμερα εδώ, κλήρου και λαού, είναι μία απόδειξη της ευλαβείας σας και της αφοσιώσεώς σας στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείον, το οποίο γνωρίζετε υπό ποίας αντιξόους συνθήκας προσπαθεί να εκπληρώσει την οικουμενική αποστολή την οποία του έταξε η πρόνοια του Θεού. Είμαστε εδώ ως Οικουμενικό Πατριαρχείο 1700 χρόνια, αγωνιζόμεθα τον αγώνα τον καλόν, διωκόμεθα, συκοφαντούμεθα, ευτυχώς αντέχουμε με την χάρη του Θεού. Και συνεχίζουμε. Και θέλω να πιστεύω, και το λέγω πάντοτε στις ομιλίες μου, ότι όπως το κράτησε η χάρις του Θεού το Πατριαρχείο μας εδώ, σε αυτό το σταυροδρόμι ηπείρων και λαών και πολιτισμών, για τόσους αιώνες, έτσι θα το κρατήσει και εις το μέλλον, ό,τι και αν συμβαίνει γύρω μας, όσες πολιτικές ανακατατάξεις και αν θα γίνονται, θα το κρατήσει εδώ μέχρι της συντελείας των αιώνων, και από εδώ η Πρωτόθρονος Εκκλησία θα εξακολουθήσει να διακονεί όλη την Ορθοδοξία αλλά και όλη την ανθρωπότητα. Και λέγω όλη την ανθρωπότητα, διότι το Πατριαρχείον δεν είναι μόνον θρησκευτικό ίδρυμα αλλά είναι και εκπολιτιστικός θεσμός”.

Ο Παναγιώτατος ευχήθηκε ο νέος Μητροπολίτης Φθιώτιδος, ο οποίος θα εκλεγεί από τη Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, που συνέρχεται στις 8 Οκτωβρίου, “να φανεί άξιος διάδοχος του μακαριστού Νικολάου, να σας αγαπήσει, να σας αγκαλιάσει, και εσείς να τον σεβασθείτε, να τον υποδεχθείτε με πνεύμα υπακοής και ταπεινοφροσύνης, οι κληρικοί να είναι στο πλευρό του ως πολύτιμοι συνεργάτες του και να προάγεται το εκκλησιαστικόν έργο της Μητροπόλεως σας προς δόξαν Θεού”.

Η προσκυνηματική επίσκεψη είχε προγραμματισθεί πριν από τον αιφνίδιο θάνατο του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Νικολάου και κανονικά, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, εκείνος θα ήταν επί κεφαλής του ομίλου των κληρικών και των πιστών της Μητροπόλεως Φθιώτιδος, προκειμένου να αιτηθούν και διά ζώσης από τον Παναγιώτατο την αγιοκατάταξη του αειμνήστου Γέροντος Βησσαρίωνος, μοναχού της Ι.Μονής Αγάθωνος.

“Η συγκίνησή μας είναι μεγάλη γιατί αυτός θα έπρεπε να είναι αυτή την στιγμή για να σας προσφωνήσει και για να υποβάλλει το αίτημα”, είπε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος στη σύντομη ομιλία του, παρουσιάζοντας τους κληρικούς και τους πιστούς από την Ι.Μ.Φθιώτιδος. “Όταν ρωτήθηκα εαν θα ίσχυε το προσκύνημα ένιωσα την ανάγκη να πω ναι, θα ισχύσει, γιατί έτσι θα ήθελε και ο αείμνηστος Νικόλαος. Να μην ακυρωθεί. Και εγώ απλώς ανέλαβα την υποχρέωση, ως Τοποτηρητής, να συνοδεύσω το ποίμνιο, τον Γενικό Αρχιερατικό, τον άγιο Ηγούμενο και όλους τους ανθρώπους που με συγκίνηση είναι μπροστά σας, υποβάλλοντας το αίτημα που έχει ήδη υποβληθεί και από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αναγνώριση της αγιότητας του Γέροντος Βησσαρίωνος”.

Ακολούθως μίλησαν ο Πρωτοπρεσβύτερος Νεόφυτος Ραφαηλίδης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ.Φθιώτιδος, καθώς και ο Αρχιμ. Γερμανός Γιαντσίδης, Ηγούμενος της Ι.Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγάθωνος, όπου και ασκήτευσε μέχρι την κοίμησή του ο Γέρων Βησσαρίων.

Για το υποβληθέν αίτημα ο Παναγιώτατος είπε ότι αυτό θα το εξετάσει η Κανονική Επιτροπή, η οποία μόλις ολοκληρώσει τη μελέτη του φακέλου θα καταθέσει την σχετική έκθεση της στην Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου προκειμένου να αποφανθεί.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε με θερμούς λόγους και για τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο, με τον οποίο αργότερα είχε και κατ’ιδίαν συνάντηση. “Εστάθη πάντοτε εις το πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και εκείνος όπως και ο μακαριστός Νικόλαος, στις διάφορες διορθόδοξες Επιτροπές, στις οποίες εξεπροσώπησε επαξίως την Εκκλησία της Ελλάδος, υπήρξε πάντοτε υποστηρικτής των θέσεων της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας, μας εβοήθησε, συνέβαλε εις τον καταρτισμόν των κειμένων και στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο και στη Γενεύη παλαιότερα, κατά τας προπαρασκευαστικάς φάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, και πρόσφατα στο Ουκρανικό θέμα, ήταν πάντοτε στο πλευρό μας και επιλαμβάνομαι της ευκαιρίας για να του εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας και την πατριαρχική ευαρέσκεια”.

Ακολούθως ο Παναγιώτατος τέλεσε Τρισάγιο στον Πατριαρχικό Ναό υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου, κατά το οποίο παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και οι προσκυνηταί συνοδοί του.

Διαδώστε: