Οικουμενικό Πατριαρχείο
04 Απριλίου, 2023

Οικουμενικός Πατριάρχης: Η αποστολή των Θεολογικών Σχολών είναι υψηλή και υπεύθυνος

Διαδώστε:

Στην υψηλή αποστολή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και στο έργο το οποίο επιτελεί στον χώρο της επιστήμης και της εκκλησίας για περισσότερο από ενάμιση αιώνα και πλέον, αναφέρεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Ο Παναγιώτατος ο οποίος παρακολουθεί την πορεία και την πρόοδο της Σχολής με πατρική αγάπη και ενδιαφέρον, απέστειλε συγχαρητήρια Επιστολή προς τον Κοσμήτορα, Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Χρήστο Καραγιάννη. Αφορμή στάθηκε η σημαντική διάκριση της κατάταξης της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ μεταξύ των 140 καλύτερων Σχολών στον κόσμο στο γνωστικό πεδίο «Θεολογία, Θεογνωσία και Θρησκευτικές Σπουδές» από την QS (Quacquarelli Symonds).

Η διάκριση αυτή έρχεται σε μία εποχή που οι ακαδημαϊκές σπουδές βρίσκονται σε τροχιά ραγδαίων εξελίξεων τόσο σε διοικητικό όσο και σε διδακτικό επίπεδο.

“Η αποστολή των Θεολογικών Σχολών είναι υψηλή και υπέυθυνος”

Όπως σημειώνει στην Επιστολή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης «η αποστολή των Θεολογικών Σχολών αλλά και εκάστου θεολόγου, είναι υψηλή και υπεύθυνος». Ο Παναγιώτατος εξηγεί ότι είναι υψηλή διότι αποσκοπεί να διακονήσει το «εν ου εστί χρεία», δηλαδή εκείνο το οποίο χρειάζεται ο άνθρωπος, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να ζήσει ως αληθινός άνθρωπος, τον λόγο του Θεού. «Εις το έργο τούτο όμως απαιτείται πιστότης προς την Ορθόδοξον ευαγγελικήν αλήθειαν», προσθέτει.

Αναφερόμενος στο έργο της Σχολής και την διάκριση της που απέσπασε, σημειώνει: «Και η υμετέρα Σχολή, εκ των πρώτων Σχολών του αρχαιοτάτου Πανεπιστημίου της χώρας, θεραπεύει την Ιεράν Επιστήμην, εκχέουσα τοτυς κρουνούς της Θεολογίας εις την Εκκλησίαν και την κοινωνίαν. Η διάκρισης αύτη, Ελλογιμώτατε, δηλοί της υψηλής ποιότητος παρεχομένη υφ’ υμών πανεπιστημιακήν εκπαίδευσιν, την επιστημοσύνη και την κατάρτισιν συνόλου του εκπαιδευτικού δυναμικού της καθ’ υμάς Σχολής, αλλά και την εμβέλειαν και ακτινοβολίαν αυτής πανορθοδόξος».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συγχαίρει εκ μέρους της Μητρός Εκκλησίας αλλά και ο ίδιος προσωπικά τόσο τον Κοσμήτορα της Σχολής όσο και τους συνεργάτες του «επί τη αναγνωρίσει του πολυδιαστάτου έργου και της πολυτίμου προσφοράς της Σχολής εις την ιερά επιστήμην και τον πολιτισμόν».

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την Συγχαρητήρια Πατριαρχική Επιστολή

Ο Παναγιώτατος με τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ

Η Παγκόσμια διάκριση

Στις 22 Μαρτίου, για πρώτη φορά, η Θεολογική Σχολή έλαβε την τιμητική διάκριση της κατάταξής της μεταξύ των 140 καλύτερων Σχολών στον κόσμο στο γνωστικό πεδίο «Θεολογία, Θεογνωσία και Θρησκευτικές Σπουδές» από την QS (Quacquarelli Symonds). Πρόκειται για μία τιμητική αναγνώριση του πολυδιάστατου έργου που επιτελούν όλοι, μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικό προσωπικό, συνεργάτες και φοιτητές.

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια διάκριση για τη Θεολογική Σχολή Αθηνών

Οι κατατάξεις της QS χρησιμοποιούν δεδομένα ειδικών γνωμοδοτών(peer reviews) που συλλέγονται από μεγάλο αριθμό ερευνητών, ακαδημαϊκών και εργοδοτών. Επίσης, λαμβάνουν υπόψη τον αριθμό τον αριθμό ετεροαναφορών και την επιδραστικότητα του δημοσιευμένου έργου των καθηγητών και ερευνητών κάθε Σχολής ή Τμήματος.

Δείτε αναλυτικά: ΕΚΠΑ: Η παγκόσμια διάκριση για τη Θεολογική Σχολή φέρνει αισιοδοξία για το μέλλον

Πιο συγκεκριμένα βαθμολογούνται τέσσερα κριτήρια – δείκτες με διαφορετική βαρύτητα το καθένα. Τα κριτήρια αυτά είναι τα εξής:

Α. Ακαδημαϊκή Φήμη

Β. Φήμη μεταξύ των Εργοδοτών

Γ. Αριθμός ετερο-αναφορών ανά εργασία

Δ. Ο δείκτης h-index

Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης της QS για τις Θεολογικές Σπουδές βρίσκεται το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Notre Dame, ενώ ακολουθούν στη δεύτερη θέση το Βρετανικό Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στην τρίτη θέση το Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ και την πρώτη πεντάδα κλείνουν δύο ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, αυτά του Κέιμπριτζ της Μεγάλης Βρετανίας και Λουβέν του Βελγίου.

Οικουμενικό Πατριαρχείο και Θεολογική Σχολή Αθηνών

Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις της Θεολογικής Σχολής με την Μητέρα Εκκλησία έχουν ενισχυθεί. Απόδειξη της άριστης σχέσης είναι το ενδιαφέρον που δείχνει ο Παναγιώτατος για την Θεολογική Σχολή ΕΚΠΑ, όπως αντίστοιχα πράττει και για την Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Οι δύο Θεολογικές Σχολές αποτελούν το φυτώριο στο οποίο καταρτίζονται οι μελλοντικοί κληρικοί όπως και επίσης τα στελέχη που διακονήσουν από διάφορες θέσεις ευθύνης την Εκκλησία. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε απευθύνει διαδικτυακό χαιρετισμό προς τις φοιτήτριες και τους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής κατά την υποδοχή των πρωτοετών το 2020 σε τελετή που είχε γίνει διαδικτυακά εξαιτίας των περιορισμών που υπήρχαν για τον κορωνοϊό. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που Οικουμενικός Πατριάρχης απηύθυνε, έστω και με αυτόν τον τρόπο, μήνυμα κατά την υποδοχή φοιτητών στη Σχολή.

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

Επίσης, σε μία λαμπρή εκδήλωση στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών η Θεολογική Σχολή είχε επιδώσει Τιμητικό Αφιερωματικό Τόμο στον Παναγιώτατο στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνια από την εκλογή και ενθρόνιση του στην Πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης.

Στόχος η Σχολή να ανέβει ακόμη πιο ψηλά

Η προσφορά, η αναγνώριση και το σημαντικό έργο της Θεολογικής Σχολής δεν είναι κάτι καινούργιο στην 187χρονη ιστορία της (ιδρύθηκε το 1837). Αδιάλειπτα προσφέρει στην έρευνα της επιστήμης της Θεολογίας, στην Ακαδημαϊκή κοινότητα, στην Εκκλησία και στην ελληνική κοινωνία. Ωστόσο, η διεθνής αναγνώριση, έστω και με καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενάμιση αιώνα, ήρθε.

Τη διάκριση βάζει για οδοδείκτη και η Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής η οποία τονίζει ότι είναι στο χέρι όλων όσοι εργάζονται σε αυτή να ανεβάσουν ακόμη πιο ψηλά με το έργο τους την Σχολή.

Κεντρική φωτογραφία: Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών/ Δημ. Κωνσταντινίδης

Διαδώστε: