Οικουμενικός Πατριάρχης: Καθήκον της Ορθόδοξης Εκκλησίας να ενθαρρύνει όσα πραγματικά υπηρετούν την ειρήνη – Οι συναντήσεις στο Ριάντ
Tο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος όπου πραγματοποίησε ομιλία στο Διεθνές Συνέδριο με τίτλο “Συνάντηση για την Προώθηση Κοινών Αξιών μεταξύ των πιστών των Θρησκειών” ενώ είχε σειρά επαφών με Υπουργούς της χώρας και τους Πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Ελλάδος και της Κύπρου.
Η αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Στην ομιλία που απηύθυνε στο Διεθνές Συνέδριο, Ο Παναγιώτατος υπενθύμισε εισαγωγικά ότι το όνομα του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι αφιερωμένο στον διάλογο και στην προσέγγιση των θρησκειών, των πολιτισμών και των λαών, χτίζοντας γέφυρες μεταξύ τους και μεταξύ της ανθρωπότητας και του φυσικού περιβάλλοντος. Παράλληλα το Οικουμενικό Πατριαρχείο εργάζεται για την προώθηση της ειρήνης και της αλληλεγγύης παγκοσμίως, με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Εξάλλου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως επισήμανε ο Πατριάρχης, έχει ξεκινήσει διαθρησκευτικούς διαλόγους μεταξύ των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών και έχει καλλιεργήσει άλλα διαθρησκευτικά έργα. «Συνεχίζουμε αυτές τις προσπάθειες με ειλικρίνεια και αυτοπεποίθηση».
Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στον ρόλο που έχει διαδραματίσει η θρησκεία στην ανθρωπότητα διαχρονικά, ενώ υπογράμμισε ότι στον πυρήνα της αποστολής της θρησκείας βρίσκεται η ειρήνη. Επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας όλων για την προάσπιση της ειρήνης και της συμφιλίωσης, δεδομένων των τεράστιων σύγχρονων προκλήσεων, και εκτίμησε ότι ο καταλληλότερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό, είναι ο ειλικρινής διαθρησκευτικός διάλογος και ο αλληλοσεβασμός. Παρέθεσε, εξάλλου, σχετικό απόσπασμα από τις αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη το 2016.
«Η Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί καθήκον της να ενθαρρύνει όλα όσα πραγματικά υπηρετούν την υπόθεση της ειρήνης και ανοίγουν το δρόμο προς τη δικαιοσύνη, την αδελφότητα, την αληθινή ελευθερία και την αμοιβαία αγάπη μεταξύ… όλων των λαών που αποτελούν την ενιαία ανθρώπινη οικογένεια. Υποφέρει με όλους τους ανθρώπους που σε διάφορα μέρη του κόσμου στερούνται τα οφέλη της ειρήνης και της δικαιοσύνης». Δεδομένων των τεράστιων σύγχρονων προκλήσεων, ο καταλληλότερος τρόπος για την ειρήνη και τη συμφιλίωση είναι ο ειλικρινής διαθρησκευτικός διάλογος και ο αμοιβαίος σεβασμός. Όπως δήλωσε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας (Κρήτη, 2016): «Ο έντιμος διαθρησκειακός διάλογος συμβάλλει στην ανάπτυξη της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και στην προαγωγή της ειρήνης και της συμφιλίωσης», ανέφερε.
Το φυσικό περιβάλλον και η κουλτούρα της αλληλεγγύης
Σε άλλο σημείο ο Παναγιώτατος τόνισε πως ο διάλογος και η ειλικρίνεια είναι τα αντίδοτα του φονταμενταλισμού, ενώ έκανε ειδική μνεία στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στην προώθηση της κουλτούρας της αλληλεγγύης, δύο ζητήματα που έχει προτάξει με ζέση ο ίδιος κατά τη διάρκεια της Πατριαρχίας του.
“Δύο από τις πιο έντονες ανησυχίες κατά τη διάρκεια της διακονίας μας ως Οικουμενικού Πατριάρχη ήταν η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η καλλιέργεια μιας κουλτούρας αλληλεγγύης. Πιστεύουμε ότι η οικολογική κρίση αντανακλά ένα ανθρωπολογικό αδιέξοδο, την πνευματική κρίση του σύγχρονου ανθρώπου και τις αντιφάσεις του ορθολογισμού του και την αλαζονεία της γνώσης και της τεχνολογίας του. Αυτή η προσέγγιση δεν συμβάλλει μόνο στην ανακάλυψη κρυφών διαστάσεων του οικολογικού προβλήματος αλλά αποκαλύπτει και νέες δυνατότητες αντιμετώπισης και υπέρβασής του. Η αλληλεγγύη είναι ο πυρήνας του οράματός μας για έναν δίκαιο και βιώσιμο κόσμο. Αυτή η έννοια εκφράζει δυναμικά την κοινωνική και πολιτική διάσταση της «αδελφότητας» και, ταυτόχρονα, προωθεί την κοινή ευθύνη όλων των ανθρώπινων όντων να εργάζονται για το κοινό καλό. Από την άλλη πλευρά, η αλληλεγγύη αναφέρεται στην άνευ όρων αγάπη και στήριξη των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες”.
Καταλήγοντας, ο Οικουμενικός υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί μόνος του να αντιμετωπίσει τα σύγχρονα προβλήματα, είτε πρόκειται για ένα έθνος, ένα κράτος, μια θρησκεία, την επιστήμη ή την τεχνολογία. «Χρειαζόμαστε κοινή ευθύνη, κοινή κινητοποίηση, κοινές προσπάθειες και κοινούς στόχους», ξεκαθάρισε, για να συμπληρώσει ότι «χρειαζόμαστε πραγματικά ο ένας τον άλλον». «Οι μελλοντικές γενιές δικαιούνται μια ζωή με αξιοπρέπεια, έναν κόσμο απαλλαγμένο από μίσος και βία, αμόλυντο από τη μόλυνση και τη φυσική καταστροφή, μια κοινωνία ειρήνης και αδελφότητας», επισήμανε, μεταξύ άλλων.
Οι συναντήσεις
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε, την Τετάρτη, 11 Μαΐου 2022, με τον Υπουργό Επικρατείας της Σαουδικής Αραβίας, αρμόδιο για εξωτερικά θέματα, κ. Adel al-Jubeir, ο οποίος εξέφρασε τον θαυμασμό του για τις πρωτοβουλίες του Παναγιωτάτου και τις δράσεις του Οικουμενικού Θρόνου.
Στη συνάντηση παρέστη και ο κ. Fahad Abualnasr, Aναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών.
Ακολούθως, ο Παναγιώτατος δέχθηκε σε ακρόαση, στο κατάλυμά του, τον Εξοχ. κ. Rashad Hussain, Πρέσβη των Η.Π.Α. για την θρησκευτική ελευθερία.
Το ίδιο βράδυ, ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε την Ελληνική Πρεσβεία, όπου τον υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα ο Εξοχ. Πρέσβης της Ελλάδος στο Ριάντ κ. Αλέξης Κωνσταντόπουλος, παρουσία των συνεργατών του και Ελλήνων που εργάζονται στη Σαουδική Αραβία. Ο Παναγιώτατος μίλησε πατρικώς προς τους παρισταμένους και τους ευλόγησε. Στη συνέχεια ο Εξοχ. κ. Πρέσβης παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Παναγιωτάτου και της συνοδείας του, στο οποίο παρακάθησαν, επίσης, ο Εξοχ. Πρέσβης της Κύπρου κ. Σταύρος Αυγουστίδης, διπλωμάτες και επιχειρηματίες.
Φωτογραφίες: Οικουμενικό Πατριαρχείο
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.