Οικουμενικό Πατριαρχείο
04 Νοεμβρίου, 2022

Οικουμενικός Πατριάρχης: Οι θρησκευτικοί ηγέτες πρέπει να συντηρούν και να προάγουν την ειρηνική συνύπαρξη

Διαδώστε:

“Οι θρησκευτικοί ηγέτες πρέπει να συντηρούν και να προάγουν την ειρηνική συνύπαρξη, τη δικαιοσύνη και την ισότητα”. Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος από το Μπαχρέιν όπου βρίσκεται στο πλαίσιο του Διαθρησκειακής Συνάντησης “Bahrain Dialogue Forum”, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Βασιλέως Hamad bin Isa Al Khalifa.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Ο Παναγιώτατος βρέθηκε χθες ως ομιλητής στη Συνάντηση συγχαίροντας αρχικά τους διοργανωτές που είχαν το θάρρος και το όραμα να συνεχίσουν αυτήν την ουσιαστική πρωτοβουλία για την προώθηση αυτής της αποστολής.

Η μακρά εμπειρία συμβίωσης του Ορθόδοξου Χριστιανισμού

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός έχει μακρά εμπειρία συμβίωσης με άλλες θρησκείες και δόγματα. Ωστόσο, όπως επεσήμανε “αυτή η εμπειρία δεν αποδεικνύεται πάντα ειρηνική ή απλή, ειδικά όταν διαμορφώνεται από την άνοδο του εθνικισμού στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, τη σύγκρουση των παγκόσμιων γεωπολιτικών δυνάμεων σε όλο τον 20ό αιώνα και την άνοδο του θρησκευτικού φονταμενταλισμού στις αρχές του 21ου αιώνα”.

Η συνάντηση και ο διάλογος απαιτούν δέσμευση και αποφασιστικότητα τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο τόνισε ο κ.κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε ότι “κάθε διάλογος είναι προσωπικός, αφού περιλαμβάνει την αλληλεπίδραση μοναδικών, αναντικατάστατων προσώπων, των οποίων η προσωπικότητα συνδέεται στενά με τις απαράμιλλες κοινωνικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητές τους. Η αντίθεση στον οικουμενικό ή διαθρησκειακό διάλογο συνήθως προέρχεται από φόβο και άγνοια ή μισαλλοδοξία στη θρησκευτική διαφορετικότητα. Αντίθετα, ο αυθεντικός και ειλικρινής διαθρησκειακός διάλογος αναγνωρίζει τις διαφορές μεταξύ των θρησκευτικών παραδόσεων και προωθεί την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία μεταξύ λαών και πολιτισμών. Αυτό δεν σημαίνει άρνηση της δικής του πίστης, αλλά μάλλον προσαρμογή και εμπλουτισμό της ταυτότητας και της αυτοσυνείδησής του στην προοπτική του ανοίγματος προς τους άλλους”.

Φωτογραφία: Οικουμενικό Πατριαρχείο

“Ο διάλογος μπορεί να διαλύσει την δυσπιστία”

Ο Παναγιώτατος τόνισε ακόμη ότι η προκατάληψη έναντι του διαλόγου έχει τις ρίζες της στην εσφαλμένη παρουσίαση του άλλου γι’ αυτό ακριβώς ο διάλογος είναι απαραίτητος, επειδή μπορεί να διαλύσει τη δυσπιστία και την καχυποψία.

“Η συνάντηση και ο διάλογος είναι αποτελεσματικοί μόνο εάν πραγματοποιούνται με πνεύμα ένταξης, εμπιστοσύνης και σεβασμού. Μέσω του διαλόγου, επιβεβαιώνουμε ότι όλοι μοιραζόμαστε τον ίδιο κόσμο. Μέσω του διαλόγου, ορίζουμε την ετοιμότητά μας να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα. Αυτό το πνεύμα αποτυπώνεται συνοπτικά από ένα πρόσφατο έγγραφο που εγκρίθηκε από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και τιτλοφορείται Για τη Ζωή του Κόσμου: Προς ένα Κοινωνικό Ήθος της Ορθοδόξου Εκκλησίας(2020). Εκεί, στην παράγραφο 55, διαβάζουμε: «Γνωρίζοντας ότι ο Θεός αποκαλύπτεται με αμέτρητους τρόπους και με απεριόριστη εφευρετικότητα, η Εκκλησία μπαίνει σε διάλογο με άλλες θρησκείες προετοιμασμένες να εκπλαγούν και να χαρούν από την ποικιλία και την ομορφιά των γενναιόδωρων εκδηλώσεων του Θεού της θείας καλοσύνης. χάρη και σοφία σε όλους τους λαούς». Αυτός είναι ο πνευματικός πλούτος αυτού που ονομάζουμε «διάλογο της ζωής». Για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, οι διαθρησκειακές συναντήσεις και η καθημερινή συνύπαρξη με ανθρώπους από διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις είναι και θα συνεχίσουν να είναι ένα σημαντικό μέσο για να βιώσουν την εγγενή αξία του πολιτισμικού πλουραλισμού”, ανέφερε.

Φωτογραφία: Οικουμενικό Πατριαρχείο 

“Οι θρησκευτικοί ηγέτες πρέπει να προάγουν την ειρηνική συνύπαρξη”

Κλείνοντας την ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος διαβεβαίωσε ότι η Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σκοπεύει να δώσει το παράδειγμα, δείχνοντας πώς οι θρησκευτικοί ηγέτες πρέπει να συντηρούν και να προάγουν την ειρηνική συνύπαρξη, τη δικαιοσύνη και την ισότητα. Και αυτό διότι ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός βρήκε στις κοινές ανθρωπιστικές προσπάθειες μια γνήσια έκφραση της δύναμης της πίστης να προάγει τη συνύπαρξη, να ξεπερνά την κρίση και να υποστηρίζει μια ηθική συμπεριληπτικότητας, ένα ήθος αλληλεγγύης.

“Ήμασταν για δεκαετίες στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης και της υποστήριξης διαθρησκευτικών συνεδρίων, έχοντας επίγνωση ότι ο ειλικρινής διάλογος μπορεί να αντιμετωπίσει τη μισαλλοδοξία και τη βία, αποτρέποντας ταυτόχρονα την κατάχρηση της θρησκείας από φονταμενταλιστές και φανατικούς. Ως λειτουργοί της πίστης, χρειάζεται ανά πάσα στιγμή να χτίζουμε γέφυρες. Για περισσότερα από τριάντα χρόνια της θητείας μας ως Οικουμενικός Πατριάρχης, αυτές είναι οι αρχές που εκτιμούμε όχι μόνο για τη δική μας Εκκλησία και τον Χριστιανισμό γενικότερα, αλλά για όλες τις θρησκείες και την ανθρωπότητα γενικότερα”, κατέληξε.

Κατά τη διάρκεια της Διαθρησκειακής Συνάντησης ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνομίλησε με τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη, ο οποίος βρίσκεται στο Μπαχρέιν για τον ίδιο σκοπό, ενώ έγινε δεκτός και από τον Βασιλιά Hamad bin Isa Al Khalifa.

Φωτογραφία: www.bna.bh

Διαβάστε ακόμη:

Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη με Πατριάρχη Αντιοχείας στο Μπαχρέιν (ΦΩΤΟ)

 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συμμετάσχει στη Α’ Συνάντηση Διαλόγου του Μπαχρέιν

Διαδώστε: