Οικουμενικό Πατριαρχείο
28 Μαρτίου, 2023

Οικουμενικός Πατριάρχης σε νέους: “Να μην επιτρέψουμε στα πρόσωπα να επισκιαστούν από τις μηχανές” (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:

Στη σημασία των ανθρωπίνων σχέσεων οι οποίες έχουν αλλοιωθεί στην εποχή μας από τις μηχανές της τεχνολογίας αναφέρθηκε μιλώντας σε νέους ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, τονίζοντας τη σπουδαιότητα που έχει το πρόσωπο κατά την Ορθόδοξη διδασκαλία και παράοδση.

Γράφει η Στέλλα Μοτίτσιου

Ο Παναφιώτατος κήρυξε χθες, Δευτέρα 27 Μαρτίου, την έναρξη της 3ης Διεθνούς Μαθητικής Συνάντησης Λογοτεχνίας στην οποία συμμετέχουν 200 μαθητές και εκπαιδευτικοί από 20 σχολεία της Ελλάδας, της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου, της Λευκωσίας, της Νέας Υόρκης και του Γιοχάνεσμπουργκ. Η συνάντηση έχει ως θέμα: «Η λογοτεχνία αλλιώς… χωρίς κλικ», με τις εργασίες να ολοκληρώνονται σήμκερα, Τρίτη 28 Μαρτίου.

Οι προσωπικές σχέσεις αλλοιώθηκαν από τις μηχανές

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Μαθητικής Συνάντησης και στο μήνυμά του επεσήμανε την σημασία των προσωπικών σχέσεων, οι οποίες αλλοιώθηκαν όπως είπε από τις μηχανές, κυρίως τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα γενήματα τους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Η σύγχρονη επανάσταση της γνώσεως και των εφαρμογών της, συγκροτεί έναν νέο άξονα της παγκοσμίου ιστορίας, με απρόβλεπτες προοπτικές για το μέλλον”.

Θεωρώντας γεγονός, πως η επιστήμη και η τεχνολογία είναι η μεγάλη δύναμη του πολιτισμού μας, ο Παναγιώτατος απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο η επιστημονική πρόοδος συμπορεύεται με τον σεβασμό προς τον άνθρωπο και την κτήση, τόνισε πως “η πείρα των τελευταίων δεκαετιών αποδεικνύει πως η τεχνολογικη εξέλιξη δεν ευνόησε την ανάπτυξη του πνευματικού και ηθικού αισθητηρίου του ανθρώπου. Η ανθρωπότητα γνωρίζει, συνεχίζει ωστόσο να δρα σαν να μην γνώριζει”.

Η ελπίδα ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρίσκεται στο γεγονός ότι “ο άνθρωπος αντιδρά στην μετατροπή του σε μηχανή, αριθμό ή μετρήσιμο μέγεθος. Κάτι που αποδεικνύει πως υπάρχει στο είναι μας ένας αξιολογικός πυρήνας, τον οποίο κανένας εξωτερικός παράγοντας ή δύναμη δεν μπορεί να αλλοτριώσει. Οι κυριαρχικές τάσεις του σύγχρονου τεχνοπωλειακού πολιτισμού βρίσκουν απέναντι τους το πνεύμα του ανθρώπου”

“Να μην επιτρέψουμε στα πρόσωπα να επισκιαστούν από τις μηχανές”

Χρησιμοποιώντας τα λόγια του μακαριστού καθηγητή και Μητροπολίτου Διοκλείας Κάλλιστου Ware, πως απέναντι σε αυτή την απανθρωποποιητική τάση, υφίσταται απέναντι σε εμάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς μια επείγουσα ανάγκη να διακηρύξουμε την σημασία των άμεσων σχέσεων, πρόσωπο με πρόσωπο. “Eίμαι πρόσωπο μόνο όταν συναντώ τους άλλους, όταν έρχομαι σε διάλογο μαζί τους. Όταν τους κοιτώ στα μάτια και τους επιτρέπω να κοιτάξουν τα δικά μου”, ανέφερε.

“Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά” τόνισε ο Παναγιώτατος “είναι ζωτικής σημασίας να δώσουμε έμφαση στην αξία της φιλιας και της προσωπικής αγάπης. Να μην επιτρέψουμε στα πρόσωπα να επισκιαστούν από τις μηχανές”.

H Λογοτεχνία δύναμη αντίστασης στην κυριαρχία των μηχανών

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τόνισε πως η λογοτεχνία και η τέχνη γενικότερα, αποτελούν δυνάμεις που ανθίστανται στην κυριαρχία των μηχανών, καθώς μας συνδέουν με τις μεγάλες πνευματικές κατακτήσεις. Η Λογοτεχνία, είπε χαρακτηριστικά, είναι πηγή ανείπωτης χαράς, είναι δώρο του ουρανού΄. “Και σε όλα αυτά”, συνέχισε “προστίθενται με τη σημερινή εκδήλωση η διάσταση της προσωπικης κοινωνίας και επικοινωνίας, η ευφροσύνη της συναντήσεως και της συνεργασίας”.

Την 3η Διεθνή Συνάντηση Λογοτεχνίας διοργανώνουν το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Φωτογραφία αρχείου: Νίκος Παπαχρήστος/ Οικουμενικό Πατριαρχείο 

Διαδώστε: