Οικουμενικό Πατριαρχείο
25 Μαρτίου, 2024

Οικουμενικός Πατριάρχης: Το Φανάρι είναι τόπος διακονίας, διαλόγου και καλής μαρτυρίας, διαφύλαξης και καλλιέργειας των πατρώων παραδόσεων

Διαδώστε:

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε το Σάββατο, 23 Μαρτίου 2024, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, κατά τον Μεγάλο Εσπερινό για την εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Αρχιερείς, καθώς και άλλοι Ιεράρχες του Θρόνου, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., ο κ. Σπυρίδων Κυριάκης, μέλος της Βουλής των Ελλήνων, Εκπαιδευτικοί και μαθητές από το Αμερικανικό Κολλέγιο της Ελλάδος και από το 2ο Γενικό Λύκειο Πυλαίας, μέλη από την ακαδημία παίδων ΑΕΚ Καβάλας, και πλήθος άλλων πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό.

Απευθυνόμενος στο πυκνό εκκλησίασμα, μετά το πέρας του Εσπερινού, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στον αυριανό εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας, ημέρας κατά την οποία, όπως είπε, “διατρανώνουμε όλοι οι πιστοί τη δέσμευσή μας να διαφυλάξουμε αλώβητη και ακέραια «την πίστιν των Αποστόλων, την πίστιν των Πατέρων, την πίστιν των Ορθοδόξων», που στήριξε και στηρίζει την οικουμένη”. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την κεντρική θέση των σεπτών εικόνων στη ζωή της Εκκλησίας μας, τονίζοντας ότι αυτό δεν αποτελεί μια απλή διάσταση της ορθόδοξης ευσέβειας, αλλά ανήκει στον πυρήνα της ταυτότητάς μας.

“Η ορθόδοξη εικόνα είναι μία εναλλακτική πρόταση ζωής, παιδείας και ελευθερίας απέναντι σε όσα διακηρύσσονται για τον άνθρωπο σήμερα, απέναντι στον εαυτοκεντρισμό, στην ασύδοτη ελευθερία και τον δικαιωματισμό, στην εγκλωβισμένη στα γεώδη ζωή, χωρίς ελπίδα αιωνιότητος. Μας διδάσκει τον αυθεντικό τρόπο σχέσης με τον Θεό, με τον συνάνθρωπο και με ολόκληρη τη δημιουργία. Η Εκκλησία προσφέρει στον άνθρωπο αυτόν τον τρόπο του βίου και τον υψηλό προορισμό και υπενθυμίζει τους κινδύνους για την ανθρώπινη ύπαρξη, οι οποίοι συνδέονται με τις συρρικνωτικές θεωρήσεις της”.

Η σύγχρονη παιδεία

Αναφερόμενος στη σύγχρονη παιδεία, ο Πατριάρχης, επεσήμανε ότι αυτή, δυστυχώς, παραμελεί την πνευματική φύση του ανθρώπου, ενώ διογκώνει το εγώ του και τις ιδιωτικές επιθυμίες του. Με την έννοια αυτή, συνέχισε, το λεγόμενο «σχολείο των ευτυχισμένων παιδιών» μάλλον δεν προετοιμάζει τη νέα γενιά για την ευτυχία, αλλά για μια αδιέξοδη δουλεία στις εξ ορισμού ακόρεστες ανάγκες του ανθρώπου.

“Το μέλλον ανήκει σε μία παιδεία, η οποία καλλιεργεί αυτή τη διάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης, που βγάζει τον άνθρωπο από τους λαβυρίνθους της κλειστής αυτοπραγμάτωσης και της αδιαφορίας για τον συνάνθρωπο. Στον πυρήνα αυτής της ιδέας της παιδείας βρίσκεται το χριστιανικό ήθος, όχι μόνον επειδή σε αυτό είναι ριζωμένα υψηλά ανθρωπιστικά ιδεώδη, -ακόμη και στην εκκοσμικευμένη τους εκδοχή-, αλλά επειδή προωθεί την ελευθερία, την κοινωνικότητα και την υπευθυνότητα του ανθρώπου. Όσοι συνδέουν τη χριστιανική ζωή με κλειστότητα και αδιαφορία για τον πολιτισμό πλανώνται πλάνην οικτράν.

Απευθυνόμαστε προς όλους σας και υπενθυμίζουμε ότι στην παράδοσή μας δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές για την αντιμετώπιση των υπαρξιακών ερωτημάτων. Υπάρχουν οι βασικές αρχές και τα θεμελιώδη θεολογικά κριτήρια, ενταγμένα στη ζωή της Εκκλησίας, στη ζωντανή παράδοση βιωμένης αληθείας, ελευθερίας και αδελφοσύνης, η οποία είναι πρόταση αυθεντικής ζωής, πολιτισμού του προσώπου και της αλληλεγγύης, όπου πίστη και αγάπη είναι οι «μεγάλες δυνάμεις» στη ζωή μας, δώρο του ουρανού, θεία ευλογία.”

Το Φανάρι είναι τόπος διακονίας

Ο Παναγιώτατος, υπενθύμισε προς τους προσκυνητές, ότι το Φανάρι είναι τόπος διακονίας, διαλόγου και καλής μαρτυρίας, πνευματικού πολιτισμού, διαφυλάξεως και καλλιεργείας των πατρώων παραδόσεων.

“Είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουν οι νέοι και οι νέες μας την καταλυτική προσφορά του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Γένος και τον κεντρικό ρόλο του στη διάσωση της ταυτότητός μας, τη σημασία του για την πορεία μας προς το μέλλον, καθώς και την πανορθόδοξη, παγχριστιανική και πανανθρώπινη αποστολή του. Δεν επαρκούν η τεχνολογική εγγραμματοσύνη, η επιστημονική γνώση, η οικονομική πρόοδος και οι σύγχρονες ιδέες για τη συγκρότηση και διάσωση της ιδιοπροσωπίας μας, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται ο πνευματικός πολιτισμός μας, με σύμβολο την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία.”

Το οφφίκιο του Άρχοντος Ορφανοτρόφου της Μ.τ.Χ.Ε. στον Παντελεήμονα Μπούμπουρα

Ακολούθως ο Παναγιώτατος απένειμε το οφφίκιο του Άρχοντος Ορφανοτρόφου της Μ.τ.Χ.Ε. στον κ. Παντελεήμονα Μπούμπουρα, Επιχειρηματία, από την Λήμνο, ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικώς και στην σκληρά δοκιμαζόμενη από τον πόλεμο Ουκρανία.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος επισήμανε ότι στο πρόσωπο του νέου Άρχοντος, “η Μεγάλη Εκκλησία, ο ύπατος θεσμός του Γένους και της Ορθοδοξίας, ο οποίος φυλάσσει ανυστάκτως εις την Πόλιν των Πόλεων και εις την οικουμένην τας πατρώας παραδόσεις και την αλήθειαν της πίστεως εις Χριστόν, της ου ζητούσης τα εαυτής αγάπης και της ου καταισχυνούσης ελπίδος, αποκτά ένα νέον Ορφανοτρόφον, συνεργάτην και αρωγόν πολύτιμον εις την καλήν μαρτυρίαν εν τω κόσμω και εις το κοινωνικόν έργον της”.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Παναγιώτατος στην πολυδιάστατη κοινωφελή προσφορά του νέου Οφφικιαλίου της Μ.τ.Χ.Ε.

“Γνωρίζομεν, αγαπητέ Άρχων, την φιλάνθρωπον διάθεσιν, την κοινωνικήν σας ευαισθησίαν και τας πολλάς και σπουδαίας κοινωφελείς δραστηριότητάς σας. Μεριμνάτε διά τους εν περιστάσεσιν αδελφούς, κατ’ εξοχήν δε, κατά τα δύο τελευταία έτη, διά τον σκληρώς δοκιμαζόμενον γενναίον και ευσεβή Ουκρανικόν λαόν. Η έμπρακτος αυτή συμπαράστασις και αγάπη αποκαλύπτει μεγαλείον ψυχής, που πάντοτε υπερβαίνει το ανθρώπινον μέτρον. Έχετε επίσης πηγαίαν και ανεξίτηλον αγάπην διά την γενέτειράν σας, την αιγαιοπελαγιτικήν και μυροβόλον νήσον Λήμνον, την ανάπτυξιν της οποίας προθύμως στηρίζετε. Δεν ελησμονήσατε την καταγωγήν σας και τας ρίζας σας, τον πατρώον πολιτισμόν και τας αξίας του, εν πλήρει επιγνώσει ότι, όταν ο άνθρωπος αποκοπή από τας ρίζας του συρρικνώνεται η ύπαρξίς του, στενεύει ο ορίζων της ζωής του. Έχετε δυναμισμόν, αποφασιστικότητα, ισχυρόν αίσθημα ευθύνης, εμπιστοσύνην εις την βούλησιν του ανθρώπου και εις την πρόνοιαν του Θεού.

Χαιρόμεθα, διότι εις το πρόσωπόν σας συνεχίζεται η παράδοσις των φιλογενών λαικών, οι οποίοι, μετ᾽ ενθέου ζήλου και γενναιοδωρίας, ειργάσαντο πάμπολλα και τιμαλφή διά το Γένος και την Εκκλησίαν. Συμβάλλετε εις την ανέργερσιν, ανακαίνισιν και αποκατάστασιν ιερών ναών, στηρίζετε ευσεβοφρόνως το έργον ιερών Μητροπόλεων και ενοριών. Η Εκκλησία έχει ανάγκην ανθρώπων ως η Εντιμολογιότης σας. Δεν είναι διόλου τυχαίον ότι προ πενταετίας περίπου και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύριος Ιερώνυμος σας ετίμησε διά την προαγωγήν των πνευματικών αξιών, την φιλανθρωπίαν, την αφοσίωσίν σας εις τα ιδανικά της καλοσύνης και διά την στήριξιν του έργου της Εκκλησίας.”

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη εγκαρδίως τον νέο Άρχοντα Ορφανοτρόφο, και ευλόγησε τη σύζυγο αυτού Εριτιμ. κ. Θεοδώρα, και τα τρία τέκνα τους με τις οικογένειές τους. “Είμεθα βέβαιοι ότι θα φανήτε αντάξιος της εμπιστοσύνης του Πατριάρχου σας, ενισχυόμενος εκ της χάριτος την οποίαν ελάβετε κατά την χειροθεσίαν σας ενώπιον Θεού και ανθρώπων ως δωρεάν του Αγίου Πνεύματος. Καλείσθε να συνεχίσετε το θεάρεστον έργον σας ως μέλος πλέον της Αδελφότητος Οφφικιαλίων «Παναγία η Παμμακάριστος», εις την οποίαν εντάσσεσθε από της σήμερον. Απέναντί σας βλέπετε την περίπυστον και πανίερον εικόνα της Παναγίας της Παμμακαρίστου, της Προστάτιδος της Αδελφότητος, η οποία θα είναι και η ιδική σας προστάτις και των οικογενών σας”, πρόσθεσε.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Παντελεήμων Μπούμπουρας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Παναγιώτατο για την ιδιαίτερη τιμή που επεφύλαξε προς το πρόσωπό του, και τον διαβεβαίωσε ότι θα υπερασπίζεται σθεναρά τα δίκαια της Μητρός Εκκλησίας.

 

Διαδώστε: