Οικουμενικό Πατριαρχείο
11 Σεπτεμβρίου, 2023

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Ελσίνκι (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:

Με την τέλεση Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Uspensky στο Ελσίνκι συνεχίστηκε χθες η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην Αυτόνομη Ορθόδοξη Εκκλησία της Φινλανδίας την οποία επισκέπτεται από την Παρασκευή. 

Με τον Παναγιώτατο συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Φινλανδίας κ. Λέων και οι Μητροπολίτες Κουόπιο και Καρελίας κ. Αρσένιος, Όουλου κ. Ηλίας, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίων, Περιστερίου κ. Γρηγόριος.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε συνάντηση στο ιερό βήμα με τον π. Τέπο Σίιλι, τον αρχαιότερο κληρικό της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Φινλανδίας.

Ο Παναγιώτατος στο κήρυγμά του συνεχάρη την τοπική Εκκλησία για την επέτειο της εκατονταετηρίδος από την Αυτονομία της, [Δείτε την ομιλία εδώ] 

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Λέων προσέφερε αναμνηστικό δώρο για την Πατριαρχική επίσκεψη ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβυτέρους του Οικουμενικού Θρόνου δύο κληρικούς της Αρχιεπισκοπής Ελσινκίου.

Ακολούθησε η χειροθεσία δύο νέων Αρχόντνων του Οικουμενικού Θρόνου. Πρόκειται για τον επίτιμο Πρέσβη της Φινλανδίας στην Εσθονία Aleksi Härkönen και τον δημοσιογράφο Risto Nordell.

Διαβάστε ακόμη: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο σωφρονιστικό Κατάστημα Somainen του Ελσίνκι

Κατά την άφιξή του στον Καθεδρικό Ναό τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκε πλήθος πιστών με τα μικρά παιδιά να του προσφέρουν λουλούδια.

Η Πατριαρχική επίσκεψη στην Φινλανδία θα συνεχιστεί και σήμερα, Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, ενώ αύριο ο Παναγιώτατος θα μεταβεί στην Εσθονία η οποία θα είναι ο δεύτερος σταθμός της επισκέψεώς του. Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 ετών από την απονομή καθεστώτος Αυτονομίας στις δύο αυτές Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Φωτογραφίες: Pentti Potkonen

Δείτε επίσης: 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναχώρησε για τη Φινλανδία και την Εσθονία

Η άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Ελσίνκι

Οι πρώτες ώρες της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Φινλανδία

Διαδώστε: