Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Αγίου Νικολάου στα Μύρα της Λυκίας, με την παρουσία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, κατόπιν πρόσκλησης του οικείου Ποιμενάρχη, Μητροπολίτη Μύρων κ. Χρυσοστόμου.
Οι στιγμές ήταν συγκινητικές για όσους είχαν την ευλογία να παραβρεθούν στα Μύρα της Λυκίας και ειδικά στην Βασιλική του Αγίου Νικολάου.
Μύρα Λυκίας -www.ope.gr
Ο Παναγιώτατος έχει καθιερώσει να επισκέπτεται ανά 10 χρόνια τα Μύρα, τον τόπο όπου ήταν Επίσκοπος ο Άγιος Νικόλαος, για να εορτάσει τη μνήμη του μεγάλου Ιεράρχου της Εκκλησίας.
Τον Παναγιώτατο σε αυτή την επίσκεψή του στα Μύρα, πλαισίωσαν οι Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου: Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Πισιδίας κ. Ιώβ και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ευδοκιάδος κ. Αμβρόσιος.
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέστηκε το Πατριαρχικό Συλλείτουργο όπου προεξήρχε ο Παναγιώτατος και συλλειτούργησαν οι προαναφερόμενοι πέντε αρχιερείς, ενώ ο οικείος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος παρέστη συμπροσευχόμενος.
Στην προσφώνησή του κατά το τέλος της Πατριαρχικού Συλλείτουργου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος, αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο Νικόλαο και την ιδιαίτερη ευλογία που έχει ως οικείος Μητροπολίτης να υποδέχεται για τρίτη φορά τον Παναγιώτατο, προκειμένου να προεξάρχει της πανηγύρεως.
Επίσης μίλησε για την επί τρεις δεκαετίες δική του παρουσία στα Μύρα, όπου περιβάλλεται από τη συνεχή προστασία του Αγίου Νικολάου. Ακόμη ευχαρίστησε τις τοπικές αρχές που επέτρεψαν και φέτος να τελεστεί η Θεία Λειτουργία σε ένα χώρο, ο οποίος λειτουργεί ως μουσείο.
Ο Παναγιώτατος στην ομιλία του, αναφέρθηκε με πολλή ευχαριστία και ευγνωμοσύνη προς τον τιμώμενο Άγιο και την προσφορά του στην Εκκλησία και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Επίσης τόνισε για το προνόμιο που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, να ακολουθεί και στις μέρες μας τη σταυρική του πορεία δίνοντας έτσι μία ακραιφνή εν Χριστώ μαρτυρία στο σύγχρονο κόσμο. Αναφέρθηκε μάλιστα στην απ’ αιώνος παρουσία του Γένους σε αυτά τα μέρη της Μικράς Ασίας και εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για το πλήθος των προσκυνητών από όλα τα μέρη του κόσμου, αλλά και από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ίμβρο, που συμμετείχαν φέτος στην πανήγυρη του Αγίου Νικολάου.
Τέλος, δήλωσε την ευαρέσκειά του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μύρων κ. Χρυσόστομο για την άψογη διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων.
Στο Πατριαρχικό Συλλείτουργο παρευρέθηκαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη Αλέξανδρος Κώνστας, ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στην Αττάλεια Βάϊτσεσλαφ Κομένκο, ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας, μοναχοί ως εκπρόσωποι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, και μοναχές ως εκπρόσωποι του Ιερού Κοινοβίου Ευαγγελισμού της Θεοτόκου από την Ορμύλια και ο Ηγούμενος της Ρωμαιοκαθολικής Μονής Pannonhalma της Ουγγαρίας.
Σημειώνεται ότι παρά τον βροχερό καιρό, πλήθος πιστών από την Ελλάδα, την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο, τη Ρωσία και πολλά άλλα μέρη του κόσμου κατέκλυσαν τον μεγαλοπρεπή Ναό του Αγίου Νικολάου και συμμετείχαν με μεγάλη κατάνυξη.
Πανηγυρικός Εσπερινός
Παραμονή της εορτής, τελέστηκε πανηγυρικά ο Εσπερινός, όπου χοροστάτησε ο Παναγιώτατος και έψαλαν ο Παναγιώτης Νεοχωρίτης, Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και ο Στυλιανός Φλοίκος, Λαμπαδάριος της ΜτΧΕ.
Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος πρόσφερε στον Παναγιώτατο ένα εγκόλπιο που εικονίζει τον Άγιο Νικόλαο να διασώζει τον ναύτη που έπεσε από το καράβι στη φουρτουνιασμένη θάλασσα.
Στην αντιφώνησή του ο Παναγιώτατος, αναφέρθηκε στο μέγεθος της προσωπικότητας του Αγίου Νικολάου, ο οποίος αγκαλιάζει με την αγάπη του και τα θαύματα του, όλη την οικουμένη. Τόνισε μάλιστα και την ανάγκη που έχει σήμερα ο κόσμος, την αγιότητα, η οποία όπως είπε είναι εφικτή και στις ημέρες μας. Επίσης αναφέρθηκε και στις πρόσφατες αγιοκατατάξεις της Αγίας Γαβριηλίας Παπαγιάννη της Κωνσταντινοπολίτισσας, του Αγίου Αθανασίου Χαμακιώτου και του Αγίου Γερβασίου Παρασκευοπούλου.
Φωτογραφίες από το Πρακτορείο Ορθοδοξία
Διαβάστε ακόμη:
Τρισάγιο στα Πάταρα την πατρίδα του Αγίου Νικολάου
Τρισάγιο στο Λιβίσι, το χωριό του Αγίου Ιακώβου Τσαλίκη