Οικουμενικό Πατριαρχείο
31 Μαΐου, 2022

Προσκύνημα μνήμης στους τόπους των προσφύγων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Διαδώστε:

Την επίσκεψή του στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς συνεχίζει σήμερα για τρίτη ημέρα ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ο οποίος χθες το απόγευμα παραβρέθηκε σε εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή τελώντας και επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων. 

Από τα Απολυμαντήρια της Καλαμαριάς ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι όλοι προσέρχονται σε αυτόν τον τόπο ως προσκυνητές πλέον ενώ, αναφορά έκανε και στο βασικό μέλημα των χιλιάδων ταλαιπωρημένων από τον ξεριζωμό ψυχών που ήταν να φτιάξουν ένα ναό. «Τόπος προσκυνήματος, λοιπόν, εθνικού και θρησκευτικού κοινωνικού προσκυνήματος είναι ο τόπος αυτός και όχι τόπος περιηγητικού ενδιαφέροντος. Και ημείς ως προσκυνητές ήρθαμε από την Κωνσταντινούπολη, από το Φανάρι της Ορθοδοξίας και της Ρωμιοσύνης, που είναι το κεντρικόν ταμείο του πόνου και των καημών του γένους», σημείωσε. 

Το σημερινό πρόγραμμα

Επίκεντρο του σημερινού προγράμματος του Παναγιωτάτου είναι ο Δήμος Θερμαϊκού όπου στο Δημοτικό Κατάστημα θα πραγματοποιηθεί η τελετή ανακήρυξής του σε Επίτιμο Δημότη Δήμου Θερμαϊκού, όπου θα αναγνωστεί η απόφαση και θα του επιδοθεί η τιμή. Ακολούθως ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα καθιερώσει το φρέαρ αγιάσματος του νεομάρτυρα Αγίου Αργυρίου του Επανομίτη, στην Επανομή, ενώ στον χώρο θα φυτέψει και ένα δέντρο σε ανάμνηση της επισκέψεώς του. Στη συνέχεια θα τελέσει τον Αγιασμό και την κατάθεση του λίθου του Ιερού Καθολικού της νέας Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το απόγευμα με την επιβίβαση του Παναγιωτάτου σε πλοίο από την προκυμαία των Νέων Επιβατών για την εν πλώ ξενάγησή του στην ακτογραμμή του Δήμου Θερμαϊκού και των περιοχών Natura. Η αποβίβαση θα πραγματοποιηθεί στην προκυμαία της Νέας Μηχανιώνας.

Ξύπνησαν μνήμες από την Μικρά Ασία

Χθες το βράδυ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παραβρέθηκε στην κεντρική πολιτιστική εκδήλωση του Δήμου Καλαμαριάς στον αύλιο χώρο του Κυβερνείου, με τίτλο: «Πάρθεν». Στην εκδήλωση, μουσικοχορευτικό σχήμα ξύπνησε μνήμες από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά και το δράμα των προσφύγων.

Νωρίτερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε έκθεση ζωγραφικής, με έργα που αποτυπώνουν το δράμα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, και στη συνέχεια βρέθηκε στα απολυμαντήρια της Καλαμαριάς, τα οποία χαρακτήρισε «τόπο προσκυνήματος», σε εκδήλωση μνήμης στην παραλία της Αρετσούς.

Η εκδήλωση έγινε στην περιοχή όπου πριν από έναν αιώνα λειτούργησαν, υποτυπωδώς, ως τόπος πρώτης υποδοχής και καραντίνας τα ιστορικά «απολυμαντήρια», τα οποία υπήρξαν πρόχειρες και υγειονομικά ακατάλληλες υποδομές φιλοξενίας και περίθαλψης για χιλιάδες ξεριζωμένους από τις πατρογονικές τους εστίες, Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, τη Θράκη, τον Πόντο και από άλλες περιοχές της Ανατολίας, με αποτέλεσμα πολλοί να βρουν τον θάνατο από τις κακουχίες και τις ασθένειες.

“Ήρθαμε προσκυνητές από το Φανάρι της Ορθοδοξίας και της Ρωμιοσύνης”

«Ιδού, λοιπόν, απόψε, όλοι μας προσκυνητές εις τα απολυμαντήρια της Καλαμαριάς. Πίσω, από την εννοιολογικώς ουδέτερη αυτή λέξη, πόσος πόνος, πόση θλίψη, πόσα δάκρυα, πόση πικρία, πόση ταπείνωση, πόση απογοήτευση, πόση δυστυχία, πόσος θάνατος κρύβεται», ανέφερε ο Παναγιώτατος.

«Ο τόπος αυτός – πρώτης υποδοχής δεκάδων χιλιάδων ξεριζωμένων πατέρων και αδελφών μας από τον Καύκασο και τη Μικρά Ασία, εντελώς εξουθενωμένων από τις ταλαιπωρίες του απαραμύθητου προσφυγικού ταξιδιού, αδύναμων και, όχι σπανίως, αρρώστων, πασχόντων εκ σοβαρών ασθενειών – ο τόπος αυτός δεν διέθετε δυστυχώς ούτε τα αναγκαία μέσα και υποδομάς για την ικανοποιητική περίθαλψή τους. Ετούτο, βέβαια, είναι πλήρως κατανοητό, υπό τας σκληράς γενικότερας συνθήκας που επικρατούσαν τότε εις την Ελλάδα μετά την εθνική καταστροφή», συνέχισε.

«Η ιστορική καταγραφή είναι πικρά», υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε: «Από το 1916 μέχρι το 1924 τριακόσιες πενήντα πέντε χιλιάδες αδελφοί μας, από τη Μικρά Ασία, τη Θράκη, τον Πόντο, τη Βιθυνία και τον Καύκασο, εφιλοξενήθησαν ενταύθα, άλλοι επ’ ολίγον και άλλοι περισσότερον. Όμως, 22.000 νεκροί, μεταξύ αυτών και μικρά παιδιά είναι τραγικά υψηλός αριθμός. Είθε ο Θεός να αναπαύσει τας ψυχάς τους».

Ο Παναγιώτατος τόνισε ότι από το πρώτο μέλημα των προσφύγων ήταν να χτίσουν ένα μικρό ναό «παράγκα αρχικώς».

«Πόσο ωραίοι ήσαν εις τα όμματα του Κυρίου οι πτωχοί προσφυγικοί ναοί μας», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και, αφού αναφέρθηκε στη ζωτική δύναμη, την υπομονή, το «ιερό πείσμα», τη δημιουργικότητα και την προσδοκία των προσφύγων να θεραπεύσουν τις πληγές του παρελθόντος και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή, πρόσθεσε: «Τόπος προσκυνήματος, λοιπόν, εθνικού και θρησκευτικού κοινωνικού προσκυνήματος είναι ο τόπος αυτός και όχι τόπος περιηγητικού ενδιαφέροντος. Και ημείς ως προσκυνητές ήρθαμε από την Κωνσταντινούπολη, από το Φανάρι της Ορθοδοξίας και της Ρωμιοσύνης, που είναι το κεντρικόν ταμείο του πόνου και των καημών του γένους».

Φωτογραφίες: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ ope.gr

Με πληροφορίες από το ertnews.gr

Διαβάστε επίσης: 

Οικουμενικός Πατριάρχης σε Δήμαρχο Καλαμαριάς: «Το έργο σας συγκινεί και εμπνέει»

Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στην Καλαμαριά: Η συνεργασία με την κυβέρνηση, η δύναμη στις κρίσιμες ώρες και η βαριά ευθύνη

Οικουμενικός Πατριάρχης από Καλαμαριά: Όσο κρατάμε Χριστό και ελληνική παιδεία είμαστε ευλογημένοι – Δεύτερη ημέρα επίσκεψης σήμερα

Η άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Καλαμαριά (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε: