Οικουμενικό Πατριαρχείο
28 Οκτωβρίου, 2021

Στην Ιντιάνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης – Θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ

Διαδώστε:

Στο Σάουθ Μπεντ της πολιτείας της Ιντιάνα όπου θα αναγορευθεί το βράδυ επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Notre Dame, μετέβη μετά το Πίτσμπουργκ ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Της Ευγενίας Δίτσα

Ο Παναγιώτατος έτυχε θερμής υποδοχής και στις δύο πόλεις στις 27 Οκτωβρίου, αρχής γενομένης από το Πίτσμπουργκ. Εκεί, στο Διεθνές Αεροδρόμιο της πόλης τον υποδέχθηκε επίσημη αντιπροσωπεία κι εκείνος ανταπέδωσε με έναν πολύ συγκινητικό χαιρετισμό. Στη συνέχεια, μετέβη στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία των Αγίων Πάντων στο Weirton της Δυτικής Βιρτζίνια. Ακολούθησε Δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων και γεύμα προς τιμήν του από την ενορία και την οικογένεια Μιχαήλ Ψαρού. Μαζί του παρευρίσκονταν, βέβαια, και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πίτσμπουργκ κ. Σάββας.

Της Ευγενίας Δίτσα

Την ίδια μέρα, η επίσκεψη συνεχίστηκε στο Σάουθ Μπεντ της Ιντιάνα. Σήμερα, Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, θα τελεστεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, ενώ στη συνέχεια ο κ.κ. Βαρθολομαίος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Notre Dame, το οποίο προς τιμήν του θα πραγματοποιήσει συναυλία. Το βράδυ, ο Παναγιώτατος θα αναγορευθεί επίτιμος Διδάκτορας του ιδίου Πανεπιστήμιο.

Στην αντιφώνησή του στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων, ο Παναγιώτατος δεν έκρυψε την συγκίνησή του.

Αντιφώνηση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία των Αγίων Πάντων

27 Οκτωβρίου 2021
Δοξολογία
Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία Αγίων Πάντων
Weirton, Δυτική Βιρτζίνια

Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Αμερικής Ελπιδοφόρε,
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Σάββα,
Αγαπητοί Κληρικοί και πιστοί,
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Σήμερα, είμαστε βαθιά συγκινημένοι που βρισκόμαστε στη Δυτική Βιρτζίνια για πρώτη φορά, και σε αυτήν την ένδοξη Εκκλησία των Αγίων Πάντων στο Weirton. Σημειώνουμε με μεγάλη ικανοποίηση ότι ήταν ο αείμνηστος προκάτοχός μας στον Θρόνο του Χρυσοστόμου, Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, που έθεσε τον ακρογωνιαίο λίθο αυτού του Ναού, όταν ήταν Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, το σωτήριον έτος, 1947.

Μέσα από τις πολλές δεκαετίες ύπαρξής της, αυτή η κοινότητα έχει χαρίσει στην Εκκλησία μια ισχυρή και ζωντανή σειρά ηγετών και αληθινών διακόνων της αποστολής του Κυρίου μας, Ιησού Χριστού. Ανάμεσά τους είναι τα μέλη της οικογένειας Ψαρού, αλλά τιμάμε σήμερα και όλους εκείνους που με ατσάλι στην ψυχή τους βγήκαν από το Weirton για τον σκοπό της Εκκλησίας.

Υπάρχει κάτι στην ιστορία αυτής της κοινότητας και τη σχέση της με τα χαλυβουργεία που κάποτε άκμασαν εδώ. Αν και αυτό το είδος βιομηχανίας μειώθηκε, η αποφασιστικότητα και το σθένος των πιστών των Αγίων Πάντων φαινόταν να γίνονται ακόμη πιο σταθερές. Εδώ στο Weirton –ένα διάσημο όνομα στην Αμερική, όλοι γνωρίζουν τις Ενώσεις του– ο ελληνορθόδοξος λαός έχει κρατήσει σταθερά την πίστη και τις παραδόσεις του.

Όλοι έχετε τιμήσει τη μνήμη των προγόνων σας, που μετανάστευσαν εδώ για να συμμετάσχουν στη βιομηχανική επανάσταση των αρχών του εικοστού αιώνα. Τώρα, εκατό χρόνια μετά, είστε σταθερά αφοσιωμένοι στην Πίστη και στην Οικογένεια, στην άσκηση της Αγίας Ορθόδοξης Χριστιανικής μας Πίστεως και στην Ελληνική Κληρονομιά, που απλοί άνδρες και γυναίκες έφεραν στην περιοχή αυτή.

Εδώ, στη Δυτική Βιρτζίνια, η παράδοση της Ανατολικής Εκκλησίας βρήκε ένα σπίτι και έναν ναό μέσα στον οποίο προσφέρει την αγνή λατρεία και τη Θεία Λειτουργία. Θα πρέπει όλοι να είστε πολύ περήφανοι για τα επιτεύγματά σας, γιατί εσείς, οι γιοι και οι κόρες του Οικουμενικού Θρόνου, εκδηλώνετε τη δύναμή σας και τους δεσμούς σας με τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης.

Ως Οικουμενικός Πατριάρχης, όταν βλέπουμε την αφιέρωση και την αφοσίωσή σας, λαμβάνουμε ακόμη περισσότερο θάρρος και ενθάρρυνση να συνεχίσουμε την πορεία μας. Έχουμε τρέξει αυτόν τον αγώνα διακονίας στην Έδρα του Αγίου Ανδρέα για τριάντα χρόνια. Και παίρνουμε θάρρος από τα λόγια του Αγίου Αποστόλου Παύλου, «δεν κοπιάσαμε μάταια».

Ειδικά όταν βλέπουμε τα λαμπερά πρόσωπά σας και τα παιδιά των παιδιών σας συγκεντρωμένα σε αυτόν τον υπέροχο Ναό, νιώθουμε όπως ψάλλεται στους ύμνους της Εκκλησίας:

«Καθώς βλέπεις τα παιδιά των παιδιών σου σαν νεαρά δένδρα γύρω από το τραπέζι σου, να χαίρεσαι και να χαίρεσαι, Αρχιερέα, και πρόσφερέ τα στον Χριστό, τον Αρχι-ποιμένα!»

(“As you behold your children’s children like saplings around your table, rejoice and be glad, O High Priest, and offer them to Christ the Chief Shepherd!”)

Γι’ αυτό, με χαρούμενη καρδιά, τα προσφέρουμε όλα από αυτήν την πολύτιμη Κοινότητα των Αγίων Πάντων στον Μέγα Ποιμένα των Προβάτων, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, επικαλούμενοι για εσάς και για  όλους τους πιστούς την άφθονη χάρη και το απέραντο έλεός Του. Αμήν.

Πρόποση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο γεύμα προς τιμήν του, που παρέθεσε η οικογένεια Ψαρού

Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Αμερικής Ελπιδοφόρε,
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Σάββα,
Αγαπητά μέλη της Οικογένειας Ψαρού,
Αγαπητοί φίλοι,

Είμαστε και οι δύο συγκινημένοι και εντυπωσιασμένοι από τη φιλοξενία σας σήμερα και θέλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στον Μιχαήλ και τον Ρόμπιν Ψαρό, και όλη την οικογένειά τους, για τη γενναιόδωρη φιλοξενία τη δική μας και της Συνοδείας μας.

Η κοινωνία του τραπεζιού, όπου διαμοιράζεται το ψωμί και γίνονται οι γιορτές της ζωής, πρέπει να θυμίζει σε όλους μας ότι στην καρδιά της Χριστιανικής μας Πίστεως βρίσκεται η κοινωνία. Συμμετέχουμε στο κοινό γεύμα ως ένδειξη της κοινής μας ανθρώπινης φύσης, και της κοινής εν Χριστώ μοίρας μας.

Αυτή η αίσθηση ενότητας μεταξύ μας λείπει από μεγάλο μέρος της σύγχρονης πολωτικής ομιλίας και συμπεριφοράς – ακόμη και εντός Εκκλησίας. Καλούμαστε να χτίζουμε συνεχώς γέφυρες ο ένας προς τον άλλον μέσω διαλόγου και εμπειριών όπως αυτή, να εργαζόμαστε μαζί και να σηκώσουμε αυτές τις γέφυρες για να γίνουμε κλίμακες προς την ανώτερη πραγματικότητα της Θείας Ζωής.

Σήμερα, λοιπόν, χτίζουμε τις γέφυρες μας – μέσω συνομιλίας, μέσω της κοινής χρήσης και μέσω της αβραμιαίας φιλοξενίας. Ας θυμηθούμε σοφά ότι ο Αβραάμ φιλοξένησε τους Τρεις Αγγέλους, οι οποίοι μας έδωσαν μια προτύπωση της Αγίας και Ζωοδόχου Τριάδας, ακόμη και πριν από τον Μωυσή και τους Προφήτες.

Τέτοια γενναιοδωρία είναι αντάξια αυτής της Πόλης του Weirton, η οποία έχει ατσαλένια δύναμη ως ραχοκοκαλιά της, και ανεξάρτητα από τη διάρκεια των ετών ή το μήκος των μιλίων, βλέπουμε αυτές τις ατσάλινες αξίες στα μάτια και στις καρδιές σας.

Γι’ αυτό, με μεγάλη εκτίμηση, σηκώνουμε το ποτήρι μας προς τιμήν σας, και ευχόμεθα η χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και η αγάπη του Θεού και Πατρός και η κοινωνία του Αγίου Πνεύματος είη μετά πάντων υμών.

Αμήν.

Χαιρετισμός του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου κατά την άφιξή του στο διεθνές αεροδρόμιο South Bend


South Bend, Ιντιάνα
(27 Οκτωβρίου 2021)

Σεβασμιώτατε Αρχιεπίσκοπε Αμερικής Ελπιδοφόρε,
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Ναθαναήλ,
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Με μεγάλη χαρά φτάνουμε στην Ιερά αυτή Μητρόπολη Σικάγου – για πρώτη φορά από την πρώτη μας Αποστολική και Πατριαρχική Επίσκεψη το 1997, τόσα χρόνια πριν. Ήρθαμε στη διάσημη πόλη South Bend, για να προωθήσουμε το έργο του οικουμενικού διαλόγου και της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, αποδεχόμενοι από το διάσημο Πανεπιστήμιο της Notre Dame τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα (Doctor in Laws honoris causa). Θα λάβουμε αυτόν τον τίτλο στο όνομα της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, του Πρώτου Θρόνου της Ορθοδοξίας.

Αν και θα είμαστε εδώ για λίγο, ανυπομονούμε να συναντήσουμε τους Πιστούς της Μητροπόλεως, το Ορθόδοξο Φοιτητικό Σώμα του Πανεπιστημίου και τον τοπικό κλήρο που υπηρετεί υπό τον Μητροπολίτη Ναθαναήλ.

Κυρίως, όμως, επιθυμούμε να μεταφέρουμε τις πατρικές και Πατριαρχικές μας ευλογίες σε όλους τους Πιστούς της Μητροπόλεως. Το Σικάγο είναι παγκοσμίως γνωστό για την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα του, η οποία έχει πλούσια ιστορία λατρείας, αρχιτεκτονικής και εκπαίδευσης. Στη Μητρόπολη βρίσκεται το Εθνικό Ελληνικό Μουσείο, το οποίο διατηρεί την ιστορία των πρωτοπόρων της Ορθοδοξίας και της ελληνικής εμπειρίας στην Αμερική.

Και εδώ στο South Bend, στη Notre Dame, γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια θερμή οικουμενική υποδοχή για τους Ορθόδοξους φοιτητές, οι οποίοι συχνά έρχονται εδώ για συγκεκριμένες Ορθόδοξες σπουδές, Πατερικές και Λειτουργικής.

Έτσι, βλέπουμε εδώ στην καρδιά του αμερικανικού τοπίου τις απεριόριστες δυνατότητες για άνοιγμα, διάλογο και πνευματική ανάπτυξη.

Γι’ αυτό, ευλογούμε με όλη μας την καρδιά και την ψυχή τους πιστούς κληρικούς και λαϊκούς, προσευχόμενοι για το άφθονο έλεος του Θεού να είναι πάντα μαζί σας, τώρα και για πάντα. Αμήν.

Φωτογραφίες: Δ. Πανάγος

Διαδώστε: