Ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Π.Α.Δ.Α.) βρίσκεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, στον χώρο όπου ζωντανεύουν οι μνήμες μιας μεγαλειώδους περιόδου της ιστορίας μας. Η εμβληματική ψηφιδωτή εικόνα της Παναγίας της Παμμακαρίστου βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ειδικών επιστημόνων που έχουν κληθεί να συμβάλουν στη συντήρηση και αποκατάστασή της. Πρόκειται για ένα σπάνιο έργο της όψιμης Βυζαντινής Περιόδου (12ος – 13οςαι.) υψηλής θρησκευτικής, καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας.
Στόχος του προγράμματος είναι η διατήρηση τόσο της υλικής όσο και της άυλης υπόστασης του ιερού αυτού κειμηλίου με την εφαρμογή ψηφιακής τεχνολογίας τεκμηρίωσης και σύγχρονων μεθόδων συντήρησης και αποκατάστασης. Πρόκειται για ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και υλοποιείται από ομάδα επιστημόνων του ΠΑΔΑ.
Το πρόγραμμα συντονίζει η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Δρ Στεφανία Χλουβεράκη η οποία έχει εργαστεί από το 2015 στη μελέτη, τις σωστικές επεμβάσεις και την προληπτική συντήρηση του κειμηλίου. Στην παρούσα φάση του προγράμματος πραγματοποιείται τρισδιάστατη μοντελοποίηση και τεκμηρίωση βάσει οπτικού σαρωτή LASER και φωτογραμμετρίας από τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Δρ Δημήτρη Μακρή με τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού που έχει διαθέσει το Τμήμα του. Η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων ψηφιακής τεκμηρίωσης εξασφαλίζει τόσο την τεκμηρίωση της τεχνολογίας κατασκευής και της παθολογίας του έργου, την λήψη αποφάσεων περί των επεμβάσεων αποκατάστασης όσο και την ανάδειξη και προβολή του στο ευρύτερο κοινό.
Πηγή: Foititikanea.gr