Οικουμενικό Πατριαρχείο
23 Νοεμβρίου, 2021

Οικουμενικός Πατριάρχης: “Ευλογία Θεού να εορτάζω τα τριάντα χρόνια Πατριαρχίας και στην Ελλάδα” – Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Διαδώστε:

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Με αναφορές στα τριάντα χρόνια Πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τον σεβασμό και την αγάπη την οποία δείχνει ο Ελληνικός λαός προς τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και την αμέριστη στήριξη την οποία παρέχει η Ελληνική Πολιτεία προς αυτό πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, 23 Νοεμβρίου, η συνάντηση του Παναγιωτάτου με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Η κ. Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε με θερμά λόγια τον Οικουμενικό Πατριάρχη λέγοντας: “Παναγιώτατε, με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση σας υποδέχομαι στο Προεδρικό Μέγαρο και έχω την ευκαιρία να σας συγχαρώ από κοντά για την επέτειο των τριάντα ετών Πατριαρχικής σας διακονίας. Έχετε ανταποκριθεί με άριστο τρόπο στις πιο απαιτητικές προσδοκίες για την υψηλή σας αποστολή”.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Ελληνική Πολιτεία τρέφει σεβασμό στον θεσμό του Οικουμενικού Θρόνου και στηρίζει το κύρος και τη διεθνή του ακτινοβολία με κάθε τρόπο. “Εύχομαι και είμαι βέβαιη, Παναγιώτατε, ότι θα συνεχίσετε να καθοδηγείται πνευματικά τα εκατομμύρια χριστιανών Ορθοδόξων ανά την υφήλιο, υπηρετώντας τις ίδιες αρχές, με έμφαση στα ατομικά δικαιώματα και στο περιβάλλον, όπως κάνατε όλα αυτά τα χρόνια”.

“Ευλογία Θεού να εορτάζω και στην Ελλάδα”

Ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε τον κ. Πρόεδρο για την υποδοχή και τόνισε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη ευλογία Θεού που εορτάζει τα τριάντα χρόνια της Πατριαρχίας του με τον Ελληνικό λαό.

“Όλα αυτά τα χρόνια προσπάθησα να κάνω το καλύτερο δυνατόν υπό τας δεδομένας εκάστοτε συνθήκας, πάντοτε με τους συνεργάτες μου. Όλοι μαζί στο Φανάρι προσπαθήσαμε όλες αυτές τις τρεις συναπτές δεκαετίες να δώσουμε μία ζωντανή μαρτυρία της Ορθοδοξίας, να τιμήσουμε τον θεσμόν και να τον εξυψώσουμε όσο ήταν δυνατόν και όσα επετεύχθησαν, ασφαλώς επετεύχθησαν με τη χάρη του Θεού και με την συνεργασία όλων εμάς των διακόνων. Είναι μία ξεχωριστή ευλογία Θεού διότι γιορτάζω αυτά τα τριάντα χρόνια της Πατριαρχίας μου και στην Ελλάδα όπου πάντοτε, οσάκις έρχομαι, συναντώ την αγάπη, τον σεβασμό του Ελληνικού λαού, προς τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και επιπλέον την ευγνωμοσύνη του Ελληνικού λαού προς την Μητέρα Εκκλησία, διότι γνωρίζουμε όλοι από την ιστορία, το τι προσέφερε η Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως προς το Γένος”.

Τέλος ανέφερε ότι ο Ελληνικός λαός ευτύχησε να έχει μία κυρία επικεφαλής του ως σύμβολο ενότητας του Έθνους.

Ακολούθως, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Παναγιωτάτου, με τη συμμετοχή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, του Εξοχ. Πρωθυπουργού της Ελλάδος, κ. Κυριάκος Μητσοτάκη και της συζύγου του, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ Κωνσταντίνου Τασσούλα, Ιεραρχών και άλλων επισήμων.

Κατά την προσφώνησή της, η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στη μεγάλη συνεισφορά του Παναγιωτάτου κ.κ. Βαρθολομαίου, η οποία τιμά το σεπτό μας Οικουμενικό Πατριαρχείο και τόνισε ότι αποτελεί πηγή έμπνευση για όλους μας, υπερβαίνοντας τον τόπο, τον χρόνο, ακόμα και τη δύσκολη αποστολή που επιτελεί, ενώ επισήμανε τον σεβασμό και την αγάπη που τρέφει για το πρόσωπό του ο ελληνικός λαός.

Δείτε αποσπάσματα από την προσφώνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαρόπουλου και της αντιφώνησης του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, κατά τη διάρκεια του επισήμου γεύματος που παρετέθη στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 23 Νοεμβρίου 2021:

Αναλυτικά, η προσφώνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Παναγιώτατε,

Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στο πρόσωπό σας βλέπουμε την ιστορία αιώνων, την ανεκτίμητη κληρονομιά των ηγετών της Εκκλησίας, φυσιογνωμιών που διαμόρφωσαν και χάραξαν καθοριστικά την ιστορία του Ελληνισμού, την ιστορία του πολιτισμού μας, την ιστορία του έθνους.

Οι πανάρχαιοι θεσμοί μεταφέρουν στο διάβα του χρόνου κάτι από την προσφορά όλων όσων τους διακόνησαν, είναι φορτωμένοι με κληρονομιές και έργα ζωής, προσπάθειες και καταθέσεις ψυχής, κάποιες φορές και αίματος. Μέσα από τα σύμβολα του Οικουμενικού Θρόνου που διακονείτε, περνούν μπροστά μας ως αόρατη συνοδεία λαμπροί ιεράρχες, όπως ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο Μέγας Φώτιος, ο Γεννάδιος Σχολάριος, ο εθνομάρτυρας Γρηγόριος ο Ε’, ο Αθηναγόρας.

Στο πρόσωπό σας βλέπουμε όμως και το έργο που επιτελείτε εσείς προσωπικά όλα αυτά τα χρόνια, το οποίο τιμά το σεπτό μας Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Έχετε εργαστεί ακαταπόνητα για εξήντα χρόνια ως ιερωμένος, από τα οποία τα τριάντα ως Πατριάρχης, συχνά υπό αντίξοες συνθήκες, για τη Μητέρα Εκκλησία, την Ορθοδοξία και τη Χριστιανοσύνη, τον Ελληνισμό. Πραγματοποιήσατε την πρώτη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο των Ορθοδόξων, θεσμοθετήσατε τη σύναξη των προκαθημένων των Εκκλησιών, προωθήσατε άοκνα τον διαθρησκευτικό διάλογο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Πατριαρχείο, αλλά και η Ορθοδοξία, βρίσκονται σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι όταν αναλάβατε την ιστορική ευθύνη. Αυτό είναι σε τελευταία ανάλυση το ύπατο κριτήριο της αποτίμησης του σημαντικού σας έργου.

Παράλληλα, αντιληφθήκατε ως μέρος του προορισμού σας την κοινωνική και ανθρωπιστική δράση, αλλά και την ενασχόληση με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος. Αγγίξατε τα πραγματικά οικουμενικά ζητήματα προωθώντας πάντα το μήνυμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του σεβασμού και της ανεκτικότητας ενάντια στον ακραίο εθνικισμό, τον ρατσισμό και τον θρησκευτικό φανατισμό. Ανοίξατε τους ορίζοντες του θεσμού στο σήμερα, σε θέματα που απασχολούν και δοκιμάζουν την κοινωνία, πέρα από σύνορα, εθνικότητες και πεποιθήσεις, όπως η πρόσφατη επιδημία με τις καταστροφικές της συνέπειες, απομονώνοντας με τον λόγο σας τους αρνητές, ακόμα και εντός της Εκκλησίας.

Πριν ακόμη οξυνθεί η κλιματική αλλαγή και μεταβληθεί σε κλιματική κρίση, η περιβαλλοντική σας μέριμνα και ευαισθησία χαρακτηρίστηκε από πνεύμα συμφιλίωσης του ανθρώπου και της φύσης. Συλλάβατε το “κοινό μας σπίτι” ως μέρος της συνολικής κτίσης του Θεού, κάτι που επιτρέπει την άρρηκτη σύνδεση της ορθόδοξης χριστιανικής διδασκαλίας με το περιβαλλοντικό κίνημα. Το διαχρονικό ενδιαφέρον της Ορθοδόξου Εκκλησίας για τον άνθρωπο εμπλουτίζεται μέσα από το έργο και την προσέγγισή σας με το ενδιαφέρον για το περιβάλλον, αναδεικνύοντας την πνευματική, κοινωνική και ηθική διάσταση του οικολογικού προβλήματος.

Οι εμπνευσμένες δραστηριότητές σας χαρακτηρίζονταν πάντα από πολλά χαρίσματα: πίστη χωρίς να λείπει η ορθοφροσύνη· όραμα χωρίς να λείπει η αίσθηση της πραγματικότητας· υπομονή χωρίς να λείπει η αποφασιστικότητα. Δεν μπορώ να μην ξεχωρίσω όμως το χάρισμα της παρρησίας, πολύτιμο, αλλά σπάνιο σε όσους έλαχε ο κλήρος να πάρουν σημαντικές αποφάσεις ανά τους αιώνες.

Παναγιώτατε,

Ας μου επιτραπεί να προσθέσω και κάτι ακόμα. Θεωρώ ότι κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος, είτε χριστιανός είτε αλλόδοξος, ή ακόμα και αγνωστικιστής, έρχεται μια μέρα στη ζωή του που συλλογίζεται αυτό που λέει ο ποιητής “το μερίδιο του Θεού”. Τη συνεισφορά του στο παγκόσμιο οικοδόμημα του πολιτισμού, η οποία νοηματοδοτεί τη φευγαλέα παρουσία μας στον κόσμο. Η δική σας συνεισφορά αποτελεί πηγή έμπνευσης προς την κατεύθυνση αυτή για όλους μας, υπερβαίνοντας τον τόπο, τον χρόνο, ακόμα και τη δύσκολη αποστολή που επιτελείτε.

Έχοντας στο νου τον σεβασμό και την αγάπη που τρέφει για το πρόσωπό σας ο ελληνικός λαός, θα ήθελα, εκ μέρους όλων, να ευχηθώ υγεία και μακροημέρευση σε σας και στους φιλοξενούμενους, καλή δύναμη στον Οικουμενικό Θρόνο, καθώς και ενδυνάμωση της πίστης σε πνευματικές αξίες για τον δοκιμαζόμενο σήμερα κόσμο».

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ:

 

Φωτογραφίες: Eurokinissi/ Τατιάνα Μπόλαρη 

Νίκος Παπαχρήστου/ Οικουμενικό Πατριαρχείο

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

“Φυλακτήρια ανεκτίμητων κειμηλίων για την ανθρωπότητα οι ναοί και τα μοναστήρια μας” – Στο ίδρυμα Γουλανδρή ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Στον Οικουμενικό Πατριάρχη Κεραμέως – Κικίλιας

Διαδώστε: