Την συμπαράστασή τους προς την Εκκλησία της Ελλάδος και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο αναφορικά με την πυρκαγιά στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας και την γενικότερη έκρυθμη κατάσταση στο νησί της Λέσβου, εκφράζουν με μηνύματα τους ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Καρελίας και πάσης Φιλλανδίας κ. Λέων της Αυτονόμου Εκκλησίας της Φιλλανδίας καθώς και το Οικουμενικό Συμβούλιο της χώρας.
Παράλληλα, απευθύνουν κάλεσμα προς τους πιστούς για προσευχή επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι: “Η Ελλάδα έχει ανάγκη από τις προσευχές μας, τα δεινά των αιτούντων άσυλο έχουν προκαλέσει αίσθηση. Καλούμε εκκλησίες, ενορίες και όλους τους Χριστιανούς να προσεύχονται για την σωτηρία των αιτούντων άσυλο και την προστασία των κατοίκων του νησιού. Σήμερα, ήδη η κατάσταση στο νησί της Λέσβου είναι ανυπόφορη και οι πόροι δεν είναι αρκετοί για την ενίσχυση των αιτούντων άσυλο. Προσευχόμαστε για τους υπευθύνους και όλους όσους εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες. Η ευθύνη για τον πλησίον μας είναι κοινή.”
Αναλυτικά, το μήνυμα του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Καρελίας και πάσης Φιλλανδίας αναφέρει:
“Σήμερα ακούσαμε και διαβάσαμε για την πυρκαγιά στον προσφυγικό καταυλισμό στο ελληνικό νησί της Λέσβου. Ο καταυλισμός της Μόριας έχει ήδη γίνει σύμβολο της μοίρας των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη. Η Μόρια είναι ο μεγαλύτερος καταυλισμός στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι ο μόνος. Η κατάσταση σε πολλά γνωστά και στους Φινλανδούς νησιά δεν μοιάζει καθόλου με εκείνη του θερέτρου – οι καταυλισμοί που πλημμυρίζουν από μετανάστες και τα προβλήματα που δημιουργούνται, δοκιμάζουν την αντοχή των ντόπιων κατοίκων.
Οι καταυλισμοί αποτελούν μέρος ενός συστήματος της Ε.Ε. που αφήνει άτομα που έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους, να μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε συνθήκες που αρχικά είχαν σχεδιαστεί ως προσωρινές. Δεν έχουν πρόσβαση πέρα από τους καταυλισμούς – περιμένουν απλώς χωρίς όραμα το μέλλον σε συνεχώς επιδεινούμενες συνθήκες.
Η αναταραχή που παρατηρήθηκε φέτος στους καταυλισμούς επιδεινώθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, η εξάπλωση της οποίας σε συνθήκες καταυλισμού δικαίως αποτελεί αντικείμενο φόβου. Είναι δύσκολο να προστατευτεί κανείς από τον ιό σε συνθήκες καταυλισμού, ενώ οι αρμόδιες αρχές δεν μπορούν να τοποθετήσουν τους πρόσφυγες σε ασφαλή σημεία. Επομένως, η προσπάθεια περιορισμού των μολύνσεων έχει οδηγήσει σε καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διότι το δικαίωμα στην υγεία είναι ένα από αυτά.
Ενώνοντας τις Εκκλησίες και τις Χριστιανικές Κοινότητες στην Φινλανδία, το Οικουμενικό Συμβούλιο της Φινλανδίας, συμμετέχει στο κάλεσμα των Ευρωπαϊκών εκκλησιών για προσευχή για τους αιτούντες άσυλο στους καταυλισμούς, αλλά και για τους Έλληνες, ώστε το σύστημα παραμονής τους στους καταυλισμούς να γίνει πιο υπεύθυνο.
Όλοι θυμόμαστε την υποδειγματική φιλοξενία όσων έρχονταν από την Τουρκία από τους Έλληνες πριν μερικά χρόνια. Θα ήθελα να εκφράσω την συμπαράστασή μου προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος και στον Προκαθήμενο της, Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, υπό την καθοδήγηση του οποίου η Εκκλησία εργάζεται για το καλό του κόσμου.
Σήμερα, μνημονεύουμε στις προσευχές μας πρωτίστως τους ανθρώπους που έχασαν την τελευταία στέγη τους λόγω της πυρκαγιάς, και για όσους χάθηκαν στα κύματα της θάλασσας της Μεσογείου λόγω της άρνησης της Ευρώπης να τους δεχτεί.
Είθε η κοινή προσευχή μας να είναι προς βελτίωση της φιλοξενίας προς αλλήλους και προς όσους πάσχουν, για να μην αναγκάζεται κανένας να προσφύγει σε ακραία μέτρα.”
Αναλυτικά, το μήνυμα του Οικουμενικού Συμβουλίου της Φινλανδίας αναφέρει:
“Το Οικουμενικό Συμβούλιο της Φινλανδίας απευθύνει κάλεσμα για κοινή προσευχή εξαιτίας της καταστροφικής πυρκαγιάς στον καταυλισμό της Μόριας στην Ελλάδα. Περίπου 13000 αιτούντες άσυλο ζουν σε άθλιες συνθήκες σε έναν υπερπλήρη καταυλισμό. Η αιτία της πυρκαγιάς δεν είναι γνωστή ακόμη, αλλά το ενδεχόμενο του εμπρησμού δεν έχει αποκλειστεί. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από διαφορετικά σημεία.
Οι κάτοικοι του καταυλισμού κατέφυγαν στα βουνά και στην πόλη, όπου παρ’ όλα αυτά δεν τους επιτρέπεται η είσοδος. Το νησί της Λέσβου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως αποτέλεσμα της πυρκαγιάς. Ολόκληρος ο καταυλισμός είναι στις φλόγες. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από τις προσευχές μας, τα δεινά των αιτούντων άσυλο έχουν προκαλέσει αίσθηση. Καλούμε εκκλησίες, ενορίες και όλους τους Χριστιανούς να προσεύχονται για την σωτηρία των αιτούντων άσυλο και την προστασία των κατοίκων του νησιού.
Σήμερα, ήδη η κατάσταση στο νησί της Λέσβου είναι ανυπόφορη και οι πόροι δεν είναι αρκετοί για την ενίσχυση των αιτούντων άσυλο. Προσευχόμαστε για τους υπευθύνους και όλους όσους εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες. Η ευθύνη για τον πλησίον μας είναι κοινή.
Έπείνασα γάρ, καὶ ἐδώκατέ μοι φαγεῖν, ἐδίψησα, καὶ ἐποτίσατέ με, ξένος ἤμην, καὶ συνηγάγετέ με, γυμνός, καὶ περιεβάλετέ με, ἠσθένησα, καὶ ἐπεσκέψασθέ με, ἐν φυλακῇ ἤμην, καὶ ἤλθετε πρός με.”