31/05/2024 31/05/2024 Την ώρα που η ανθρωπότητα έρχεται αντιμέτωπη με αυξανόμενο κύμα θρησκευτικών διώξεων, καταπίεσης και βίας, η Πρώτη Διεθνής Διάσκεψη των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, παρέχει τη βάση για συντονισμένη, ουσιαστική και δυναμική δράση σε όλο τον κόσμο για την υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης...
31 Μαΐου, 2024 - 9:44
Τελευταία ενημέρωση: 31/05/2024 - 9:47

Tα βήματα για την προάσπιση των δικαίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Διαδώστε:
Tα βήματα για την προάσπιση των δικαίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Την ώρα που η ανθρωπότητα έρχεται αντιμέτωπη με αυξανόμενο κύμα θρησκευτικών διώξεων, καταπίεσης και βίας, η Πρώτη Διεθνής Διάσκεψη των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, παρέχει τη βάση για συντονισμένη, ουσιαστική και δυναμική δράση σε όλο τον κόσμο για την υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απευθύνθηκε στους Οφφικιάλιους της Μ.τ.Χ.Ε. μέσω βίντεο κατά την έναρξη της Διάσκεψης: «Ελπίζομεν ότι η καρποφορία της κοινής αυτής μεγάλης προσπαθείας θα εγγράψη το όνομα των θεσμικών οργάνων των Οφφικιαλίων του Θρόνου με ανεξίτηλα γράμματα εις τας δέλτους της ιστορίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η λύσις δύναται να δοθή μόνον με γενναίαν κοινήν προσπάθειαν και συνδρομήν. Το ζητούμενον είναι η επιτυχία του εγχειρήματος και αυτή μόνον με ευρείαν συμμετοχήν των ανά την οικουμένην Αρχόντων δύναται να εξασφαλισθή. Πάντως, η Μεγάλη Εκκλησία αξιολογεί την ίδρυσιν και ανάπτυξιν του εν λόγω θεσμού ως εν νέον κεφάλαιον εις την ιστορίαν της προσφοράς των Αρχόντων προς αυτήν».

Οι 292 συγκεντρωμένοι Άρχοντες από 22 χώρες ενέκριναν ομόφωνα μια πρόταση: «Ζητούμε με σεβασμό από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την Ιερά Σύνοδο να εξετάσουν τη σύσταση μιας επίσημης παγκόσμιας οργάνωσης των Αρχόντων».

Ο Δρ. Αντώνης Λυμπεράκης, Άρχων Μέγας Ακτουάριος, Διοικητής των Αρχόντων της Αμερικής, στην πανηγυρική ομιλία του, αναφέρθηκε σε όσα έπονται: «Μέσα από τον προγραμματισμό της Πρώτης Διεθνούς Διάσκεψης των Αρχόντων και τις συζητήσεις που έγιναν σήμερα, οι αδελφοί μας Άρχοντες ανταποκρίθηκαν με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί. Αυτή η ιστορική συνάντηση είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου για τους Άρχοντες και για το έργο μας. Μαζί, οι συγκεντρωμένοι Άρχοντες και όσοι δεν είναι παρόντες θα ασκήσουν την τεράστια επιρροή τους για την υπεράσπιση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των ιδανικών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Θρησκευτικής Ελευθερίας».

Ως Πατριαρχικός Εκπρόσωπος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ μίλησε στους Άρχοντες: «Ως Άρχοντες, η αποστολή σας ξεπερνά τα όρια των εκκλησιαστικών δομών και των εθνικών συνόρων, καλώντας σας να ασχοληθείτε με την πλήρη πολυπλοκότητα και ποικιλομορφία της παγκόσμιας κοινότητας. Καλείστε να προωθήσετε την ειρήνη, να διευκολύνετε τον διαθρησκειακό διάλογο, να υποστηρίξετε τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διατηρήσετε τον πλανήτη μας – τη δημιουργία Του Θεού … Συνεπώς, οι Άρχοντες, καθοδηγούμενοι από το φως Του Χριστού, προχωρούν αποφασιστικά προς το μέλλον, ως φορείς της ελπίδας και αγγελιοφόροι της αυγής που ξημερώνει».

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος υπογράμμισε τη σημασία της σύνδεσης με τη Μητέρα Εκκλησία: «Όλοι εμείς που έχουμε κληθεί να υπηρετήσουμε τη μητέρα Εκκλησία σε όλο τον κόσμο, έχουμε μία θαυμάσια και ωραία ευθύνη, όχι μόνο εμείς οι κληρικοί να διαποιμάνουμε το ποίμνιο, το ευσεβές ποίμνιο, που μας εμπιστεύτηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και να μην ξεχνάμε ταυτόχρονα και την άλλη μας Μητέρα, την alma mater -όλων μας, Μητέρα- που μας τρέφει όλους με τα νάματα της πίστεως, είναι αυτή που εδρεύει στη βασιλίδα των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη».

Ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, Άρχων Έξαρχος, Πρόεδρος της Αδελφότητας των Αρχόντων «Παναγία η Παμμακάριστος», ανέφερε στην ομιλία του προς τους Άρχοντες: «Η έδρα του Πατριαρχείου στο Φανάρι, στην Ευρωπαϊκή πλευρά της Τουρκίας βρίσκεται μεταξύ Ανατολής και Δύσης, σε σταυροδρόμι πολιτισμών και θρησκειών. Φάρος / Φανάρι της Ορθοδοξίας επί χίλια πεντακόσια και πλέον χρόνια. Διερωτάται κανείς: αν αυτό δεν είναι θαύμα Θεού. Η εδραίωση του θεσμού, η διεύρυνση του Ορθόδοξου ποιμνίου, η διεθνής απήχηση του Πατριαρχείου οφείλονται στην χαρισματική προσωπικότητα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου».

Ο κ. Chrisostomos Perentes, Άρχων Ακτουάριος, Πρόεδρος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Καναδά, επαίνεσε όλους όσοι ανέλαβαν την πρωτοβουλία για τη Διεθνή αυτή Διάσκεψη: «Αυτή η Διεθνής Διάσκεψη των Αρχόντων είναι μια σημαντική εξέλιξη στην παγκόσμια αποστολή των Αρχόντων. Ανανεώνει τη δέσμευση όλων για την υπεράσπιση των δικαίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και για την ανάληψη κοινών δράσεων προς αυτό το σκοπό. Μεταξύ των συμμετεχόντων περιλαμβάνονται ηγετικές προσωπικότητες από το χώρο του επιχειρείν, της επιστήμης, της ακαδημαϊκής κοινότητας και του δημοσίου βίου. Είμαστε ευλογημένοι που απολαμβάνουμε της αφοσίωσης τους στην αποστολή μας».

Οι Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι μια αφοσιωμένη ομάδα προσωπικοτήτων απ΄ όλους τους κοινωνικούς χώρους, που εργάζεται αδιάκοπα για την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους και τη διασφάλιση του μέλλοντος του Οικουμενικού Πατριαρχείου – του ιστορικού πνευματικού κέντρου των 300 και πλέον εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών του κόσμου.

Κεντρική φωτογραφία: Δημήτριος Πανάγος

Φωτογραφίες: Archons of the Ecumenical Patriarchate 

 

Διαβάστε ακόμη:

Ομιλία Οικουμενικού Πατριάρχη στην έναρξη του Συνεδρίου των Αρχόντων

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Στην εποχή μας πολλοί σφετερίζονται κοινές αξίες της ανθρωπότητας

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι εργασίες του Συνεδρίου των Αρχόντων στην Αθήνα

Οικουμενικός Πατριάρχης: “H Εκκλησία αναδεικνύει την Αλήθειάν της όταν στηρίζη τα δικαιώματα του ανθρώπου και όχι όταν συμπλέη με εθνικιστικά ιδεολογήματα”

Η 2η ημέρα εργασιών του Δ’ Διεθνούς Συνεδρίου των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου (ΒΙΝΤΕΟ)

Ομιλία Οικουμενικού Πατριάρχη στην Α’ Παγκόσμια Συνάντηση των Αρχόντων Οφφικιαλίων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων