14/09/2024 14/09/2024 Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος προήδρευσε χθες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου που συνήλθε στην τακτική συνεδρίασή της στην Ιερά Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη. Κατά την τακτική συνεδρίαση ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμο για την φιλοξενία και την αγαστή του συνεργασία με στελέχη της Ι. Αρχιεπισκοπής στην...
14 Σεπτεμβρίου, 2024 - 9:02
Τελευταία ενημέρωση: 14/09/2024 - 8:55

Οι αποφάσεις της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Διαδώστε:
Οι αποφάσεις της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος προήδρευσε χθες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου που συνήλθε στην τακτική συνεδρίασή της στην Ιερά Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη.

Κατά την τακτική συνεδρίαση ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμο για την φιλοξενία και την αγαστή του συνεργασία με στελέχη της Ι. Αρχιεπισκοπής στην πραγματοποίηση της 47ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης τον παρελθόντα Ιούλιο στο Σάν Ντιέγκο, η οποία κατά κοινή ομολογία ήταν κατά πάντα επιτυχής και χαρακτηρίστηκε από τον ενθουσιασμό και την αθρόα συμμετοχή κληρικών, μοναχών και λαϊκών από όλη την Αμερική.

Συνεχάρη και καλωσόρισε στη συνεδρία της Ι. Επαρχιακής Συνόδου τον νέο Μητροπολίτη Ντένβερ κ. Κωνσταντίνο, ο οποίος για πρώτη φορά μετέσχε ως μέλος αυτής μετά την εκλογή του στην επαρχία αυτή της Ι. Αρχιεπισκοπής.

Ακόμη, έγινε ενημέρωση του Ιερού Σώματος για τα πορίσματα της ειδικής αντιπροσωπείας, η οποία μετέβη στην Ελλάδα για την διαπίστωση των αναγκών των πυροπλήκτων, στους οποίους θα κατευθυνθεί η συγκεντρουμένη οικονομική βοήθεια της Ι. Αρχιεπισκοπής.

Έγινε ενημέρωση για την ολοκλήρωση του βοηθήματος διδασκαλίας των θρησκευτικών για την τρίτη τάξη από το Τμήμα Θρησκευτικής Παιδείας (Department for Religious Education) και εξεφράσθησαν τα συγχαρητήρια του Ιερού Σώματος στον Θεοφιλ. Επίσκοπο Ναζιανζού κ. Αθηναγόρα, Διευθυντή αυτής.

Επίσης, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος έλαβε μετά λύπης γνώση του γράμματος του Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. του Οικουμενικού Θρόνου κ. Martin Ritsi περί της επικειμένης συνταξιοδοτήσεως αυτού εκ της θέσεως του Εκτελεστικού Διευθυντού του πανορθοδόξου ιεραποστολικού οργανισμού OCMC.

Επιπλόν, αποφάσισε όπως εισηγηθεί στην Εφορεία της Ι. Θεολογικής Σχολής την κατάρτιση ισπανοφώνου προγράμματος ορθοδόξων θεολογικών σπουδών δια τηλεδιασκέψεως.

Ενέκρινε την πρόταση του Εντιμολ. Δρος Αντωνίου Λυμπεράκη, Προέδρου του Τάγματος του Αγίου Ανδρέου, περί ορισμού ετησίας «Κυριακής των Αρχόντων», την Κυριακή εκάστου έτους πλησιέστερη προς την εορτή του Αγ. Ανδρέου, κυκλοφορουμένης και ειδικής Αρχιεπισκοπικής Εγκυκλίου. Ταυτοχρόνως ενέκρινε το ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία που εξεπονήθη, με τη μέριμνα του Τάγματος, προβολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου.

Μετά την ενημέρωση του Ελλογιμ. κ. Δημητρίου Κατού, Προέδρου της Ι. Θεολογικής Σχολής, επί της οικονομικής και γενικοτέρας καταστάσεως αυτής, εδέχθη την πρόταση του Αρχιεπισκόπου να ηγηθεί μιάς εκστρατείας συγκεντρώσεως οικονομικών πόρων για την υποστήριξη του έργου και των προγραμμάτων της, με την διοργάνωση σε κάθε Ι. Μητρόπολη μεγάλης εκδηλώσεως αφιερωμένης στο σκοπό αυτό, αφού, κατά παγία δήλωση του Αρχιεπισκόπου, η Σχολή αυτή αποτελεί πλέον την πρώτη προτεραιότητα της Ι. Αρχιεπισκοπής.

θ) Συζητήθηκε και αποφασίστηκε η υιοθέτηση ενιαίας πρακτικής για την έκδοση αδειών απουσίας και ταξιδίων των κληρικών παντός βαθμού, όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι Ομοιόμορφοι Κανονισμοί της Ι. Αρχιεπισκοπής.

ι) Ορίστηκαν οι Ιεράρχες Πρόεδροι των Συνοδικών Επιτροπών, ως εξής:

  • Επιτροπή Κανονικού Δικαίου:

ο Σεβ. Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος.

  • Επιτροπή Λειτουργικών Κειμένων:

ο Σεβ. Μητρ. Πιττσβούργου κ. Σάββας.

  • Επιτροπή Βυζαντινής Μουσικής:

ο Σεβ. Μητρ. Νέας Ιερσέης κ. Απόστολος.

  • Επιτροπή επί των Ιερών Μονών:

ο Σεβ. Μητρ. Σικάγου κ. Ναθαναήλ.

  • Επιτροπή Διορθοδόξων Σχέσεων:

ο Σεβ. Μητρ. Ντένβερ κ. Κωνσταντίνος.

  • Επιτροπή Οικουμενικού Διαλόγου:

ο Σεβ. Μητρ. Βοστώνης κ. Μεθόδιος.

  • Επιτροπή Ευεργετημάτων του ι. κλήρου:

ο Σεβ. Μητρ. Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος.

 

ια) Ορίστηκαν οι Ιεράρχες Πρόεδροι των Επιτροπών του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, ως εξής:

  • Διοικητική Επιτροπή:

ο Σεβ. Μητρ. Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος.

  • Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου:

ο Σεβ. Μητρ. Πιττσβούργου κ. Σάββας.

  • Επιτροπή Επικοινωνιών:

ο Σεβ. Μητρ. Ντένβερ κ. Κωνσταντίνος.

  • Επιτροπή Ελληνικής Παιδείας:

ο Θεοφιλ. Επ. Διοκλείας κ. Νεκτάριος.

  • Επιτροπή επί Νομικών θεμάτων:

ο Σεβ. Μητρ. Νέας Ιερσέης κ. Απόστολος.

  • Επιτροπή Γάμου και Οικογενείας:

ο Σεβ. Μητρ. Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος.

  • Επιτροπή Θρησκευτικής Παιδείας:

ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Συνάδων κ. Αντώνιος.

  • Επιτροπή Κοινοτικών Εισφορών και Ιεραποστολής:

ο Σεβ. Μητρ. Ντένβερ κ. Κωνσταντίνος.

  • Επιτροπή Νεότητος:

ο Σεβ. Μητρ. Νέας Ιερσέης κ. Απόστολος.

  • Επιτροπή Οικονομικών:

ο Σεβ. Μητρ. Ντητρόϊτ κ. Νικόλαος.

  • Επιτροπή επί της Τεχνολογίας:

ο Σεβ. Μητρ. Σικάγου κ. Ναθαναήλ.

 

ιβ) Αποφασίστηκε όπως η Κληρικολαϊκή Συνέλευση του έτους 2028 πραγματοποιηθεί στην Ι. Μητρόπολη Ντένβερ.

ιγ) Προτάθηκαν οι εξής κληρικοί για συμπερίληψη στον κατάλογο των προς αρχιερατείαν εκλογίμων, οι οποίοι συμπλήρωσαν τις προς τούτο προϋποθέσεις και αποφασίστηκε να αποσταλούν τα ονόματά τους προς την Μητέρα Εκκλησία, προς έγκριση:

Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Μελέτιος Γιαννιώδης,

Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Γεδεών Βαρύτιμος,

Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Ιωαννίκιος Γρηγοριάδης,

Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Σπυρίδων Χατζής.

ιδ) Αποφασίστηκε να ζητηθεί από την Α. Θ. Παναγιότητα η κανονική άδεια εντάξεως του βοηθού Αυτού Επισκόπου Θεοφιλ. Ναζιανζού κ. Αθηναγόρου στην Ιεραρχία της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

 

Photo: GOARCH

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων