Ελληνική παρουσία σε εκδήλωση στο Νταχάου
Στις 9 Νοεμβρίου 2019 έλαβε χώρα στο Δημαρχείο της πόλης Νταχάου τελετή μνήμης για το εβραϊκό ζεύγος Max και Melitta Wallach που έζησε στη πόλη Νταχάου και εργάστηκε στο Μόναχο, συνελήφθη το 1942 από το ναζιστικό καθεστώς του Χίτλερ, μεταφέρθηκε στο γκέτο Theresienstadt και δολοφονήθηκε το 1944 στο Άουσβιτς.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Αρχιδήμαρχος Νταχάου κ. Florian Hartmann, οι επιτετραμμένοι για προγράμματα των εκκλησιών στο χώρο του πρώην Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Νταχάου, ευαγγελικός Πάστορας κ. Dr. Björn Mensing, ο ευαγγελικός διάκονος κ. Klaus Schultz, ο ρωμαιοκαθολικός Ludwig Schmidinger, ο Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, εκπρόσωποι της Πολιτείας του Δήμου και της κοινωνίας Νταχάου, καθώς επἰσης και ο έλληνας διπλωματούχος μηχανικός κ. Δρ. Λάμπρος Τσίνας.
Τα εγγόνια τους, Mark και Paul Wallace, που ζουν με τις οικογένειές τους στο Λονδίνο, προσκλήθηκαν από το Μουσείο του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης Νταχάου και από τον Δήμο Νταχάου, να παραστούν στις 9.11.2019 στην εκδήλωση μνήμης στο Δημαρχείο Νταχάου και να διηγηθούν την οικογενειακή τους ιστορία, τη ζωή και τη δολοφονία του παππού και της γιαγιάς τους, τη φυγάδευση των γονέων τους από τη ναζιστική Γερμανία και γενικά το όλο ιστορικό της οικογένειας Wallach. Ήταν άκρως συγκινητική η δραματική εξιστόριση και περιγραφή της τότε ναζιστικής εποχής, όπως την διηγήθηκαν οι δύο αδελφοί, με προσωπικές αναμνήσεις και βιώματα που σημάδευσαν τη ζωή τους.
Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η ορχήστρα του Γυμνασίου Νταχάου Ignaz-Taschner Gymnasium. Μέλος της ορχήστρας με σαξόφωνο είναι και η Μαριάννα Τσίνα, η θυγατέρα του κ. Δρ.Λάμπρου Τσίνα.
Η οικογένεια Τσίνα αποτελεί καύχημα για την παροικία μας στη πόλη Νταχάου. Ο κ. Δρ.Λάμπρος Τσίνας, με καταγωγή από την Ηγουμενίτσα, τελείωσε το ελληνικό Λύκειο στο Μόναχο, σπούδασε φυσικός στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές του στην Αεροναυπηγική και Αεροδιαστημική στο Πανεπιστήμιο του Γερμανικού Στρατού (Universität der Bundeswehr, Neubiberg), με διδακτορική διατριβή επί αυτονόμων αυτοκινήτων (autonomous vehicles). Eργάζεται στην Munich RE στο Μόναχο και απέκτησε με την από το Άργος Ορεστικό καταγόμενη σύζυγό του, ιατρό κ. Σωτηρία, δύο θυγατέρες την Ειρήνη, που σπουδάζει φυσικός στο Πανεπιστήμιο Μονάχου και τη Μαριάννα που είναι στην τελευταία τάξη του βαυαρικού Γυμνασίου (και Λυκείου) Νταχάου. Ο κ. Τσίνας προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του, ως εκκλησιαστικός Επίτροπος και στην Ενορία Αγίου Στεφάνου Νταχάου, στο πλευρό του Πρωτοπρεσβυτέρου Αντωνίου Βήχου. Η Εκκλησία μας ευχαριστεί θερμότατα τον κ. Τσίνα και την οικογένειά του για την θαυμάσια οικογενειακή και επαγγελματική τους ζωή και για την υποδειγματική προσφορά τους στη βαυαρική κοινωνία.
Ο Αρχιδήμαρχος Νταχάου κ. Florian Hartmann καλοσώρισε στον χαιρετισμό του εγκάρδια τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση και φωτογραφήθηκε στο τέλος της εκδήλωσης μαζί με την οικογένεια Τσίνα, τον π. Απόστολο και τον ευαγγελικό πάστορα.
Ο Αρχιδήμαρχος απεδέχθη λίαν ευχαρίστως και την πρόσκληση του π. Αποστόλου, να επισκεφθεί εν καιρώ και τις εκκλησίες μας στο Μόναχο.
Στις φωτογραφίες: ο Αρχιδήμαρχος, κ. Florian Hartmann, ο ευαγγελικός πάστορας κ.Dr. Björn Mensing, ο κ. Δρ. Λάμπρος Τσίνας, οι θυγατέρες του Ειρήνη και Μαριάννα και ο π. Απόστολος.(Φωτογραφίες: Μαλαμούσης).
Ιστορικό της οικογένειας Wallach
Η οικογένεια Wallach είχε στο Μόναχο από το 1900 εργοστάσιο κατασκευής και ραφής παραδοσιακών βαυαρικών ενδυμάτων, υφασμάτων με τυπωμένα σχέδια, κουρτινών και άλλων ειδών μόδας, με μεγάλη ζήτηση και στα επίσημα ευρωπαικά σαλόνια. Σ΄αυτή οφείλεται και η προβολή και καθιέρωση της γυναικείας βαυαρικής παραδοσιακής φορεσιάς Dirndl.
Στις 9 Νοεμβρίου 1938, στη λεγόμενη „Νύκτα των Κρυστάλλων“, όπου πυρπολήθηκαν οι εβραικές Συναγωγές, το εργοστάσιο Wallach λεηλατήθηκε από τους ναζιστές και το 1939 „πωλήθηκε“, με αναγκαστική πώληση σε εξευτελιστική τιμή, στον Otto Witte, ένα αποτυχημένο έμπορο τέχνης, μέλος του ναζιστικού κόμματος.
Οι συνιδιοκτήτες του εργοστασίου Max και Melitta Wallach, που είχαν ιδρύσει και στη πόλη Νταχάου παράρτημα της εταιρείας (Wallach-Werke), αναγκάστηκαν να καταφύγουν, εντελώς άποροι, σε συγγενείς τους στη πόλη Paderborn της Γερμανίας, όπου και συνελήθησαν το 1942 και οδηγήθηκαν στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Theresienstadt.
Τα παιδιά τους διέφυγαν, με τη βοήθεια γνωστών, στο Λονδίνο. Ο γιός τους Franz έστελνε σχεδόν καθημερινά γράμματα στους κρατούμενους γονείς του και είχε ήδη συγκεντρώσει και χρήματα για την απελευθέρωσή τους, αλλά δυστυχώς οι επιστολές του δεν έφθασαν ποτέ στους γονείς του, που εκτελέστηκαν στο Αουσβιτς το 1944.
Το 1949 τα επιζήσαντα μέλη της οικογένειας Wallαch επανέκτησαν την περιουσία τους και το 1996 πώλησαν το εργοστάσιο στη σημερινή, παγκοσμίου φήμης, εταιρεία μόδας, Lodenfrey.
AΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΒΑΥΑΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΛΑΜΟΥΣΗΣ
ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.