09/10/2021 09/10/2021 Ήταν 9 Οκτωβρίου του 2004 όταν η Ιεραρχία του Αλεξανδρινού Θρόνου εξέλεγε παμψηφεί τον από Ζιμπάμπουε Θεόδωρο ως 115ο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Δεκαεπτά χρόνια επίπονης προσήλωσης στην μεταλαμπάδευση των αξιών της Εκκλησίας του Χριστού συμπληρώνονται σήμερα 9 Οκτωβρίου, ημέρα που το 2004 εξελέγη από την Ιεραρχία του Αλεξανδρινού Θρόνου παμψηφεί ως...
09 Οκτωβρίου, 2021 - 9:28
Τελευταία ενημέρωση: 09/10/2021 - 9:00

17 χρόνια στο πηδάλιο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας

Διαδώστε:
17 χρόνια στο πηδάλιο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας

Ήταν 9 Οκτωβρίου του 2004 όταν η Ιεραρχία του Αλεξανδρινού Θρόνου εξέλεγε παμψηφεί τον από Ζιμπάμπουε Θεόδωρο ως 115ο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Δεκαεπτά χρόνια επίπονης προσήλωσης στην μεταλαμπάδευση των αξιών της Εκκλησίας του Χριστού συμπληρώνονται σήμερα 9 Οκτωβρίου, ημέρα που το 2004 εξελέγη από την Ιεραρχία του Αλεξανδρινού Θρόνου παμψηφεί ως ο 115ος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και έγινε διάδοχος στον Θρόνο του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β’.

Σίερρα Λεόνε, Ρουάντα, Κόνγκο, Μπουρούντι, Ζάμπια, Λιβερία. Αυτές είναι μόνο λίγες από τι δεκάδες χώρες της Αφρικής που ο Μακαριώτατος έχει αφήσει το προσωπικό του στίγμα με το ακάματο ιεραποστολικό του έργο.

Πέραν όμως της σημαντικής ιεραποστολικής προσφοράς του όλα αυτά τα χρόνια, η παρουσία και οι δράσεις του Μακαριώτατου λειτουργούν και ως “Φάρος ελπίδας” και κοινωνικής συνοχής των απανταχού Ελληνικών κοινοτήτων της Αφρικής, που ως πνευματικός τους πατέρας, καθοδηγεί και εμπνέει τα βήματά τους. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και το ΝΕΟ ΦΩΣ ευχήθηκαν στον Μακαριώτατο: “έτη πολλά, δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσετε το θεάρεστο έργο σας”.

Με αφορμή τη σημερινή επετειακή ημέρα η τηλεόραση της PEMPTOUSIA TV προβάλει αφιερώματα στον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο. Στις 15:20 μπορείτε να παρακολουθήσετε την Επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β’ στο Κολουέζι του Κογκό. Δείτε ακόμη στις 17:10 την Υποδοχή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ PEMPTOUSIA TV

Η αποκαλυπτική συνέντευξη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο ope.gr

Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος είχε μιλήσει στο Διεθνές Πρακτορείο Ορθοδοξία και τη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη, ανοίγοντας όλα τα κεφάλαια της ζωής του. Ο Μακαριώτατος είχε αναφερθεί στο Ιεραποστολικό Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το οποίο διαδραματίζει ένα σπουδαίο φιλανθρωπικό ρόλο στην Αφρική μιλώντας όχι μόνο για τις ανάγκες και τα προβλήματα αλλά και για τις δικές του εμπειρίες από τη Μαύρη Ήπειρο.

Μίλησε για την παγκόσμια ειρήνη, που τόσο εύθραυστη είναι τον τελευταίο καιρό με αφορμή και τα γεγονότα στη Λιβύη, για τον διωγμό των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή αλλά και για τα τρομοκρατικά χτυπήματα εναντίον Χριστιανών, σε ένα εκ των οποίων μάλιστα παρ’  ολίγο να ήταν θύμα. Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν όταν αναφέρθηκε στην φτώχεια για την οποία προσεύχεται πολύ αφού είναι το μόνιμο πρόβλημα που αντικρίζει στις χώρες τις Αφρικής.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

Συνέντευξη: Μαρία Γιαχνάκη

Εικονολήπτης: Μανώλης Δημελλάς

Μοντάζ: Μαριάνθη Ματζίρη

 

Επίσης, παρακολουθήστε ένα αφιέρωμα από το αρχείο του Πρακτορείου «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ», το οποίο αναφέρεται στα σημαντικότερα σημεία της Ιεραποστολής του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρου Β’:

Αποστολή Αλεξάνδρεια /Σενάριο: Μαρία Γιαχνάκη
Μοντάζ: Μαριάνθη Ματζίρη
Εικονοληψία: Μανώλης Δημελλάς

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων