Για ακόμη μια φορά ο Προκαθήμενος του Παλαίφατου Πατριάρχείου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος έστειλε μήνυμα ενότητας επισημαίνοντας ότι η Αφρική δεν έχει ανάγκη από προστάτες και αυτόκλητους σωτήρες – Με την παρουσία Αρχιερέων από την Εκκλησία της Ελλάδος η χειροτονία του Επισκόπου Γκούλου Νεκταρίου – Ποιος είναι ο Ελληνομαθής Επίσκοπος
Στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι του Καϊρου τελέστηκε χθες η χειροτονία του εψηφισμένου Επισκόπου Γκούλου και βορείου Ουγκάντας κ. Νεκταρίου από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο. Στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε συλλειτούργησαν με τον Μακαριώτατο οι Σεβ. Μητροπολίτες Γουινέας κ. Γεώργιος, Μέμφιδος κ. Νικόδημος, Καμπάλας κ. Ιερώνυμος, Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Ιννοκέντιος, Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, Φθιώτιδος κ. Συμεών και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Τζίντας και Ανατολικής Ουγκάντας κ. Σίλβεστρος, Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης κ. Πρόδρομος, Νικοπόλεως κ. Θεμιστοκλής. Εκ του ιερού βήματος παρέστη συμπροσευχόμενος ο Αρχιεπίσκοπος Σιναίου κ. Δαμιανός.
Το φτωχό χωριατόπαιδο που έγινε Επίσκοπος
Κατά τον χειροτονητήριο λόγο του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεκτάριος ταξίδεψε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη και όλους τους παριστάμενους, στην χώρα που γεννήθηκε και περπάτησε τα πρώτα του βήματα και μιλώντας από καρδιάς είπε: «είμαι γόνος δεκαπενταμελούς οικογένειας πρώην ρωμαιοκαθολικών. Ο Θεός με φώτισε, αξιώνοντάς με να ασπαστώ την Αγιοτάτη Ορθοδοξία μας κατά τα μαθητικά μου χρόνια και στην συνέχεια με την Χάρη του Θεού συντέλεσα ώστε να βαπτιστούν άπαντα τα μέλη της οικογένειάς μου εις το όνομα του Κυρίου του ευλογημένου».
Αναφέρθηκε επίσης με στοργική θύμηση για το βαθύ χάραγμα στην ψυχή του από την γνωριμία του με τον Μακαριστό Γέροντα Ιωνά, μέγα φιλέλληνα και ελληνομαθή όπως τον χαρακτήρισε, ο οποίος και τον βοήθησε πνευματικώς και υλικώς να ανοίξει τα φτερά του για το μεγάλο του ταξίδι στην Ελλάδα.
Μίλησε επίσης για την ευγνωμοσύνη που αισθάνεται η καρδιά του προς τον Πανοικτίρμονα Θεό και για την μεγάλη ευλογία και τιμή που όπως είπε δεν την φανταζόταν στην ζωή του καθώς είπε «εγώ ένα φτωχό χωριατόπαιδο από την δοκιμαζόμενη Αφρική ήμουν, όπου πολλά είναι τα σπίτια που στερούνται ηλεκτρικού ρεύματος και τρεχούμενου νερού».
Τέλος μνημόνευσε με λόγια ευγνωμοσύνης τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο για την αγάπη και εμπιστοσύνη που του έδειξε ενώ έδωσε την υπόσχεσή του στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ότι θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για την Εκκλησία του Χριστού.
Μητέρα Εκκλησία στην Αφρική είναι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης απευθυνόμενος προς τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Νεκτάριο είπε κοιτώντας με ζωηρό βλέμμα και λόγια γεμάτα χαρά και αγάπη ότι «σε γνωρίζω από μικρό παιδί και διέβλεψα εξ αρχής στο πρόσωπό σου την αγάπη για την Ορθοδοξία, αλλά και την αφοσίωσή σου στις παραδόσεις του Ιεραποστολικού μας Πατριαρχείου και τον σεβασμό σου προς τον εκάστοτε Επίσκοπό σου» και συνέχισε λέγοντας ότι «με πολλή αγάπη παρακολουθώ προσωπικώς πολλά χρόνια την κατά Χριστόν πρόοδό σου και χαίρομαι για εσένα όχι μόνο για τον παιδικό σου ενθουσιασμό, αλλά και για την φλόγα της πίστεως σου που καθημερινώς αυξανόταν και έκαιγε με ζήλο τον εσωτερικό σου κόσμο».
Συνεχίζοντας τον λόγο του, ο τόνος της φωνής του Μακαριώτατου άλλαξε αίφνης και κοιτώντας τον στα μάτια με συγκίνηση και πατρική στοργή του είπε ότι στην Αφρική την Ήπειρο του μέλλοντος όπως την χαρακτήρισε, όπου η χάρις του Θεού μας αξίωσε να υπηρετούμε, χρειάζεται «όραμα» και χρειάζεται «πίστη», φωτίζοντας με αυτές τις δύο δυνατές και από καρδιάς λέξεις τον δρόμο που οφείλει να ακολουθήσει στην Αρχιερατική του πορεία.
Του έθεσε εμπρός του τις δυσκολίες αλλά και τους ενδεχόμενους πειρασμούς που μπορεί να συναντήσει από τους ψίθυρους των ψευδαδελφών όπως τους αποκάλεσε, οι οποίοι για «30 αργύρια» θα προσπαθήσουν να τον αποσπάσουν από την Μητέρα Εκκλησία που όπως ανέφερε ο Μακαριώτατος για όλη την Αφρική είναι το Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας. Μίλησε επίσης με πόνο καρδιάς για την πολυπόθητη ενότητα της Εκκλησίας και των πιστών ακολουθώντας με τον λόγο του το παράδειγμα θυσίας του Θεοφόρου Αγίου Ιγνατίου που ενώ οδηγούταν όπως χαρακτηριστικά είπε προς την θυσία, βορά των λεόντων, έγραφε επιστολές απευθυνόμενος προς τις Εκκλησίες της Εφέσσου, της Σμύρνης και της Φιλαδέλφειας παρακαλώντας ως γνήσιος μιμητής του Χριστού για ένα μόνο θέμα , την Ενότητα.
Ακολούθησε η χειροτονία όπου όλοι βροντοφώναξαν το Άξιος!
Από τις σπουδές στην Ελλάδα, Επίσκοπος στην Αφρική
Ο κατά κόσμον Νικόλαος Καμπουγιέ γεννήθηκε στην Ουγκάντα το 1982, όπου έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια.
Η περπατησιά της εκπαίδευσής του μακρά και πολυεπίπεδη. Αφού ολοκλήρωσε στην γενέτειρά του τις εγκύκλιες σπουδές του, ξεκίνησε την θεολογική του εκπαίδευση στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή στην Αθήνα.
Επόμενος σταθμός της πορείας του το τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών από όπου απέκτησε πέραν του πτυχίου του και Μεταπτυχιακή ειδίκευση στο «Κανονικόν Δίκαιον».
Το ανήσυχο και φιλομαθές του πνεύμα αναζητώντας ευρύτερη πλήρωση των πνευματικών του αναγκών πέραν του θεολογικού πεδίου των ώθησε στο City University of Seattle από όπου και απέκτησε πτυχίο «Διοίκησης Επιχειρήσεων».
Την 1η Νοεμβρίου του 2013 ο Μακαριώτατος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδας Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β΄ τον έκειρε Μοναχό, ξεκινώντας με το όνομα Νεκτάριος την πορεία του προς το Φως της Ιεροσύνης.
Στις 9 Φεβρουαρίου 2014 χειροτονήθηκε Διάκονος και στις 6 Δεκεμβρίου του 2015 στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου οδού Αχαρνών χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος υπό του σεπτού Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Στις 17 Οκτωβρίου του 2021, ευρισκόμενος στην Αφρική έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο τον δεύτερο. Τελευταίος σταθμός της μέχρι τώρα διαδρομής του η 12η Ιανουαρίου 2022 που με πρόταση της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β΄ εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας «Επίσκοπος Γκούλου και Βορείου Ουγκάντας».
Με πληροφορίες από την Ελληνική Κοινότητα Καϊρου
Φωτογραφίες: Jonas Kasoma