Αποκαθίσταται ο καθεδρικός ναός του Αγ. Νικολάου στο Κάιρο
O Άγιος Νικόλαος, ο Καθεδρικός ναός του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στο Κάιρο, εκεί όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου Νεκταρίου, αποκαθίσταται.
Οι εκτεταμένες ζημιές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του ναού, είχαν προκαλέσει την έντονη ανησυχία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρου, ο οποίος έδωσε από το 2018 το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης ενός από τους ιστορικότερους ναούς του Καΐρου που βρίσκεται στη συνοικία Χαμζάουι.
Πηγή: ekkairo.org Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη
Από τις αρχές του 2019 άρχισαν να μεταφέρονται τα υλικά αποκατάστασης του ναού. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει ανοιχτεί περιμετρικά του ναού, μία μικρή τάφρος. Και οι εργασίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Όπως μπορείτε να διακρίνετε στις φωτογραφίες οι κολώνες υποστηρίζονται από μεταλλικά υποστυλώματα. Με μεταλλικά υποστυλώματα συγκρατείται επίσης και μια από τις πλαϊνές εισόδους καθώς έχουν παρουσιαστεί ρωγμές στο θόλο της.
Και για το ναό του Αγ. Νικόλαου όπως και για το ναό των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου (ο οποίος αποκαθίσταται με δαπάνες της Ε.Κ.Κ και της μεγάλης ευεργέτιδας κ. Αικατερίνης Σοφιανού Μπελεφάντη) η υγρασία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Ενώ με την εξέλιξη των εργασιών αναδύονται νέα προβλήματα του ναού. Για τις εργασίες ενημερώνεται συνεχώς ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.
Οι εργασίες γίνονται υπό το «άγρυπνο βλέμμα» του μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημου, ο οποίος είναι και ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καϊρου.
Το 2007 είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανακαίνισης του ναού με δαπάνες του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Στην λαμπρή τελετή όπου παρουσιάσθηκαν οι εργασίες του ναού είχε παραστεί και η τότε πρόεδρος της Βουλής κ. Άννα Ψαρούδα Μπενάκη.
Μακραίωνη ιστορία
Ο ναός θεωρείται ο παλιότερος ναός της Ορθοδοξίας στο Κάιρο. Η ίδρυση του χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Ως έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, εδώ γίνονται οι λειτουργίες, οι χειροτονίες, οι νεκρώσιμες ακολουθίες των Πατριαρχών.
Από την Ωραία Πύλη, όπως αναφέρει στο βιβλίο της η Μ. Αδαμαντίδου, που εξέδωσε η Ε.Κ.Κ, διαβάζονταν οι Πατριαρχικές ανακοινώσεις, χειροτονούνταν διάκονοι και δεσπότες, ενταφιάζονταν πατριάρχες, τελούνται ακόμη και σήμερα οι επίσημες λειτουργίες.
Στο ναό φυλάσσεται η κάρα tου Αγίου Ματθαίου , τα λείψανα του Αγ. Νεκταρίου. Άλλωστε, δίπλα από το ναό βρίσκεται το κελί του Αγ. Νεκταρίου και ο ναός που φέρει το όνομα του Αγίου.
Εσωτερικά, η διακόσμηση του ναού είναι επιβλητική και προκαλεί δέος.
Το τέμπλο είναι περίτεχνο. Έχει εικόνες του Θ. Πάλλη και Π. Τσιριγώτη.
Η τελευταία αποκατάστασή του έγινε το 2003. Το 2006 αναστηλώθηκε το κελί και το παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου ο οποίος υπηρέτησε αρχικά ως αρχιμανδρίτης και συνέχεια ως μητροπολίτης Πενταπόλεως (1886 – 1890). Δίπλα ακριβώς βρίσκονται τα γραφεία της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.