Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την κοίμηση του Ιεραπόστολου Ιεράρχη μακαριστού Μητροπολίτη Κινσάσας κυρού Νικηφόρου ο οποίος εκοιμήθη σε ηλικία 72 ετών στις 27 Ιουλίου 2021 και ετάφη στην Ιερά Καλύβη των Αγίων Αρχαγγέλων της Σκήτη της Μικράς Αγίας Άννας στο Άγιον Όρος.
Ωστόσο, το έργο του μακαριστού κυρού Νικηφόρου στην Αφρική παραμένει ανεξίτηλο. Μία συγκινητική, ξεχωριστή και όμορφη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου όπου και στεγάζεται η Θεολογική Σχολή προς τιμήν του Μακαριστού Μητροπολίτου Κινσάσας κυρού Νικηφόρου.
Οι φοιτητές δεν ξεχνούν
Ένας χρόνος πέρασε και πλέον οι πιστοί της Κινσάσας δεν τον βλέπουν, δεν τον ακούν αλλά παρηγορούνται από το άγιο πέρασμά του, από τον απόηχο της δράσεώς του, από την δύναμη της προσευχής του.
Οι φοιτητές δεν ξεχνούν πως ο μακαριστός πνευματικός τους πατέρας ήταν ένας άγιος που η πνευματική του ευωδία δεν χάνεται αλλά παρηγορεί τις ψυχές τους. Δεν λησμονούν τις μεγάλες ευεργεσίες που δέχθηκαν, κυρίως επειδή ήταν μία «επιστολή Χριστού γινωσκομένη και αναγινωσκομένη», φωτεινός οδοδείκτης του ουρανού. Οι φοιτητές έψαλαν, τραγούδησαν, έγραψαν ξεχωριστό τραγούδι αφιερωμένο στον Δεσπότη, στον πατέρα και στον άνθρωπο που αγάπησαν και ωφελήθηκαν από τον λόγο του και το έργο του. Το άνθος της ευγνωμοσύνης ανθεί στην πρωτεύουσα του Κονγκό.
“Το Πατριαρχείο έχασε ένα εξέχον μέλος της Ιεραρχίας”
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κατάγκας κ. Μελέτιος μίλησε για την εδώ και πενήντα χρόνια φιλική και αδελφική σχέση που τους ενώνει. Μίλησε για τις αρετές που κοσμούσαν τον Μακαριστό ιεράρχη.
Με την σειρά του ο Μητροπολίτης Κινσασας κ. Θεοδόσιος μετέφερε προς όλους την πατρική αγάπη του Αλεξανδρινού Προκαθημένου του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β’ και υπενθύμισε στον κόσμο που είχε κατακλύσει μέσα και έξω την αίθουσα εκδηλώσεων της Θεολογικής Σχολής, τα λόγια του προκαθημένου, πως το Πατριαρχείο έχασε ένα εξέχον μέλος της Ιεραρχίας του. Επίσης ο Μητροπολίτης Κινσασας αναφέρθηκε στην πνευματική σχέση που τον συνέδεε με τον Μακαριστό από τα παιδικά του χρόνια στην Αθωνιαδα Σχολή.
Ευχαρίστησε την Ελληνική Κοινότητα Κινσάσας και τον Πρόεδρο της Γεράσιμο Ντούνη και την σύζυγο του ιατρό Παρασκευή Τρανταφύλλου Ντούνη που ανέλαβαν τις δαπάνες τόσο του Ιερού Μνημοσύνου κατά την ημέρα της Κυριακής όσο και την επομένη της εκδηλώσεως. Τέλος μαζί με τα κεράσματα δόθηκαν και καρποστάλ με την φωτογραφία του αειμνήστου και μεγάλου ιεραποστόλου Μητροπολίτου Κινσάσας Νικηφόρου, προς όλους τους πιστούς της Μητροπόλεως.
Από τη Θεσσαλονίκη στο Άγιον Όρος, την Αλβανία και το Κογκό
Ο κατά κόσμον Γεώργιος Κωνσταντίνου (Μικραγιαννανίτης) γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1949. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1975.
Το 1971 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Τζαγκαρόλων Χανίων. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 22 Αυγούστου 1971 και Πρεσβύτερος το 1978 από τον Επίσκοπο Ροδοστόλου Χρυσόστομο.
Το 1977 μετέβη στο Άγιον Όρος όπου εγκαταβίωσε στην Σκήτη της Μικράς Αγίας Άννης και τοποθετήθηκε Καθηγητής στην Αθωνιάδα Σχολή. Από το 1988 μέχρι το 1997 διετέλεσε Σχολάρχης της Σχολής αυτής. Στην συνέχεια υπηρέτησε στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας και από το 2006 στο Κονγκό.
Στις 24 Οκτωβρίου 2010 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής. Τη χειροτονία τέλεσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος ο Β΄, συμπαραστατούμενος από τους Μητροπολίτες Σεβαστείας Δημήτριο (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Πηλουσίου Καλλίνικο, Βεροίας και Ναούσης Παντελεήμονα, Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμονα, Ελασσώνος Βασίλειο, π. Κεντρώας Αφρικής Ιγνάτιο, Κυδωνίας και Αποκωρώνου Δαμασκηνό και τους Επισκόπους Κατάγκας Μελέτιο, Μαρεώτιδος Γαβριήλ και Βαβυλώνος Νήφωνα. Στις 24 Νοεμβρίου 2015 ο τίτλος της Μητροπόλεώς του μεταβλήθηκε σε «Κινσάσας».
Εκοιμήθη στις 27 Ιουλίου 2021 συνεπεία μόλυνσης από τον κορωνοϊό.