Στο πλαίσιο του εορτασμού της Υπαπαντής του Χριστού ο Δήμος Καλαμάτας ως είθισται παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου και των λοιπών επισήμων προσκεκλημένων, στις 2 Φεβρουαρίου. Ο Μακαριώτατος στην αντιφώνησή του προσκάλεσε τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο και τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να επισεκφθουν την Αλεξάνδρεια. “Ελάτε να μας επισκεφτείτε! Εκεί που κρατάμε το μετερίζι, που κρατάμε τις Θερμοπύλες!”, είπε χαρακτηριστικά.
«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την αγάπη σας. Θέλω να έχετε αγάπη και ομόνοια. Ο Θεός σας χάρισε ένα τόσο όμορφο κομμάτι της γης. Ο Θεός ορίζει τα σύνορά μας. Ορίζει τη γλώσσα μας, τις καρδιές μας, ορίζει τις φιλίες μας, τις οποίες ποτέ δεν πρέπει να προδίδουμε. Θέλω να σας ευχηθώ, ο ωραίος αυτός τόπος, να τον βλέπετε και να υλοχαρεί, όπως λέμε στην εκκλησιαστική γλώσσα, και θέλω να σας ζητήσω κάτι δήμαρχέ μου, και ξέρω ότι δεν θα μου το χαλάσετε το χατίρι, όποτε μπορείτε…», είπε, απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Καλαμάτας, και προσκαλώντας τον μαζί με τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, να επισκεφτούν την Αλεξάνδρεια.
«Μείναμε τόσοι λίγοι….», ανέφερε, θέλοντας να επισημάνει τους ελάχιστους πλέον Έλληνες που ζουν εκεί. «Γυρίζουμε όλες τις παροικίες. Χτυπάμε τις καμπάνες. Πρώτος εγώ θα ανάψω το κερί. Γιατί είναι σκορπισμένα τα οστά πατριαρχών, οπλαρχηγών, μεγάλων ευεργετών… Ελάτε να μας επισκεφτείτε! Εκεί που κρατάμε το μετερίζι, που κρατάμε τις Θερμοπύλες!», δήλωσε ο Μακαριώτατος.
Σημειώνεται ότι η Καλαμάτα υποδέχθηκε με τις δέουσες τιμές τον Μακαριώτατο, την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου. Η υποδοχή έγινε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο και τον Δήμαρχο Καλαμάτας έμπροσθεν του Μητροπολιτικού Ναού της Υπαπαντής του Χριστού. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)
Παραμονή της εορτής της Υπαπαντής του Κυρίου, ο Μακαριώτατος χοροστάτησε του πανηγυρικού πολυαρχιερατικού Εσπερινού στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού στην Καλαμάτα. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)
Ανήμερα της εορτής, ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου προεξήρξε στη Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)
Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Καλαμάτας
Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος -μεταξύ άλλων- ανέφερε:
«Η Καλαμάτα με τόλμη και αποφασιστικότητα βαδίζει στη νέα εποχή έχοντας όραμα, πρόγραμμα και ξεκάθαρη στόχευση. Την ανάπτυξη της περιοχής μας με όρους σύγχρονους, φιλικούς προς το περιβάλλον. Με έργα, πολιτικές και παρεμβάσεις που υπηρετούν -πρώτα και κύρια- τις ανάγκες των συμπολιτών μας, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής τους, την καθημερινότητά τους.
Μπροστά μας οι προκλήσεις πολλές. Προκλήσεις αναπτυξιακές, προκλήσεις που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, προκλήσεις που ως Αυτοδιοίκηση και Αυτοδιοικητικοί καλούμαστε να υπηρετήσουμε τους πολίτες και τις περιοχές μας, με πίστη, με αφοσίωση, αλλά και με πολύ δουλειά.
Οι εποχές αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς. Σήμερα, δεν είναι μόνο οι υποδομές, τα έργα θωράκισης των περιοχών μας. Αλλά και τα έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, που αποτελούν στην πράξη προτεραιότητα για εμάς στο Δήμο Καλαμάτας, θαρρώ και συνολικά για όλους τους Δήμους και την Περιφέρειά μας.
Σε πρώτο πλάνο έχουν τεθεί, επίσης, τα θέματα του ψηφιακού μετασχηματισμού της δομής και των υπηρεσιών μας, ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες και καλές πρακτικές που θα μας δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση για να πετύχουν εν τέλει τα προσδοκώμενα θετικά για τον ευλογημένο μας τόπο αποτελέσματα.
Η συμμετοχή της Καλαμάτας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030, η προετοιμασία, ο σχεδιασμός μας και τα όσα έχουν ενσωματωθεί ως έργα και δράσεις -αποτελώντας σήμερα το Κλιματικό Συμβόλαιο της Καλαμάτας-, είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζεται η Καλαμάτα των επόμενων δεκαετιών.
Μία πόλη περισσότερο σύγχρονη, φιλική και φιλόξενη, έξυπνη, καινοτόμα και εξωστρεφής. Μία πόλη με ανθρώπινο πρόσωπο, στήριγμα στους αδύναμους συμπολίτες μας. Μία πόλη που έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, που τιμά την ιστορία της και σέβεται το παρελθόν της. Μία πόλη που τολμά να διεκδικεί αυτά της αξίζουν.
Ο φετινός εορτασμός της Παναγίας Υπαπαντής, συνέπεσε με την έναρξη -πριν ένα μήνα- της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου.
Είθισται κατά την ημέρα αυτή, να περιγράφονται οι στόχοι και οι βασικές διεκδικήσεις του Δήμου, της Δημοτικής Αρχής. Διεκδικήσεις και στόχοι που περιλαμβάνονται σε 5+1 άξονες δράσης:
Υλοποίηση Κλιματικού Συμβολαίου
Υλοποίηση Στρατηγικών Αστικών Αναπλάσεων
Ανάδειξη Περιβαλλοντικού Πάρκου Νέδοντα με μεταφορά των δημοτικών συνεργείων
Κατασκευή σύγχρονου αθλητικού κέντρου – Παλέ ντε Σπορ στην Αγία Τριάδα
Ολοκλήρωση υποδομών ύδρευσης (αγωγός Φ800, δεξαμενές σε Πήδημα – Αη Γιάννη Καρβούνη, μεταφορά νερού από Αγ. Φλώρο σε Πήδημα)
Ανάδειξη Παραλιακού μετώπου (διάνοιξη οδού Κρήτης και καθέτων οδών, αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, υλοποίηση μάστερ πλαν λιμανιού, αναβάθμιση Μαρίνας Καλαμάτας)
Ο δρόμος για την επίτευξη των στόχων μας, μακρύς και ανηφορικός. Είναι κάτι που το γνωρίζουμε καλά. Ωστόσο, έχουμε τη γνώση, την ικανότητα, τη θέληση, τη διάθεση συνεργασίας και την αποφασιστικότητα να τα πετύχουμε. Έχουμε και τη βαθιά πίστη ότι οι υγιείς δυνάμεις αυτού του τόπου και οι άνθρωποί του μπορούν πράγματι να κάνουν τη διαφορά.
Μακαριώτατε, Άγιοι Πατέρες, Αξιότιμες κυρίες, Αξιότιμοι κύριοι,
Σας ευχόμαστε έτη πλείστα, χαριτόδωρα, ειρηνικά και ευλογημένα εκφράζοντας εκ νέου της θερμότητες και εγκάρδιες ευχαριστίες μας για την συμμετοχή σας στους εορτασμούς της πόλεώς μας. Είθε να είσθε πάντοτε υπό τη σκέπη της Χάρητος της Παναγίας Υπαπαντής. Χρόνια Πολλά!»
Η αντιφώνηση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας
Κατά την αντιφώνησή του, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος ο Β’, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Σήμερα έρχομαι ως ο πατέρας της περιφρονημένης ηπείρου, της Αφρικής. Λίγοι, τόσοι λίγοι έρχονται να αφουγκραστούν τον πόνο και τις αγωνίες αυτών των ανθρώπων…».
Όπως εξήγησε, πριν λίγο καιρό γύρισε από το Μπουρουντί και τη Ρουάντα, ενώ ακολουθεί μετά την Καλαμάτα ταξίδι του στη Νιγηρία. «Θέλω Δήμαρχέ μου να σε ευχαριστήσω, γιατί όταν με καλωσόρισες, θυμούμαι στην έρημο της Αιγύπτου όταν πηγαίνω, τις φυλές των Βεδουίνων, παίρνουν μια χούφτα από χουρμάδες και γάλα από καμήλα για να προσφέρουν αυτά που έχουν. Και θυμήθηκα ότι, ό,τι έχει κανείς προσφέρει- αλάτι και ψωμί που λέμε ότι φάγαμε».
Ο Μακαριώτατος εκμυστηρεύτηκε ενώπιον όλων όσων παρευρίσκονταν στο γεύμα, για τα πρώτα χρόνια που βρέθηκε στο εξωτερικό, στις άλλοτε ελληνικές παροικίες, και με συγκινητικά λόγια αναδιηγήθηκε τις αναμνήσεις του από περιοχές που ήταν έντονο ακόμα το ελληνικό στοιχείο.
«Θέλω να σου πω ότι όταν οι σεισμοί είχαν τραντάξει την Καλαμάτα, είχα φύγει στην ξενιτιά, στην Οδησσό… 10 ολόκληρα χρόνια».
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας αναφέρθηκε στα χρόνια που ήταν στην Οδησσό, και το πρώτο που αντίκρισε εκεί ήταν στοιχεία του Ελληνισμού, από τα προεπαναστατικά χρόνια, τότε που οργανώνονταν η Επανάσταση με έδρα της Φιλικής Εταιρείας, την Οδησσό.
«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την αγάπη σας. Θέλω να έχετε αγάπη και ομόνοια. Ο Θεός σας χάρισε ένα τόσο όμορφο κομμάτι της γης. Ο Θεός ορίζει τα σύνορά μας. Ορίζει τη γλώσσα μας, τις καρδιές μας, ορίζει τις φιλίες μας, τις οποίες ποτέ δεν πρέπει να προδίδουμε. Θέλω να σας ευχηθώ, ο ωραίος αυτός τόπος, να τον βλέπετε και να υλοχαρεί, όπως λέμε στην εκκλησιαστική γλώσσα και θέλω να σας ζητήσω κάτι δήμαρχέ μου, και ξέρω ότι δεν θα μου το χαλάσετε το χατίρι, όποτε μπορείτε…», είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Καλαμάτας, και προσκαλώντας τον μαζί με τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο αποκάλεσε “άρχοντα”, να επισκεφτούν την Αλεξάνδρεια. «Μείναμε τόσοι λίγοι….», είπε χαρακτηριστικά, θέλοντας να επισημάνει τους ελάχιστους πλέον Έλληνες που ζουν εκεί. «Γυρίζουμε όλες τις παροικίες. Χτυπάμε τις καμπάνες. Πρώτος εγώ θα ανάψω το κερί. Γιατί είναι σκορπισμένα τα οστά πατριαρχών, οπλαρχηγών, μεγάλων ευεργετών… Ελάτε να μας επισκεφτείτε! Εκεί που κρατάμε το μετερίζι, που κρατάμε τις Θερμοπύλες!», κατέληξε ο Μακαριώτατος καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο.
Πηγή: kalamata.gr