Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
23 Απριλίου, 2024

Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Άκκρας Δανιήλ

Διαδώστε:

Την Κυριακή, 21 Απριλίου 2024, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Χριστού Άκκρας, πραγματοποιήθηκε η Τελετή Ενθρονίσεως του νέου Μητροπολίτου Άκκρας κ. Δανιήλ.

Η Ιερά Μητρόπολη Άκκρας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής ιδρύθηκε το 1959 και η πνευματική δικαιοδοσία της εκτείνεται στα κράτη της Δυτικής Αφρικής, την Γκάνα, την Ακτή Ελεφαντόδοντος και το Μάλι.

Η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κωνσταντίας (Εκκλησία της Κύπρου) κ. Βασιλείου, συλλειτουργούντων των Σεβασμ. Μητροπολιτών Αξώμης κ. Πέτρου και Άκκρας κ. Δανιήλ και του Ιερού Κλήρου της Μητροπόλεως Άκκρας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την Τάξη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, η Τελετή Ενθρονίσεως στην Επισκοπική Καθέδρα του Σεβασμ. κ. Δανιήλ, την οποία τέλεσε ο εκπρόσωπος της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου, Σεβασμ. Αξώμης κ. Πέτρος.

Παρευρέθησαν εκπρόσωποι Εκκλησιών και Ομολογιών της Γκάνας, ο Γ.Γ. του Χριστιανικού Συμβουλίου Εκκλησιών της χώρας, ο Γενικός Διευθυντής του Ορθόδοξου Χριστιανικού Ιεραποστολικού Κέντρου (OCMC) Πρωτοπρ. π. Μάρτιν Ritsi, πολιτικοί και φύλαρχοι της περιοχής.

Εκτός από τους Ορθοδόξους πιστούς Γκανέζους, συμμετείχαν Ορθόδοξοι Ελλαδίτες, Κύπριοι, Ρουμάνοι, Ρώσσοι, Λιβανέζοι και Σύριοι.

Ακολούθως ανεγνώσθη μήνυμα του Πατριάρχου προς τον Ιερό Κλήρο και τον Λαό της Μητροπόλεως Άκκρας.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Πέτρος συγκινημένος ευχαρίστησε το ποίμνιο της Μητροπόλεως το οποίο διακόνησε επί πενταετία, καλωσόρισε το νέο Μητροπολίτη και μετέφερε τις ευχές του Αλεξανδρινού Προκαθημένου για ευλογημένη παρά Κυρίου ποιμαντορία.

Στη συνέχεια, εκ μέρους του Κλήρου, ομίλησε ο Γενικός Αρχιερατικός Μεγ. Πρωτοπρ. π. Ιωσήφ Κουάμε.

Κλείνοντας την Τελετή, ο Σεβασμιώτατος κ. Δανιήλ εκφώνησε τον Ενθρονιστήριο λόγο του και, αδεία του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον γηραιότερο (86 ετών) συνταξιούχο κληρικό της Μητροπόλεως π. Αναστάσιο, ο οποίος ανάλωσε ολόκληρη την ζωή του στην διακονία της Τοπικής Εκκλησίας.

Με το πέρας των εκδηλώσεων προσφέρθηκε γεύμα προς τους όλους τους προσκεκλημένους και παρευρισκόμενους, οι οποίοι ενθουσιασμένοι υποδέχθηκαν τον νέο πνευματικό τους πατέρα.

Διαδώστε: