Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στο Κάιρο
Με μια λαμπρή πανηγυρική Θεία Λειτουργία εορτάστηκε και αυτή την χρονιά στον Κοινοτικό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου η μνήμη, αλλά και οικουμενική προσφορά των Τριών Ιεραρχών. Του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, του Μεγάλου Βασιλείου και του Αγίου Γρηγορίου, που όπως ψέλνεται και στο τροπάριο τους, χαρακτηρίζονται από την Εκκλησία μας ως οι τρείς μέγιστοι φωστήρες της τρισηλίου θεότητος.
Τιμήθηκε επίσης και η πολυεπίπεδη προσφορά στην εκπαίδευση και την κοινωνία των αδελφών Αμπέτ και τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση.
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος μετά του Μεγάλου Εκκλησιάρχη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη Στέφανου.
Ημέρα των σχολείων και των μαθητών ήταν η Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023. Γέμισε με παιδικές φωνές και χαμόγελα η εκκλησία γύρω στις εννέα και μισή με τους μαθητές του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου να εισέρχονται και να φωτίζουν δυναμικά τον χώρο με την ζωτική τους ενέργεια. Στον πρόναο επικράτησε για λίγο ένας γλυκός συνωστισμός. Εικόνες όμορφες και τρυφερές, με τους μαθητές και τους δασκάλους τους να κάνουν τον σταυρό τους προσκυνώντας ευλαβικά τις εικόνες, να ανάβουν τα κεριά τους και σιγά σιγά να παίρνουν όλοι μαζί με τάξη τις θέση τους στους πάγκους της Εκκλησίας.
Η πλούσια διδασκαλία τους, η προσωπική τους βιονομία, αλλά και η ηθική τους στάση απέναντι στην κοινωνική αδικία και τον αποκλεισμό των αδυνάτων κατέστησε δικαίως τους Τρείς Ιεράρχες φωτεινούς οδοδείκτες των μαθητών και προστάτες, της εκπαίδευσής τους.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νικόδημος ανέφερε στον λόγο του μεταξύ άλλων ότι «Το μεγαλείο της ύπαρξης του Θεού το βίωσαν στο έπακρο οι Τρείς Ιεράρχες που εορτάζουμε σήμερα, οι οποίοι γνώριζαν σχεδόν όλες τις επιστήμες της εποχής τους. Είχαν σπουδάσει εκτός από Θεολογία, Φιλοσοφία, Αστροφυσική και άλλες επιστήμες. Μέσα σε όλη αυτή την γνώση που μελετούσαν διέκριναν έντονα σε κάθε σημείο την παρουσία του Θεού. Κάθε λοιπόν μελέτη μας και άνοιγμα προς τον μεγάλο κόσμο της επιστήμης θα πρέπει να είναι ταυτόχρονα και απόδειξη της πίστης μας και της εμπιστοσύνης μας προς τον Θεό που τα δημιούργησε όλα αυτά. Ένα άλλο που μας διδάσκουν σήμερα οι Τρείς Ιεράρχες είναι ότι η επιστήμη, τα γράμματα και οι τέχνες είναι ένα μηδέν αν δεν είναι στην υπηρεσία του ανθρώπου. Όλα πρέπει να έχουν σκοπό να διακονείται ο άνθρωπος και όλα θα πρέπει να έχουν σκοπό την σωτηρία του ανθρώπου. Οι Τρείς Ιεράρχες ότι γνώριζαν το προσέφεραν στην διακονία του ανθρώπου». Κλείνοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι η Εκκλησία μας τιμά τους Τρείς Ιεράρχες όχι μόνο ως προστάτες των Γραμμάτων και των Επιστημών αλλά και ως κοινωνικούς αναγεννητές της εποχής τους.
Ο Διευθυντής της Αμπετείου Σχολής κ. Γιώργος Κοκορέλης τίμησε στον λόγο του την υπερβατική προσφορά των Τριών Ιεραρχών αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «αφού σπούδασαν σε μεγάλα πνευματικά εκπαιδευτήρια της εποχής τους αφομοίωσαν την κλασική παιδεία και την συνέδεσαν με τα διδάγματα του Ευαγγελίου διαμορφώνοντας και κατανοώντας το αληθινό νόημα της ανθρώπινης φύσης». Και συνεχίζοντας συνέδεσε το ενεργό παράδειγμα των Τριών Ιεραρχών με τον βίο και την προσφορά στην εκπαίδευση των αδελφών Αμπέτ. Ο κ. Κοκορέλης ανέπτυξε με γλαφυρό λόγο το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της εποχής των Αδελφών Αμπέτ και τις συνθήκες που τους οδήγησαν να πραγματώσουν την ανάγκη της ψυχής τους με την δημιουργία της Αμπετείου Σχολής. Κλείνοντας ανέφερε ότι «Για τους αδελφούς Αμπέτ η ευεργεσία ήταν μια υποκειμενική χειρονομία που έλαβε υπόψη της τις ιστορικές συνθήκες και τις κοινωνικές ανάγκες. Έδωσαν την ευκαιρία σε χιλιάδες νέους, Έλληνες και Αιγύπτιους τα τελευταία 150 χρόνια να μορφωθούν, να προσεγγίσουν τη γνώση και την επιστήμη και να απολαύσουν τα αγαθά της παιδείας και του πολιτισμού».
Στην συνέχεια όλοι οδηγήθηκαν στον φιλόξενο χώρο του Προσκοπείου και απόλαυσαν την ηλιόλουστη ημέρα με τα παιδιά να τρέχουν και να παίζουν δημιουργώντας όπως πάντα μια χαρούμενη ατμόσφαιρα με την παρουσία τους.
Την εορταστική ημέρα τίμησε με την παρουσία της η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου, ο ΑΚ.ΑΜ της Ελλάδος στην Αίγυπτο Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης , ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής και οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Λεωνίδας Φοντριέ και Στέλιος Χαλκιάς.
Την εκπαιδευτική κοινότητα των Ελληνικών Σχολών του Καΐρου εκπροσώπησαν οι Διευθυντές της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής κ.κ. Βασίλης Λάγιος και Γιώργος Κοκορέλης ενώ παρέστη και η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος Αμπέτ κα Ελένη Μαγγανά.
Περισσότερες φωτογραφίες:
(Πηγή: ekkairo.org)
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.