Η Ιερά Επισκοπή Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας με πολλή θλίψη ανήγγειλε την εκδημία του φιλάνθρωπου ευεργέτου, αείμνηστου Καθηγητού Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ιατρού Ιωάννου Νανά.
Ο καταξιωμένος Καθηγητής, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στις 24 Αυγούστου, υπήρξε ο ιδρυτής του Νοσοκομείου “ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ” της Επισκοπής στην Μπουκόμπα της Τανζανίας. Ίδρυσε δε τον φιλανθρωπικό Σύλλογο ¨ΚΕΔΑΣ¨ για την υποστήριξη της λειτουργίας των νοσηλευτικών δομών.
“Ευχόμαστε ο Κύριος να τον αναπαύει εν σκηναίς των δικαίων και να τον συγκαταριθμήσει μετά των Αγίων Αναργύρων Του.
Οι δε Άγιοι Ανάργυροι ιατροί ψυχών και σωμάτων να σκέπουν το Νοσοκομείο μας στη δύσκολη αυτή στιγμή που περνάει και να φωτίσουν και άλλους ιατρούς να προσφέρουν ανιδιοτελώς την αγάπη τους με έργα προς την Ιεραποστολή και να μιμηθούν την ασίγαστη δωρεά του μακαριστού ιατρού Ιωάννη Νανά”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Ποιος ήταν ο Ιωάννης Νανάς
O Δρ. Ιωάννης Νανάς ήταν Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της εταιρείας KARDIATEC AE, η οποία έχει ως στόχο την ανάπτυξη της συσκευής υποβοήθησης της αριστερής κοιλίας PULVAD για ασθενείς με τελικού σταδίου καρδιακή ανεπάρκεια.
Με παρότρυνση του μέντορα του Καθ. Σ. Μουλόπουλου μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστήμιο της Utah στο Τμήμα τεχνητών οργάνων υπό τον Καθηγητή κ. William Kolff. Εκεί έλαβε μεγάλη εμπειρία στη λειτουργία της τεχνητής καρδιάς αναπτύσσοντας σημαντικό πειραματικό έργο. Το 1986 επέστρεψε στη Θεραπευτική Κλινική του Γ.Π.Ν.Α «Αλεξάνδρα» όπου συνέχισε το κλινικό έργο και όπου οργάνωσε το πρώτο ιατρείο καρδιακής ανεπάρκειας.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ξεκίνησε το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα ενώ εισήγαγε την πρωτογενή αγγειοπλαστική, τη μηχανική υποβοήθηση της κυκλοφορίας και πολλές ακόμα καινοτόμες κλινικές πράξεις, αναφέρει η ΕΜΕΚΑ.
Την ίδια περίοδο ανέλαβε την εμφύτευση της συσκευής υποβοήθησης της αριστερής κοιλίας PULVAD σε ασθενείς και έκτοτε δούλεψε για την προώθησή της πρώτης τεχνητής καρδιάς εν Ελλάδι, μιας συσκευής εξ’ ολοκλήρου δικής του επινόησης για την αντιμετώπιση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια. Ταυτόχρονα ανέπτυξε σημαντικό διδακτικό και πειραματικό έργο (>14.000 αναφορές και >300 πλήρεις εργασίες) στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ εκπαιδεύοντας μεγάλο αριθμό καταξιωμένων Ελλήνων καρδιολόγων.
Το 2017 τιμήθηκε από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για το έργο του στην Ελλάδα.
Ήταν ιδρυτής του Σωματείου ΚΕΔΑΣ (Κέντρο Διεθνούς Αλληλεγγύης και Συνεργασίας “‘Αγιοι Κοσμάς και Δαμιανός”) με φιλανθρωπικό έργο στην Υποσαχάρια Αφρική και συγκεκριμένα στην Ουγκάντα και την Τανζανία όπου ανεγέρθησαν 2 νοσοκομεία, σχολεία και μικρά αγροτικά ιατρεία.
Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας 2007-2011.
“Αξιοπρεπής, με απαράμιλλο ήθος, πρότυπο βίου, μας αφήνει μια σημαντική πνευματική κληρονομιά. Το αποτύπωμά του θα μείνει ανεξίτηλο στις καρδιές όλων μας”, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΜΕΚΑ.