Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
04 Μαΐου, 2023

Η υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Πατριάρχη Θεόδωρο πριν την προκήρυξη Εκλογών

Διαδώστε:

Η τελευταία συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με Ορθόδοξο Προκαθήμενο, λίγες μέρες την προκήρυξη των Εθνικών Εκλογών, ήταν στις 7 Απριλίου με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο.

 

Η συνάντηση ήταν αιφνίδια καθώς ελάχιστοι γνώριζαν το ραντεβού που είχε προγραμματιστεί πριν από λίγες μέρες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Κονγκό το οποίο συνορεύει με την Κεντρικοαφρικανική Δημοκρατία στην οποία η Ρωσική Εξαρχία στην Αφρική πήρε επίσημη εγγραφή (4.7.22), ήρθε στην Αθήνα κομίζοντας ιδιαίτερα ανησυχητικά μηνύματα.

Ειδικότερα, ο Πατριάρχης Θεόδωρος είπε ότι η προσπάθεια εκπτοπισμού του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου από την Αφρική που προσφέρει έργο πνοής για σχεδόν 2000 χρόνια, δεν είναι μόνο εκκλησιαστικό ζήτημα αλλά εξόχως  πολιτικό καθώς γίνεται προσπάθεια διείσδυσης της Ρωσίας στην αχανή ήπειρο.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τα σεμινάρια και κατηχήσεις που κάνει η Ρωσική Εξαρχία σε κληρικούς και μοναχούς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι στέκεται στο πλευρό του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου και ότι στηρίζει με κάθε μέσο τον αγώνα του.

Η διακοπή των σχέσεων με το Πατριαρχείο Μόσχας

Το  Πατριαρχείο Αλεξανδρείας μετά τις αλλεπάλληλες επιστολές στο Πατριαρχείο Μόσχας – στις οποίες εξέφραζε τη διαμαρτυρία του για την «Εξαρχία»- τον περασμένο Νοέμβριο αποφάσισε να κόψει εκκλησιαστικούς δεσμούς και να μην μνημονεύει πλέον ο Πατριάρχης Θεόδωρος, τον Πατριάρχη Μόσχας κ.κ. Κύριλλο.

Ουσιαστικά δηλαδή έκοψε κάθε επικοινωνία με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ρωσίας μέχρι να ανακληθούν από τη Μόσχα τα «Εξαρχικά» όργανά του στην Αφρική, όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στο ανακοινωθέν της  Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας που συνεδρίασε τον Νοέμβριο του 2022.

Τον δε Πατριαρχικό Έξαρχο Αφρικής του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτη Κλιν, Λεωνίδα Γκορμπατσώφ όχι μόνο δεν τον αναγνωρίζει αλλά και δεν τον θεωρεί πλέον ιερέα.

Σε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα το ανακοινωθέν για τις εργασίες της Ιεράς Συνόδου, ανέφερε ότι έχει «καινοφανείς εκκλησιολογικοπολιτικές «θεωρίες» περί διαποιμάνσεως του Ρωσικού κόσμου ανά την υφήλιο επί τη βάσει της εθνικότητος».

Η σχέση της οικογένειας Μητσοτάκη με  τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και τον Ελληνισμό της Αιγύπτου

Η οικογένεια Μητσοτάκη, έχει –παραδοσιακά- στενούς δεσμούς με τον βέρο Κρητικό Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος (Κατά κόσμον Νικόλαο Χορευτάκη) αλλά και με τον Ελληνισμό της Αιγύπτου. Ο πατέρας του Κυριάκου Μητσοτάκη, Κωνσταντίνος, ως υπουργός Συντονισμού το 1979, ήταν εκείνος που είχε ξεκινήσει τη διαδικασία των ανταλλαγών υπηκοοτήτων και αποζημιώσεων των Αιγυπτιωτών, γεγονός που είχε θέσει και ως πρωθυπουργός το 1993.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει «εξομολογηθεί» στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του με τους Έλληνες της Αιγύπτου ότι επισκέφθηκε τη Χώρα του Νείλου για πρώτη φορά σε ηλικία 12 ετών,  συνοδεύοντας τον πατέρα του, όταν εκείνος ήταν υπουργός των Εξωτερικών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Κάιρο το 2019. Εδώ στην πρεσβευτική κατοικία στο Ζαμάλεκ. Αριστερά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Χρήστος Καβαλής και δεξιά ο τότε πρέσβης της Ελλάδος (επίσης Αιγυπτιώτης) Νικόλαος Γαριλίδης. Φωτογραφία: Κάτια Τσιμπλάκη.

Στις 9 Αυγούστου του 2019, ακριβώς ένα μήνα μετά τις Εθνικές Εκλογές που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία,  ο κ. Μητσοτάκης είχε υποδεχθεί για πρώτη φορά ως Πρωθυπουργός τον Πατριάρχη Θεόδωρο στο Μέγαρο Μαξίμου. Του είχε προσφέρει τότε ένα αντίγραφο της Εικόνας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, από τον ομώνυμο ναό της Ελληνικής Κοινότητας που ανακαινίσθηκε στο Κάιρο.

Η Μαρέβα Μητσοτάκη, η Λίνα Μενδώνη και ο Κωστής Χατζηδάκης στο Κάιρο. Φωτό: Κάτια Τσιμπλάκη

Δύο μήνες μετά, τον Οκτώβριο, επισκέφθηκε το Κάιρο, όπου και συμμετείχε στην Τριμερή με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και τον τότε Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα ξεναγήθηκαν στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο. Τους υποδέχθηκε ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Αθανάσιος Μαρτίνος ο οποίος μαζί μαζί με τη σύζυγό του Μαρίνα είχαν αναλάβει εξ ολοκλήρου της ανακαίνιση της Ροτόντας της Ανατολής.

Aπό Αριστερά: Αθανάσιος και Μαρίνα Μαρτίνου, Λίνα Μενδώνη, Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκης, Επίσκοπος Βαβυλώνος Θεόδωρος, Κωστής Χατζηδάκης, Νίκος Δένδιας. Φωτογραφία: Κάτια Τσιμπλάκη.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε εκ νέου το Κάιρο και συναντήθηκε με την Ελληνική παροικία. Αυτή τη φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε στο πλευρό τη σύζυγό του Μαρέβα Μητσοτάκη, αλλά την πεθερά του Ήβη Γόντικα, η οποία έλκει την καταγωγή της από την Αίγυπτο, καθώς ο πατέρας της Φίλλιπος, ήταν 3ης γενιάς Έλληνας της Αλεξάνδρειας. Το ταξίδι αυτό της κ. Γόντικα στην Αίγυπτο, ήταν ο δικός της νόστος, η δική της επιστροφή στις ρίζες.

Στην Αλεξάνδρεια ο Πατριάρχης Θεόδωρος προσέφερε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τρία συμβολικά δώρα. Τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Μάρκου, του ιδρυτή της Εκκλησίας Αλεξανδρείας, έναν αφρικανικό Εσταυρωμένο, καθώς επίσης και το ιεραποστολικό του ραβδί από τις περιοδείες του ώστε όταν ανεβαίνει στον Ψηλορείτη ο κ. Μητσοτάκης να το κρατά και να θυμάται τον συμπατριώτη του Πατριάρχη.

 

Διαδώστε: