02/03/2020 02/03/2020 Το πρόγραμμα των Ακολουθιών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής ανακοίνωσε η ιστορική Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου, Παλαιού Καΐρου: Κάθε Σάββατο και Κυριακή: Θεία Λειτουργία στις 9:30 π.μ. Κάθε Δευτέρα: Μέγα Απόδειπνο στις 12:30 μ.μ. Κάθε Τρίτη: Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στις 9:30 π.μ. Κάθε Παρασκευή: Χαιρετισμοί της Υπεραγίας Θεοτόκου στις 12:30 μ.μ. Καλή Τεσσαρακοστή και...
02 Μαρτίου, 2020 - 13:27
Τελευταία ενημέρωση: 02/03/2020 - 12:31

Κάιρο: Η Σαρακοστή στην ιστορική Μονή του Αγ. Γεωργίου

Διαδώστε:
Κάιρο: Η Σαρακοστή στην ιστορική Μονή του Αγ. Γεωργίου

Το πρόγραμμα των Ακολουθιών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής ανακοίνωσε η ιστορική Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Γεωργίου, Παλαιού Καΐρου:

Κάθε Σάββατο και Κυριακή:

Θεία Λειτουργία στις 9:30 π.μ.

Κάθε Δευτέρα:

Μέγα Απόδειπνο στις 12:30 μ.μ.

Κάθε Τρίτη:

Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στις 9:30 π.μ.

Κάθε Παρασκευή:

Χαιρετισμοί της Υπεραγίας Θεοτόκου στις 12:30 μ.μ.

Καλή Τεσσαρακοστή και καλό πνευματικό αγώνα.

Η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου ευρίσκεται στην περιοχή του Παλαιού Καΐρου. Πρόκειται για την περιοχή της αρχαίας Βαβυλώνος της Αιγύπτου, η οποία πήρε την ονομασία της μετά την εγκατάσταση των Βαβυλωνίων αιχμαλώτων που έφερε στην Αίγυπτο ο Φαραώ Ραμσής Α’(1390 π.Χ.) από την εκστρατεία του στην Ασία. Βρίσκεται κοντά στις πυραμίδες, μεταξύ της αρχαίας Μέμφιδος και της Ηλιουπόλεως.

Στον χώρο αυτό οι Βαβυλώνιοι ανήγειραν φρούριο. «Βαβυλών φρούριον ερυμνόν, αποστάντων ενταύθα Βαβυλωνίων, είτα διαπραξάντων ενταύθα κατοικίαν παρά των βασιλέων» (Στράβων, Γεωγραφία, κεφ.XVII). To φρούριο, λεγόμενο Κασρ ελ Ρουμ ή Κασρ ελ Σάμμα (Παλάτι των Λαμπάδων, είτε λόγω της λατρείας της φωτιάς, είτε λόγω των φωτεινών σημείων προς συνεννόηση) γνώρισε τρεις ανακαινίσεις από τους ρωμαίους αυτοκράτορες Οκταβιανό, Τραϊανό και Αρκάδιο, συνεπεία της γεωγραφικής σπουδαιότητος του χώρου.

Μετά την οριστική επικράτηση του χριστιανισμού στην Αίγυπτο, όταν το έτος 383 μ.Χ. ο Μέγας Θεοδόσιος με διάταγμά του καταργεί τους ναούς του παγανισμού, το Ρωμαϊκό φρούριο μετατρέπεται σε Ναό από στρατιωτικούς προς τιμήν του στρατιώτη Αγίου Γεωργίου, ενώ η Βαβυλώνα είχε καταστή Επισκοπή. Μετά την αραβική κατάκτηση της Νειλοχώρας (7ος αι.μ.Χ.) μετονομάζεται σε Φουστάτ (στρατόπεδο, παραλλαγή της βυζαντινής λέξεως Φοσσάτο, εκ της λατινικής fossatum) και μετά την ίδρυση του Καΐρου λέγεται Μισρ αλ Αττίκατ ή Μισρ αλ Γκατίμαντ.

Η Μονή, πλέον, του Αγίου Γεωργίου στο διάβα των αιώνων, λειτούργησε ως γυναικείο μοναστήρι, νοσοκομείο, πτωχοκομείο, γηροκομείο, σχολείο και κοιμητήριο, γνώρισε δε αλλεπάλληλες καταστροφές και ανακαινίσεις, με τελευταία αυτή του 1904, όταν υπέστη σοβαρότητες καταστροφές από πυρκαγιά και αποκατεστάθη από τον Πατριάρχη Φώτιο (1900-1925).

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου είναι κυκλοτερής οκτάστηλος, εφάμιλλος του Ναού του Αγίου Βιταλίου της Ραβέννα, περιβαλλόμενος από αρχαίο τείχος σε απόσταση μισού τετραγωνικού χιλιομέτρου, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου έχει καταστραφεί. Το 1998 το ελληνικό κράτος ανέλαβε την ανέγερση νέου τείχους για να διασωθούν τα αρχαία τμήματά του, με δύο εισόδους, την κεντρική προς το Ηγουμενείο και την είσοδο προς το ελληνικό κοιμητήριο, το οποίο μαρτυρεί και διασώζει ένδοξες μνήμες του αιγυπτιώτη ελληνισμού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων