Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
31 Μαρτίου, 2022

Ξεκίνησε η ανακαίνιση του Αγίου Δημητρίου στο Ζεϊτούν

Διαδώστε:

Τα συσσωρευμένα προβλήματα χρόνων σε όλα τα επίπεδα του Αγίου Δημητρίου στο Ζεϊτούν του Καΐρου επέβαλαν την ριζική ανακαίνιση του ναού εξωτερικά, αλλά και εσωτερικά.

Οι εργασίες ξεκίνησαν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στις 14 Μαρτίου. Η υγρασία που είναι η βασική αιτία διάβρωσης είχε επηρεάσει αισθητά πλέον την τοιχοποιία της Εκκλησίας προκαλώντας ρωγμές που δεν μπορούσαν να αγνοηθούν.

Ο ναός δεν είχε ανακαινιστεί ποτέ συνολικά από την ίδρυσή του το 1923. Πριν από μερικά χρόνια είχαν πραγματοποιηθεί μικρής κλίμακας παρεμβάσεις, σε πολύ επιβαρυμένα σημεία της Εκκλησίας που όμως δεν κατάφεραν να ανάσχουν τον αυξανόμενο ρυθμό διάβρωσης.

Η ολική ανακαίνιση πλέον ήταν μονόδρομος και η κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και Προϊσταμένη της Εφορείας Ναών, Κοιμητηρίων και Συγχωνευθεισών Κοινοτήτων σε συνεργασία με τον Κοινοτικό Επίτροπο και Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Τεχνιτών και Συντήρησης κ. Στέλιο Χαλκιά καλέσανε εξιδεικευμένη επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία και γνωμοδότησε για τις συνολικές ανάγκες ανακαίνισης του Ιερού Ναού.

Όπως ανέφερε στην Ελληνική Κοινότητα Καΐρου ο κ. Χαλκιάς το έργο θα παραδοθεί σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα σε τέσσερις μήνες. Τόνισε ακόμα ότι “στα σημεία των Εκκλησιαστικών τοιχογραφιών που θα αναγκαστούμε να παρέμβουμε και να αφαιρέσουμε τον σοβά, θα πραγματοποιηθεί στην συνέχεια από ειδικό τεχνικό η αποκατάστασή τους. Αλλά από την αρχική εκτίμηση των ρωγμών συνέχισε ο κ. Χαλκιάς, λέγοντας ότι πιστεύει ότι θα είναι πολύ λίγες αυτές οι παρεμβάσεις στις εικόνες”.

Φωτογραφίες – πληροφορίες: Ελληνική Κοινότητα Καΐρου

Διαδώστε: