Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
15 Απριλίου, 2024

Μια αλησμόνητη βραδιά Βυζαντινής μουσικής στο Κάιρο

Διαδώστε:

Η Αραβόφωνη Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Αιγύπτου διοργάνωσε το Σάββατο 13 Απριλίου 2024 μια λαμπερή εκδήλωση ψαλτικής τέχνης στον Κοινοτικό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο. Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β’ οι ιεροψάλτες από το Πατριαρχείο Αντιοχείας ταξίδεψαν από το Λίβανο για να συναντήσουν τους ιεροψάλτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και να προσφέρουν στον πολυπληθές κοινό που κατέκλυσε στην κυριολεξία τον Ιερό Ναό της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου μια μοναδική εμπειρία Βυζαντινής ψαλτικής τέχνης.

Υπό τον ευφάνταστο τίτλο «Καιρός μετανοίας και πνευματικής χαρμονής» η εικοσαμελής κοινή χορωδία των ιεροψαλτών, υπό την καθοδήγηση του Μαΐστορος και Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής Πρωτοπρεσβύτερου Νικολάου Μάλεκ, προσέφεραν στο θεοσεβές ακροατήριο μια ισχυρή γεύση ουράνιας μελωδίας μέσα από το επιλεγμένο υμνολόγιο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Στην χορωδία συμμετείχε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης καθώς και ο Αραβόφωνος ιεροψάλτης και Άρχοντας Λαμπαδάριος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Τόνυ Ατάλα.

Για μιάμιση περίπου ώρα η Αραβική γλώσσα στην απόδοση των Βυζαντινών ύμνων εναλλασσόταν αρμονικά με την Ελληνική λαλιά δημιουργώντας στις καρδιές όλων μια ιδιάζουσα και μυσταγωγική ατμόσφαιρα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος «άνοιξε» την εκδήλωση και αφού καλωσόρισε όλους τους παριστάμενους για την συγκινητική προσέλευση, παρουσίασε την χορωδία και μοιράστηκε με το κοινό, το ιστορικό της όλης προσπάθειας από τον αρχικό σπόρο πριν από λίγους μήνες μέχρι την σημερινή μεγάλη ημέρα που ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πέραν του μουσικού μέρους η Αραβόφωνη Αιγυπτιακή Κοινότητα είχε φροντίσει για την άψογη επιμέλεια του Ναού. Ο ιδιαίτερος και θερμός φωτισμός όλου του χώρου, αλλά και η υψηλού επιπέδου μικροφωνική εγκατάσταση συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Την αυλαία της μουσικής βραδιάς «έριξε» ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος, ο οποίος εξήρε την θεόπνευστη αυτή πρωτοβουλία καθώς και την άψογη διοργάνωση και ευχήθηκε να στραφούνε ακόμα περισσότεροι νέοι άνθρωποι στην μουσική της Εκκλησίας.

«Η Βυζαντινή μουσική είναι ιερά μουσική και έχει επενδύσει με μοναδικές νότες ό,τι θεολογικότερο έχουν γράψει οι Πατέρες της Εκκλησίας μας. Εσείς αποδώσατε τα κείμενα αυτά κατά αριστοτεχνικό τρόπο. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την άψογη εκδήλωση.»

Με αυτά τα λόγια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νικόδημος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την διοργάνωση και αποχαιρετώντας τους φιλοξενούμενους ιεροψάλτες από το Λίβανο τους προσέφερε ένα καλαίσθητο αναμνηστικό δώρο.

Παρακολουθήστε το βίντεο της μουσικής εκδήλωσης:

Ακολούθησε κέρασμα στον προαύλιο χώρο του Προσκοπείου της Ελληνικής Κοινότητας, όπου οι καλεσμένοι αντάλλαξαν τις εντυπώσεις τους από την εκδήλωση.

Τιμητική ήταν η παρουσία ιερωμένων από διάφορα δόγματα καθώς των πατέρων από τις Ελληνορθόδοξες Εκκλησίες της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η Αντιπρόεδρος κυρία Χρυσάνθη Σκουφαρίδου η οποία είναι και Προϊσταμένη της Εφορείας Ναών, ενώ παρέστη και η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ.

Τα Αιγυπτιώτικα Σωματεία εκπροσώπησαν: ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας «Ο Όμηρος» κ. Λάμπρος Μπενοβίας και η Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Καΐρου η κα Βάσω Γαζή. Το παρών έδωσε και ο Αρχηγός των Καϊρινών Προσκόπων κ. Χρήστος Αντωνίου.

Παρέστησαν επίσης ο κ. Κλόντ Νακάς Πρόεδρος των Αραβόφωνων Ορθοδόξων, ο κ. Σαλέμ Κασίς Πρόεδρος της εκκλησίας των Αρχαγγέλων Ντάχερ και οι εκπρόσωποι του H.O.C.

(Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Καΐρου)

Διαδώστε: