Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ επιστρέφει, 50 χρόνια μετά την μοναχικού του κουρά, στην Ιερά Μονή Αγκαράθου, την προσωπική του Ιθάκη, όπως την έχει χαρακτηρίσει.
Την Κυριακή 13 Αυγούστου 2023 θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγκαράθου εκδήλωση προς τιμήν του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’, με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα ετών από τη μοναχική του κουρά και την αφιέρωσή Του στην Εκκλησία.
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης καλεί άπαντες να συμμετάσχουν στην εκδήλωση για την επέτειο αυτή του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου του Κρητός, η οποία είναι η απαρχή και το θεμέλιο της χαριτωμένης Ιεραποστολικής πορείας Του,
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
Ώρα 18.00΄ Εσπερινός – Ιερά Παράκληση
Ώρα 19.30΄ Προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου
Ώρα 19.45΄ Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πέτρας καί Χερρονήσου κ. Γερασίμου
Ώρα 20.15΄ Μουσικό πρόγραμμα με Παραδοσιακούς Χορούς και Τραγούδια
Ώρα 20.45΄ Καταληκτήριος Λόγος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄.
Η Μονή
Η Μονή Αγκαράθου βρίσκεται 23χλμ νοτιοανατολικά του Ηρακλείου και είναι κτισμένη με φρουριακή αρχιτεκτονική σε μια κατάφυτη θέση σε υψόμετρο 538μ κοντά στην Επισκοπή Πεδιάδος. Το μοναστήρι, ειδικά κατά την Ενετοκρατία, ήταν από τα πλουσιότερα στην Κρήτη με αποτέλεσμα να αποκτήσει ως μετόχια πολλές μικρές και μεγάλες μονές. Κατά την παράδοση, η Αγκάραθος θεωρείται ως «η πρώτη στην τάξη» μονή του νησιού.
Το όνομα Αγκάραθος οφείλεται στο φυτό αγκαραθιά (Phlomis fruticosa), κάτω από το οποίο λέγεται ότι βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, στο σημείο όπου κτίστηκε αργότερα το καθολικό. Μπροστά στο ιερό του ναού υπάρχει σήμερα μια ροδιά κάτω από την οποία οι μοναχοί κρατούν αναμμένο στον κορμό της ένα καντήλι. Η ιερή ροδιά λέγεται ότι είναι η αρχική αγκαραθιά την οποία μπόλιασαν οι μοναχοί της εποχής, με αποτέλεσμα να μετατραπεί θαυματουργό δένδρο.
Η παράδοση θέλει να έχει κτιστεί από το Νικηφόρο Φωκά τον 10 αιώνα. Η παλιότερη γνωστή μνεία της ανάγεται στο 1504, όταν η διαλυμένη μονή παραχωρήθηκε από την οικογένεια Καλλέργη στο μοναχό Νεόφυτο Νοταρά, ο οποίος πολύ γρήγορα τη μετέτρεψε σε ακμαίο μοναστικό συγκρότημα.
Πολλές σπουδαίες προσωπικότητες συνέδεσαν το όνομα τους με την Αγκάραθο. Ανάμεσα τους ήταν ο Μελέτιος Πηγάς, ο Σιλβέστρος και Θεόδωρος Β’ (Πατριάρχες Αλεξανδρείας), ο Κύριλλος Λούκαρης (Οικουμενικός Πατριάρχης), ο Γεράσιμος Παλαιοκάπας (Επίσκοπος Κρήτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας) και ο λόγιος Ιωσήφ Βρυέννιος.
Η δωρεά στην προσωπική του Ιθάκη
Το 1972 σε ηλικία 18 ετών ο κατά κόσμον Νικόλαος Χορευτάκης, σημερινός Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β’ , χτύπησε την πόρτα της Μονής Αγκαράθου η οποία αποτελέσει τη Μονή της μετανοίας του. Κατά την επίσημη επίσκεψή του το 2015 στην Ιερά Μονή, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την εκλογή του στον Θρόνο του Αγίου Μάρκου όπου έλαβαν χώρα εκδηλώσεις προς τιμήν του, ο Μακαριώτατος δώρισε στο μοναστήρι εκκλησιαστικά αντικείμενα, φωτογραφίες αλλά και δώρα που έλαβε κατά τη λαμπρή πορεία του μέχρι και σήμερα από προσωπικότητες που άφησαν ιστορία εκτίθενται πλέον στο ευρύ κοινό.
“Για ακόμη μια φορά κρούω την θύρα του μοναστηριού μου, τις πύλες της προσωπικής μου Ιθάκης, ευσεβής προσκυνητής και ευλαβής αδελφός που ποτέ δεν λησμόνησε την κοιτίδα της ιερατικής του υπόστασης”, είχε πει κατά την ομιλία του εκείνη την ημέρα ο Μακαριώτατος κ.κ. Θεόδωρος.
Ο Πατριάρχης Θεόδωρος κατά την επίσκεψή του στη Μονή τον Ιούνιο του 2015