Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
16 Φεβρουαρίου, 2024

O νέος Μητροπολίτης Άκκρας Δανιήλ για τη νέα διακονία που αναλαμβάνει

Διαδώστε:

Μια ημέρα μετά τη μετάθεση του από την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο νέος Μητροπολίτης Άκκρας ο από Αξώμης κ. Δανιήλ κάνει αναφορά στη ζωή του Επισκόπου και στη νέα διακονία που αναλαμβάνει με μήνυμα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

«Η ζωή του Επισκόπου οφείλει να είναι μια διαρκής “έξοδος” από την γη της “δουλείας”, της σκλαβιάς, της ανάπαυσης και της αυτάρκειας, προς την γη της Επαγγελίας. Το “μαθητεύσατε πάντα τα Έθνη” να είναι ο σκοπός του. Είναι μια συνεχής κλίση και κλήση, του Θεού και της συνείδησης, για μέριμνα, προστασία, διαφύλαξη και επαύξηση της παρακαταθήκης του Ευαγγελίου του Κυρίου Ιησού Χριστού και της Παράδοσης των Πατέρων. Της Ορθόδοξης πίστης και ζωής, που μεταμορφώνει τους άγνωστους και ξεχασμένους Αφρικανούς σε Πρόσωπα θεοειδή, σε Εικόνες Του. Μόνο αυτή την ζωή υποχρεούται να μεταφέρει, να διδάσκει, βίο, έργο και λόγο, ως καλός Ποιμένας ο Επίσκοπος, προς τους χριστιανούς που αναλαμβάνει στην Τοπική του Εκκλησία.», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας το μήνυμα του ο νέος Μητροπολίτης Άκκρας κάνει, μεταξύ άλλων, αναφορά στη νέα διακονία του.

«Ενώ η Δύση παραπαίει προς τον εξευτελισμό του ανθρωπίνου Προσώπου, στην Αφρική θα είναι πλέον το μέλλον της Εκκλησίας Του. Σαν “φλόγα” της Πεντηκοστής ανάβει μέσα στις καρδιές των αδελφών Αφρικανών η πίστη σε Εκείνον, που είναι η Ελπίδα και η απαντοχή όλων. Οι Αφρικανοί, χριστιανοί και μη, ακόμα και μέσα στις κοινωνίες της ζούγκλας πιστεύουν την εκ Θεού καταγωγή του Ανθρώπου. Την ίδια στιγμή που στο πολιτισμένο βόρειο ημισφαίριο εξισώνεται ο άνθρωπος με τα ζώα. Γι’ αυτό την αγαπώ την Αφρική και τους ανθρώπους της. Γιατί ζουν πρωτοχριστιανικά. Γιατί έχουν αυτό που χάσαμε εμείς, κρατώντας το σφιχτά στην καρδιά τους. Γιατί δεν επιτρέπουν την βεβήλωση. Γιατί είναι πάντα έτοιμοι για την “διάβαση” στο Φως που φέρνει ο Χριστός, χωρίς προϋποθέσεις. Κύριε, βοήθησέ με στην νέα διακονία κοντά Σου και μην επιτρέψεις να πληγώσω τα πλάσματά σου με την απρόσεκτη ζωή μου! Για την δόξα της Εκκλησίας και του Ευαγγελίου Σου. Για την σωτηρία και πνευματική προκοπή των πιστών Σου και όλων των βαπτισμένων και κατηχουμένων μελών της Εκκλησίας Σου που παροικεί στην Άκκρα», καταλήγει.

Αναλυτικά το μήνυμα του Μητροπολίτη Άκκρας του από Αξώμης κ. Δανιήλ:

“Καί εἶπε Κύριος τῷ ῞Αβραμ· ἔξελθε ἐκ τῆς γῆς σου καὶ ἐκ τῆς συγγενείας σου καὶ ἐκ τοῦ οἴκου τοῦ πατρός σου καὶ δεῦρο εἰς τὴν γῆν, ἣν ἄν σοι δείξω”. (Γεν. 12, 1).

Η ζωή του Επισκόπου οφείλει να είναι μια διαρκής “έξοδος” από την γη της “δουλείας”, της σκλαβιάς, της ανάπαυσης και της αυτάρκειας, προς την γη της Επαγγελίας. Το “μαθητεύσατε πάντα τα Έθνη” να είναι ο σκοπός του.

Είναι μια συνεχής κλίση και κλήση, του Θεού και της συνείδησης, για μέριμνα, προστασία, διαφύλαξη και επαύξηση της παρακαταθήκης του Ευαγγελίου του Κυρίου Ιησού Χριστού και της Παράδοσης των Πατέρων. Της Ορθόδοξης πίστης και ζωής, που μεταμορφώνει τους άγνωστους και ξεχασμένους Αφρικανούς σε Πρόσωπα θεοειδή, σε Εικόνες Του.

Μόνο αυτή την ζωή υποχρεούται να μεταφέρει, να διδάσκει, βίο, έργο και λόγο, ως καλός Ποιμένας ο Επίσκοπος, προς τους χριστιανούς που αναλαμβάνει στην Τοπική του Εκκλησία.

Έρχεται στο νου μου διαρκώς ο λόγος του μεγίστου των ιεραποστόλων Παύλου: «διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημίν» (Πρ. Απ. ιστ’ 6-10). Αυτήν την διαρκή διάβαση στο Αφρικανικό Γεώργιο, όπου ο “αγρός” είναι πολύς οι δε εργάτες “ολίγοι”, ζούμε βιώνουμε κι εμείς κάθε λεπτό, κάθε στιγμή, σε κάθε μας αναπνοή.

Μεταβαίνουμε από την Ανατολή στην Δύση της Ηπείρου. Από την Ερυθρά θάλασσα, από το Κέρας των οροπεδίων της Αβησσυνίας, από τα κρεμασμένα στα βράχια ασκηταριά της Αιθιοπίας, στον Ατλαντικό Ωκεανό και στον κόλπο της Γουινέας, υπακούοντας την φωνή της Εκκλησίας, που είναι του Θεού: διαβάς εις “Γκάναν” βοήθησον ημίν.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος – το ζω καθημερινά τα τελευταία δέκα έτη- ότι τα κενά των ελλείψεων και παραλείψεών μου τα αναπληρώνει ο Ιησούς Χριστός της Εκκλησίας, και ότι Εκείνος είναι ο μόνος καπετάνιος της Εκκλησίας Του, που την οδηγεί προς τα Έσχατα. Εκείνος είναι που επιλέγει και εκλέγει τους εκλεκτούς Του και εμείς απλά παρακολουθούμε εκστατικοί τα θαύματά Του.

Ενώ η Δύση παραπαίει προς τον εξευτελισμό του ανθρωπίνου Προσώπου, στην Αφρική θα είναι πλέον το μέλλον της Εκκλησίας Του. Σαν “φλόγα” της Πεντηκοστής ανάβει μέσα στις καρδιές των αδελφών Αφρικανών η πίστη σε Εκείνον, που είναι η Ελπίδα και η απαντοχή όλων. Οι Αφρικανοί, χριστιανοί και μη, ακόμα και μέσα στις κοινωνίες της ζούγκλας πιστεύουν την εκ Θεού καταγωγή του Ανθρώπου. Την ίδια στιγμή που στο πολιτισμένο βόρειο ημισφαίριο εξισώνεται ο άνθρωπος με τα ζώα.

Γι’ αυτό την αγαπώ την Αφρική και τους ανθρώπους της. Γιατί ζουν πρωτοχριστιανικά. Γιατί έχουν αυτό που χάσαμε εμείς, κρατώντας το σφιχτά στην καρδιά τους. Γιατί δεν επιτρέπουν την βεβήλωση. Γιατί είναι πάντα έτοιμοι για την “διάβαση” στο Φως που φέρνει ο Χριστός, χωρίς προϋποθέσεις.

Κύριε, βοήθησέ με στην νέα διακονία κοντά Σου και μην επιτρέψεις να πληγώσω τα πλάσματά σου με την απρόσεκτη ζωή μου! Για την δόξα της Εκκλησίας και του Ευαγγελίου Σου. Για την σωτηρία και πνευματική προκοπή των πιστών Σου και όλων των βαπτισμένων και κατηχουμένων μελών της Εκκλησίας Σου που παροικεί στην Άκκρα.

Ευχαριστώ από καρδιάς για τις ευχές όλους σας. Ζητώ τις προσευχές σας!

+ο Άκκρας Δανιήλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας – 1η ημέρα εργασιών: Εκλογές Αρχιερέων – Δεκτή η παραίτηση του Μητροπολίτη Μπουρούντι Ιννοκεντίου

Διαδώστε: