Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
24 Ιουλίου, 2024

Οι Έλληνες της Ζάμπιας τίμησαν την 50η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

Διαδώστε:

Με τον πρέποντα σεβασμό τίμησαν οι Έλληνες της Ζάμπιας στην Λουσάκα την ημέρα μνήμης 50 χρόνων από την εισβολή του Αττίλα στην μαρτυρική Μεγαλόνησο.

Το πρωί της 21ης Ιουλίου στον Ιερό ναό του Αγίου Αλεξάνδρου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μοζαμβίκης κ. Ιωάννου. Ακολούθησε μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των πεσόντων στην Κύπρο.

Με αφορμή την μαύρη επέτειο μισού αιώνα από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 στην σύντομη ομιλία του ο Μητροπολίτης κ. Ιωάννης αναφέρθηκε στο ιστορικό της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο της νεότερης τραγωδίας του Ελληνισμού τον 20ο αιώνα και τον ρόλο της αμερικανοκίνητης στρατιωτικής Κυβέρνησης της Ελλάδος με τα καταστροφικά αποτελέσματα.

Το χρονικό αυτό διάστημα, το οποίο έχει γραφτεί για πάντα στη μνήμη των Κυπρίων που το έζησαν, ξύπνησε μνήμες Μικρασιατικής Καταστροφής στους Ελλαδίτες που το άκουγαν να εκτυλίσσεται και έφερε αίμα και πόνο. Μέχρι το 2024 είναι μία πληγή που δεν λέει να κλείσει. Ίσως είναι μια εθνική πληγή για την Ελλάδα που δεν θα κλείσει ποτέ. Ο Σεβασμιώτατος υπενθύμισε και τόνισε την συμβολή της Ζάμπιας και του τότε Προέδρου της Keneth Kaunda για την εμπέδωση της ειρήνης, λόγω της σχέσης και συνεργασίας του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

“Για όλον τον ελληνισμό”, ανέφερε, “η αποκατάσταση του ζητήματος των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, δεν αποτελεί απλά και μόνο μία τυπική διαδικασία, αλλά συνιστά θρησκευτική υποχρέωση, εθνική επιταγή, και ιερό καθήκον”.

Εν συνεχεία ο Πρόξενος της Κύπρου στη Ζάμπια κ. Σ. Σπαιρον ανέγνωσε το μήνυμα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Χριστοδουλίδη. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις Παροικίακες αρχές.

 

Διαδώστε: