Σε ένα εορταστικό δείπνο η Παγκρητική Ένωση Αμερικής (ΠΕΑ) τίμησε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β’ στο Κουίνς της Νέας Υόρκης το βράδυ της Κυριακής 9 Οκτωβρίου 2022, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Στην είσοδο της αίθουσας δεξιώσεων «Terrace on the Park», περίμεναν να υποδεχτούν τον Μακαριώτατο δεκάδες μικρά και μεγάλα Κρητικόπουλα, ντυμένα στις παραδοσιακές ενδυμασίες τους, μαζί με το συμβούλιο της ΠΕΑ και πολλούς επιφανείς Κρήτες της μητροπολιτικής περιοχής και όχι μόνον.
Βαθιά συγκινημένος και δακρυσμένος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας από την αθρόα υποδοχή, αγκάλιασε διάπλατα τα μικρά Κρητικόπουλα που τον περιτριγυρίζαν, δίδοντας τους τις Πατριαρχικές ευλογίες του και τις στοργικές κουβέντες του.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο διάκονος Μιχαήλ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος ο υποδιάκονος Moses Kariuki Maina, η αδελφή του Πατριάρχη κ.κ. Θεόδωρου Β’, Αργυρώ Μαχλά και ο ανιψιός του Μιχάλης, καθώς επίσης και ο επιχειρηματίας από τη Νότια Αφρική, Γιάννης Μπαλατάκης. Παραβρέθηκαν επίσης ο Ομοσπονδιακός βουλευτής της Φλόριδας Γκας Μπιλιράκης και η ομογενής Γενική Πρόξενος του Παναμά, Γεωργία Αθανασοπούλου, καθώς επίσης και μέλη του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μέλη της «Ηγεσίας των 100».
Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Γενικός Επιθεωρητής της Παγκρητικής Ένωσης Νίκος Καστρινάκης, ενώ τον Μακαριώτατο παρουσίασε ο νυν Πρόεδρος της ΠΕΑ Ιάκωβος Μπούτζουκας, ο οποίος ανήκει στην τρίτη γενιά των Ελληνοαμερικανών και ο οποίος του επένειμε και το τιμητικό βραβείο.
Εθιμοτυπικές προσφωνήσεις προσέφεραν ο Πρόεδρος της ΠΕΑ, ο βουλευτής Γκας Μπιλιράκης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος και άλλοι παρευρεθέντες.
Ο Ομοσπονδιακός βουλευτής Γκας Μπιλιράκης υποσχέθηκε να μεταφέρει στο Κογκρέσο και στον Λευκό Οίκο τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και να εξασφαλίσει την απαιτούμενη βοήθεια.
Η προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου συνεπήρε το ακροατήριο, καθώς αποτέλεσε έναν ύμνο με όλη την σημασία της λέξεως στην απαράμιλλη ομορφιά και την φιλοξενία της Κρήτης, στην ανδρεία, στην μπέσα και στην παλικαριά, καθώς επίσης και στο πάθος των Κρητών για την ελευθερία. Εκτενή αναφορά έκανε και στην προσφορά της Κρήτης στην Εκκλησία και προέτρεψε τους ομογενείς να εμπνεύσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους να γίνουν ιερείς, γιατί, όπως επεσήμανε, η Κρήτη βγάζει καλούς ιερείς και ιεράρχες.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην 100ή επέτειο της ιδρύσεως της Αρχιεπισκοπής και τόνισε ότι οι Κρήτες ανά την υφήλιο έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται υπερήφανοι γιατί ιδρυτής της ήταν ο μακαριστός Πατριάρχης Μελέτιος Μεταξάκης.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στους αειμνήστους και εν ενεργεία ιεράρχες που έλκουν την καταγωγή τους από την Κρήτη και εστίασε την προσοχή του στην προσφορά του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρου στην διοργάνωση στην Κρήτη της Πανορθοδόξου Συνόδου του 2016.
«Οσα ανέφερα περί παλικαριάς και λεβεντιάς για την Κρήτη, τα συγκεντρώνει ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β’. Οταν άλλοι Πατριάρχες φοβήθηκαν, δίστασαν και δεν ήξεραν τι να κάνουν, εκείνος βγήκε μπροστά και τους οδήγησε στον σωστό δρόμο, στην Κρήτη, το 2016, με την Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, την πρώτη μετά από 1000 χρόνια. Επίσης, και για την Ουκρανία, άνοιξε την πόρτα στους άλλους», τόνισε ο Σεβασμιώτατος.
Στην αντιφώνηση του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β’ κατασυγκινημένος και μιλώντας από καρδιάς, εξέφρασε τις βαθιές ευχαριστίες του στους Κρήτες, στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και το ποίμνιο του, αλλά και ολόκληρο τον Αμερικανικό λαό για την στήριξη τους στο δύσκολο ιεραποστολικό έργο του. Αναφέρθηκε επίσης στις τεράστιες δυσκολίες που του δημιουργεί τελευταία το Πατριαρχείο Μόσχας με την αντικανονική εισπήδηση του στην Αφρικανική ήπειρο, και τις αφόρητες πιέσεις και δωροδοκίες που επιφέρουν στους ιερείς του καθημερινά.
Ο Μακαριώτατος άγγιξε τις καρδιές των συνδαιτυμόνων, αναφερόμενος στα δεκαοκτώ χρόνια που βρίσκεται στο πηδάλιο του εν λόγω Πατριαρχείου και άλλα δέκα επί πλέον χρόνια σε ιεραποστολή στην Αφρική, την πλουσιότερη, όπως την χαρακτήρισε και ταυτόχρονα την φτωχότερη και αδικημένη ήπειρο του πλανήτη.
Παραλαμβάνοντας το βραβείο ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος επεσήμανε: «Το αφιερώνω στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, ευχόμενος η θάλασσα της Μεσογείου να μην είναι νεκροταφείο ψυχών, αλλά χώρος που συναντιούνται και συμφιλιώνονται άνθρωποι».
Μετά την απονομή του βραβείου και την ανταλλαγή εκατέρωθεν αναμνηστικών δώρων την πίστα κατέλαβαν τα δύο χορευτικά του Συλλόγου Κρητών Νέας Υόρκης «Μίνως» τα οποία με την συνοδεία της ορχήστρας με παραδοσιακά όργανα ερμήνευσαν παραδοσιακούς χορούς, καθώς επίσης και η χορωδία η οποία εξέπληξε τους συνδαιτυμόνες με τα Ριζίτικα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στον Άγιο Νικόλαο και το Σημείο Μηδέν
(Bίντεο και πληροφορίες: anamniseis.net / Φωτογραφίες: Πρώην Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανώλης Βεληβασάκης)