Με το θέμα της εισπήδησης άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Αφρικανική ήπειρο να κυριαρχεί ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι οποίες ξεκίνησαν την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου.
Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Μόσχας να δημιουργήσει Εξαρχία στην Αφρική ανάγκασε την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας να συνεδριάσει εκτάκτως προκειμένου να λάβει Συνοδική απόφαση για την αντιμετώπιση του ζητήματος ύστερα από την θλίψη που είχε εκφράσει όταν η είδηση έγινε γνωστή.
Στο πλευρό του Πατριαρχείου Αλεξαvδρείας το Φανάρι
Στο πλευρό του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τάσσεται και το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπως ανακοίνωσε χθες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των εργασιών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.
“Συζητήσεως γενομένης περί τῆς ἀντικανονικῆς εἰσπηδήσεως τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ρωσσίας εἰς τήν δικαιοδοσίαν τοῦ παλαιφάτου Πατριαρχείου Ἀλεξανδρείας, ἐξεφράσθη ὁμοφώνως ἡ ἀδελφική πρός αὐτό συμπαράστασις τῆς Πρωτοθρόνου Ἐκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, ἐπιφυλασσομένης ὅπως πράξῃ πᾶν τό ἐπ’ αὐτῇ διά τήν ἀποκατάστασιν τῆς κανονικῆς τάξεως ἐν τῇ Ἀφρικανικῇ Ἠπείρῳ”, αναφέρει η ανακοίνωση του Φαναρίου.
Η ατζέντα της τελευταίας ημέρας
Ο κύκλος των εισηγήσεων ολοκληρώνεται σήμερα με τον Επίσκοπο Αρούσας κ. Αγαθόνικο να θέτει επί τάπητος όλες τις παραμέτρους και τις προκλήσεις που δημιουργεί η παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού στο ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην αφρικανική ήπειρο.
Χθες, ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ έκανε εισήγηση στο σώμα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου σχετικά με τη μισθοδοσία των κληρικών στην Αφρική.
Μελέτη για Πατριαρχείο Μόσχας και Αφρική
Κατά την πρώτη ημέρα οι Αρχιερείς του Θρόνου ξεκίνησαν τη μελέτη σε βάθος όλων των νομοκανονικών παραμέτρων που καταστρατηγούνται με την «εισπήδηση» της Εκκλησίας της Ρωσίας στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, δηλαδή στην αφρικανική ήπειρο, όπως έχει ανακοινώσει η Εκκλησία της Ρωσίας και η οποία έχει αποφασίσει την ίδρυση Εξαρχίας (ή σύμφωνα και με άλλες δηλώσεις, Εξαρχιών) στην Αφρική.
Η όλη παρουσίαση του θέματος αυτού που καθορίζει τα κανονικά όρια των δικαιοδοσιών που διέπουν τις κατά τόπους εκκλησίες γίνεται από τον Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγόριο, μέσα από την κανονική γνωμοδότηση του Καθηγητή του Κανονικού Δικαίου της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Γρηγορίου περί της Αποφάσεως της Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας της 26ης Δεκεμβρίου του 2019 περί διακοπής του Μνημοσύνου και της Κοινωνίας του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β΄ και όσων εκ των Ιεραρχών συμφωνήσουν με την Απόφαση της Αναγνωρίσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Όπως τονίζουν πηγές του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και σύμφωνα με τον ομογενειακό ιστότοπο ekalexandria.org, στο πνεύμα ειρήνης που διακηρύττει το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β’, όλη αυτή η μελέτη θα μπορέσει να αποτελέσει τη νομοκανονική βάση για τις τελικές αποφάσεις που θα πάρει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με τη λήξη της παρούσας Συνόδου του, σχετικά με όλες τις τελευταίες εξελίξεις που διαμηνύει και ενεργεί το Πατριαρχείο Μόσχας περί της παρουσίας του στην Αφρική, και οι οποίες αποφάσεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αναμένεται να ανακοινωθούν με το πέρας της παρούσας Συνόδου.