Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
05 Σεπτεμβρίου, 2023

Ουγκάντα: Δύο χρόνια από την εκδημία του Μητροπολίτη Ιωνά – Το έργο και η αγάπη για την Ελλάδα

Διαδώστε:

Δύο ακριβώς χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εκδημία του Μητροπολίτη Καμπάλας κυρού Ιωνά ο οποίος εκοιμήθη στην Αθήνα στις 5 Σεπτεμβρίου 2021 συνεπεία προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε.

Το πρωί τελέστηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Namungoona προεξάρχοντος του διαδόχου του μακαριστού Μητροπολίτη, Σεβασμιωτάτου κ. Ιερωνύμου. Συλλειτούργησαν ο Επίσκοπος Γκούλου κ. Νεκτάριος και κληρικοί της Μητρόπολης, πολλοί εκ των οποίων έλαβαν την ιερωσύνη από τα χέρια του Ιεράρχη που με το έργο του σφράγισε την Ορθόδοξη συνείδηση στις καρδιές των κατοίκων της Ουγκάντας.

Η διακονία στην Ιεραποστολή και η αγάπη για την Ελλάδα

Ο Ελληνομαθής αείμνηστος Μητροπολίτης υπήρξε ένας σπουδαίος Ιεράρχης του Αλεξανδρινού Θρόνου, ακοίμητος εργάτης και αγωνιστής για την διάδοση του Ευαγγελίου στην Αφρική. Επί 29 συναπτά έτη ως Αρχιερεύς του Αλεξανδρινού Θρόνου, διηκόνησε την Ιεραποστολή της Αφρικής συνεχίζοντας το έργο των πρώτων Ιεραποστόλων στην Ουγκάντα, ιδρύοντας μεταξύ άλλων Ναούς, σχολεία, νοσοκομεία και Ιερές Μονές.

Αναγνωρίζοντας την προσφορά του η Ουγκάντα τον αποχαιρέτησε στις 20 Σεπτεμβρίου 2021 ως εθνικό ήρωα.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Γέρων Καμπάλας, Yπέρτιμος και Έξαρχος πάσης Ουγκάντας κυρός Ιωνάς, γεννήθηκε το έτος 1945 εις DDEGEYA. Περάτωσε τις εγκύκλιες σπούδες στο BULEMEZI και KYADDONDO της Ουγκάντας (1952-1964). Φοίτησε στην Εκκλησιαστική Σχολή της Κρήτης (1964-1968). Ήταν πτυχιούχος της Θεολογικής και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1968-1978). Διάκονος χειροτονήθηκε το 1981 και Πρεσβύτερος το 1982. Την 27η Ιουλίου 1992 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Μπουκόμπα. Την 12η Μαϊου 1997 εξελέγη Μητροπολίτης Καμπάλας και πάσης Ουγκάντας.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ο μακαριστός Μητροπολίτης είχε μιλήσει για τις δυσκολίες του ιεραποστολικού έργου στην Αφρική αλλά και την αγάπη του για την Ελλάδα.

Διαδώστε: