Στο φερώνυμο Ιερό Ναό του στο Χελουάν γιορτάστηκε με κατάνυξη και Αρχιερατική λαμπρότητα η μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος του Θαυματουργού. Ενός Αγίου της Ορθοδοξίας που είναι συνυφασμένος στις καρδιές όλων των πιστών με την πραότητα, την απλότητα του βίου, αλλά και την βαθιά του σύνδεση με την Θεία Χάρη.
Γιορτάσαμε την μνήμη ενός προστάτη των φτωχών, ενός πατέρα των ορφανών, και ενός όπως τον περιγράφει η εκκλησιαστική παράδοση φιλόστοργου δάσκαλου των αμαρτωλών που η καθαρότητα και η αγιότητα της καρδιάς του του έδωσε την άνωθεν χάρη να θαυματουργεί. Ενός Αγίου που όπως μας λέει ο Νικόλαος Γ. Πολίτης, θεμελιωτής της ελληνικής λαογραφίας, στις «Παραδόσεις» του «βγαίνει πολλές φορές από την εκκλησιά του στην Κέρκυρα, που είναι το λείψανό του, και γυρίζει τη θάλασσα και τη στεριά, για να κάμει καλά και να βοηθήσει εκείνους που τον επικαλούνται. Γι’ αυτό χαλάει τα υποδήματά του, και είναι αναγκασμένοι να του τ’ αλλάζουν κάθε τόσο».
- Βασίλης Α. Πουλαρίκας
Στην υπεραιωνόβια εκκλησία Του στο Χελουάν του Καΐρου τελέστηκε την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Νικοδήμου μετά του Μεγάλου Εκκλησιάρχη του Πατριαρχείου ΑλεξανδρείαςΠανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη Στεφάνου, των Πανοσιολογιώτατων Αρχιμανδριτών Ιωακείμ και Παϊσίου και των διακόνων Παρθενίου και Γιούσεφ.
Κατά την Θεία Ακολουθία παρέστησαν συμπροσευχούμενοι ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητος κ. Λάμπρος Μπενοβίας, η κα. Βάσω Γαζή Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότηας Ελληνίδων κυριών Καΐρου, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, υπάλληλοι από τα Γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας και εκπαιδευτικοί από της Ελληνικές Σχολές του Καΐρου.
Ο π. Στέφανος στον λόγο αναφέρθηκε στην μεγάλη αποκάλυψη που συντελείται, όπως την χαρακτήρισε κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Εκεί που οι μυριάδες των Αγγέλων περιστοιχίζουν και υποκλίνονται στον Λειτουργό Ιερέα κατά την τέλεση της και που μόνο με την καθαρότητα της καρδιάς μπορούμε να αισθανθούμε και να βιώσουμε. Και συνεχίζοντας τον λόγο του μας είπε ότι με αυτή την καθαρότητα της καρδιάς που είχε και ο Άγιος Σπυρίδων κατάφερε όπως αναφέρει και το Απολυτίκιο Του να έχει στο πλευρό του Αγγέλους συνλειτουργούντας , οι οποίοι τον υπηρετούσαν και τον διακονούσαν κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Μας μίλησε επίσης για την ταπεινή του ζωή και την καθαρότητα της καρδιά του που του εξασφάλισε την θεία Χάρη να θαυματουργεί βοηθώντας τους συνανθρώπους του.
Μετά την απόλυση της Θείας Ακολουθίας όλοι απολαύσαμε το κέρασμα στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας Ενώ γευόμαστε τις νόστιμες λιχουδιές η κα Βάσω Γαζή μοιραζόταν με όλους τις προσωπικές της αναμνήσεις από τις παραδόσεις της Ελληνικής Παροικίας κατά την ημέρα της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνα. Μας έλεγε με εμφανή συγκίνηση ότι : «Ερχόμαστε από νωρίς στην Εκκλησία. Η Θεία μου, η αδελφή της μητέρας μου, μαζί με τις άλλες κυρίες της Επιτροπής είχε την επιμέλεια του κεράσματος, το οποίο τα έφτιαχναν όλες μαζί στα σπίτια τους τότε. Ο Ναός ήταν τέτοια μέρα ασφυκτικά γεμάτος. Και η αυλή επίσης. Μυριάδες ο κόσμος και να φανταστείς μόνο από το Χελουάν. Τόση πολυπληθής ήταν η Ελληνική Κοινότητα σε αυτήν την περιοχή του Καΐρου»
Την επόμενη ημέρα ανήμερα της εορτής του Αγίου Σπυρίδωνα 12 Δεκεμβρίου οι Αραβόφωνοι Χριστιανοί της Παναγίτσας της Ηλιουπόλεως με τον Επίτροπο της Εκκλησίας και Πρόεδρο της Ελληνικής Στέγης Ηλιουπόλεως κ. Ζαχαρία Φούμελη κατέκλισαν τον Ναό και έδωσαν έναν χαρούμενο τόνο στην πανηγυρική ημέρα.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επιτρόπος Καΐρου Νικοδήμος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας συλλειτουργούντος μετά των Πανοσιολογιώτατων Αρχιμανδριτών Παύλου και Θεόδωρου, του Πατρός Παύλου και των διακόνων Παρθένιου και Γιούσεφ.
Ο π. Παύλος στον Λόγο του αναφέρθηκε στην ενεργή συμμετοχή του Αγίου Σπυρίδωνα στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας (325), κατά την οποία όπως είπε διακρίθηκε ως δεινός επικριτής του Αρείου. Μάλιστα θαυματούργησε, προσπαθώντας να αντικρούσει τον αιρεσιάρχη Άρειο, ο οποίος διέδιδε ότι ο Χριστός δεν είναι Υιός του Θεού, αλλά δημιούργημα του Θεού, αμφισβητώντας το θεμελιώδες για τον Χριστιανισμό δόγμα της Αγίας Τριάδας. Για να αποδείξει το αβάσιμο των δοξασιών του Αρείου, έβαλε όπως μας είπε με τον γλαφυρό του λόγο ο π. Παύλος, το αριστερό χέρι στην τσέπη του κι έβγαλε ένα κεραμίδι.
Δείχνοντάς το στους παρισταμένους στη Σύνοδο, με το δεξί του χέρι έκανε το σημείο του σταυρού και είπε: «Εις το όνομα του Πατρός». Οι πατέρες που παρακολουθούν τη σκηνή, συγκλονίζονται κυριολεκτικά. Γιατί με τις λέξεις του Αγίου Σπυρίδωνα, η φωτιά με την οποία ψήθηκε το κεραμίδι ανέβηκε προς τα πάνω.«Και του Υιού», πρόσθεσε. Τότε το νερό με το οποίο ζυμώθηκε το κεραμίδι, έτρεξε προς τα κάτω. «Και του Αγίου Πνεύματος» συμπλήρωσε και το χώμα έμεινε στο χέρι του. Και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι οι οπαδοί του Άρειου υπάρχουν ακόμα και στις μέρες μας.
Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά με την χάρη του Αγίου Σπυρίδωνα να προστρέχει όπως είπε τις προσευχές όλων μας.
Τους Ύμνους και τις δύο εορταστικές ημέρες έψαλαν ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης, και οι Αραβόφωνοι ψάλτες κ.κ. Πόλα Χάνα και Ανδρέας Ανμπούμπα, ενώ συμμετείχε και ο καλλικέλαδος π. Παύλος Ιωσηφίδης.
Ακολούθησε κέρασμα με όλους τους παριστάμενους να ανταλλάσσουν ευχές για την ημέρα και να φωτογραφίζονται αναμνηστικά .