Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Άτοπο να αγνοηθεί ο ρόλος και η συνεισφορά της Ορθόδοξης Παράδοσης στο Ευρωπαϊκό και όχι μόνο γίγνεσθαι
Με την ευχή του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, βρίσκεται στην Σιθωνία για να συμμετάσχει με την ιδιότητά του ως Σύνδεσμος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο (ΠΑΠ), στην ειδική 30η επετειακή Γενική Συνέλευση και να μεταφέρει το μήνυμά του Μακαριωτάτου.
“Ατυχώς στις ημέρες μας πληθαίνουν οι φωνές που επιθυμούν μια Ευρώπη, όπου κάθε τι χριστιανικό θα έχει εξοβελιστεί από την δημόσια σφαίρα, ως να είναι η χριστιανική πίστη μια καθαρά ατομική υπόθεση και όχι μια ανεκτίμητη γονιμοποιητική δύναμη που καθόρισε, σε μεγάλο βαθμό, τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και επηρέασε τις ιστορικές και κοινωνικές
εξελίξεις. Ασφαλώς, η Ορθόδοξη Παράδοση με τον δικό της τεράστιο πλούτο και τις αρχέγονες καταβολές της κατέχει σημαντική θέση μέσα στον Ευρωπαϊκό χώρο και θα ήταν, τουλάχιστον, άτοπο να αγνοηθεί ο ρόλος της και η συνεισφορά της στο σύγχρονο Ευρωπαϊκό και όχι μόνο γίγνεσθαι“, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο μήνυμα.
Παρακάτω το μήνυμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας
Συνέλευσιν της Διακοινοβουλευτικής Συνελεύσεως Ορθοδοξίας, η Χάρις και το έλεος του Πανοικτίρμονος Κυρίου είησαν μετά πάντων Υμών, Διά των παρόντων Πατριαρχικών γραμμάτων χαιρετίζουμε και επευλογούμε τις εργασίες της 30ης επετειακής Γενικής Συνελεύσεως της Δ.Σ.Ο., η οποία όλα αυτά τα τριάντα χρόνια της λειτουργίας της έχει καταστεί φορέας γόνιμου προβληματισμού και σημαντικών πρωτοβουλιών που έχουν να κάνουν με την Ορθοδοξία όχι μόνον ως αμιγώς θρησκευτικό μέγεθος αλλά και ως παράγοντα που διεμόρφωσε τον πολιτιστικό, κοινωνικό, ηθικό και πνευματικό βίο εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρωπαική Ήπειρο.
Ατυχώς στις ημέρες μας πληθαίνουν οι φωνές που επιθυμούν μια Ευρώπη, όπου κάθε τι χριστιανικό θα έχει εξοβελιστεί από την δημόσια σφαίρα, ως να είναι η χριστιανική πίστη μια καθαρά ατομική υπόθεση και όχι μια ανεκτίμητη γονιμοποιητική δύναμη που καθόρισε, σε μεγάλο βαθμό, τον Ευρωπαικό πολιτισμό και επηρέασε τις ιστορικές και κοινωνικές
εξελίξεις. Ασφαλώς, η Ορθόδοξη Παράδοση με τον δικό της τεράστιο πλούτο και τις αρχέγονες καταβολές της κατέχει σημαντική θέση μέσα στον Ευρωπαικό χώρο και θα ήταν, τουλάχιστον, άτοπο να αγνοηθεί ο ρόλος της και η συνεισφορά της στο σύγχρονο Ευρωπαϊκό και όχι μόνο γίγνεσθαι.
Σήμερα η Ορθοδοξία αναπτύσσει μια νέα δυναμική σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Υφηλίου, ιδιαίτερα δε στον χώρο ποιμαντικής ευθύνης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, την πολύπαθη Αφρική, όπου το ευαγγελικό μήνυμα γίνεται γνωστό μέσα από μια οργανωμένη ιεραποστολική προσπάθεια. Για τον λόγο αυτό παρακολουθούμε στενά τις πρωτοβουλίες
τις δράσεις της Δ.Σ.Ο μέσω του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζάμπιας κου Ιωάννου, ο οποίος αποτελεί και τον σύνδεσμο μετά του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου.
Από την Έδρα του παλαιφάτου Πατριαρχείου μας, την Μεγάλη Πόλη της Αλεξανδρείας, η οποία προσέφερε στην ανθρωπότητα τεράστια αναστήματα της χριστιανικής σκέψης, επαινούμε και συγχαίρουμε τα μέλη της Δ. Σ. Ο. για τις προσπάθειες ανάδειξης του χριστιανικού πολιτισμού και της προωθήσεως των χριστιανικών αξιών σε μια Ευρώπη που αλλάζει δραματικά, προτρέπουμε πατρικώς άπαντες να συνεχίσουν να εργάζονται με τον ίδιο ζήλο γι’ αυτόν τον ιερό σκοπό και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες της 30ης Επετειακής Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο.
Μετὰ πατρικῶν εὐχῶν καὶ Πατριαρχικῶν Εὐλογιῶν,
Θεόδωρος Β’
Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής
Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.)
Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) αποτελεί διακοινοβουλευτικό οργανισμό με έδρα την Αθήνα, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων. Πραγματοποίησε το πρώτο συνέδριο τον Ιούνιο 1993 στη Χαλκιδική. Στη Δ.Σ.Ο. μετέχουν Ορθόδοξοι κατά το θρήσκευμα βουλευτές από Κοινοβούλια χώρων της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής, καθώς και της Αυστραλίας.
Σκοποί της Δ.Σ.Ο. είναι η ανάπτυξη της Ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς, η ενίσχυση της επικοινωνίας των μελών της για την προώθηση του ρόλου της Ορθοδοξίας στην αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων επί τη βάσει των αρχών της δημοκρατίας και των αξιών του Χριστιανισμού, η συμβολή στο σύγχρονο παγκόσμιο διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.
Ανώτατο όργανο της Δ.Σ.Ο. είναι η Γενική Συνέλευση των μελών της και εκτελεστικό όργανο η Διεθνής Γραμματεία. Η Ελλάδα και η Ρωσία αποτελούν μόνιμα μέλη της Γραμματείας. Στα πλαίσια της Δ.Σ.Ο. λειτουργούν οι εξής Επιτροπές: 1) Οικονομικών, 2) Κανονισμού, 3) Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 4) Πολιτισμού, 5) Διεθνούς Πολιτικής, 6) ΜΜΕ, 7) Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικογένειας και Μητρότητας, 8) Παιδείας. Επίσης, λειτουργεί Επιτροπή για την παρακολούθηση της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου για την παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ λειτουργούν συντονιστικές Επιτροπές Συνεργασίας με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο, τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας, την Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ένωσης Ρωσίας – Λευκορωσίας και την Κοινοβουλευτική Ένωση του Οργανισμού των κρατών – μελών της Ισλαμικής Συνεργασίας.
Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Ζάμπιας
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.