Πατριαρχείο Αλεξανδρείας
09 Οκτωβρίου, 2022

Πατριάρχης Θεοδώρος Β’: 18 χρόνια από την εκλογή στον Θρόνο του Αγίου Μάρκου

Διαδώστε:

Δεκαοχτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα εκλογής του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β‘ στον Θρόνου του Αγίου Μάρκου.

Ήταν 9 Οκτωβρίου 2004 όταν ο από Ζιμπάμπουε Θεόδωρος εκλέχθηκε 115ος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής διαδεχόμενος τον μακαριστό Πατριάρχη Πέτρο Ζ’ ο οποίος είχε χάσει τη ζωή του στις 11 Σεπτεμβρίου 2004 μετά την πτώση Σινούκ Ελικοπτέρου στο οποίο μετέβαινε, ανοιχτά του Αγίου Όρους.

Η 18η επέτειος εκλογής βρίσκει φέτος τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου χθες το βράδυ, τοπική ώρα, παρέλαβε το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων “Αθηναγόρας”. 

Πράγματι, ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β’ όλα αυτά τα χρόνια τα οποία βρίσκεται στο γεώργιον της ιεραποστολής, ταπεινός εργάτης, ξεπερνώντας με την αγάπη του Χριστού και το μεγάλο χαμόγελο που τον διακρίνει όλες τις δυσκολίες, εργάζεται προς Δόξαν Θεού για να μεταφέρει το μήνυμα της χαράς του Ευαγγελίου στη Μαύρη Ήπειρο.

Η εν γένει ιεραποστολική δράση του Μακαριωτάτου, αλλά και το μειλίχιο του χαρακτήρος του, αποτελούν την αιτία της αγάπης όλων των Αφρικανών αδελφών στο πρόσωπό του, ως και των Ελλήνων και των Αράβων της Αιγύπτου και ολοκλήρου της Αφρικής. Αυτό μπορεί να το διακρίνει κανείς μέσα από την μεγάλη υποδοχή που του επιφυλάσσουν σε κάθε του ιεραποστολική περιοδεία.

Από την Κρήτη στην Οδησσό

Ο κατά κόσμον Νικόλαος Χορευτάκης γεννήθηκε στην Κρήτη το έτος 1954, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Είναι απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης σπούδασε στην Οδησσό της Ρωσίας Ιστορία Τέχνης, Λογοτεχνία και Φιλοσοφία.

Xειροτονήθηκε Διάκονος το έτος 1975 και Πρεσβύτερος-Αρχιμανδρίτης το έτος 1978 υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Λάμπης και Σφακίων κυρού Θεοδώρου (Τζεδάκη).

Κατά τα έτη 1975-1985 διακόνησε ως Αρχιδιάκονος και κατόπιν Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης και Σφακίων, όπου ανέπτυξε σημαντικό ιεροκηρυκτικό, ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο. Μετακληθείς από τον μακαριστό Πατριάρχη Νικόλαο Στ’ στο παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας χρημάτισε κατά τά έτη 1985-1990 Πατριαρχικός Έξαρχος του Θρόνου στη Ρωσία με έδρα την Οδησσό, όπου συνέστησε το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού και το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας.

Η αδιάκριτη αγάπη και το έργο στην Αφρική

Το 1990 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Κυρήνης και διορίστηκε Εκπρόσωπος του αειμνήστου Πατριάρχου Παρθενίου Γ’ στην Αθήνα (1990-1997), τον οποίο συνώδευσε στις ιεραποστολικές αποδημίες του στην Αφρικανική ήπειρο, ως και σε διεθνή, πανθρησκειακά και Θεολογικά συνέδρια. Το 1997 διορίστηκε  Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας από τον μακαριστό Πατριάρχη Πέτρο Ζ΄. Τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους εξελέγη Μητροπολίτης Καμερούν. Κατά το χρονικό διάστημα της ποιμαντορίας Του ανέπτυξε σημαντική ιεραποστολική δράση. Ανήγειρε Ιερούς Ναούς, εκπαιδευτήρια και νοσοκομεία, βοηθώντας αδιακρίτως πολλούς Αφρικανούς και Έλληνες.

Το έτος 2002 κατεστάθη στην Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε, όπου ίδρυσε 4 Ιεραποστολικά κέντρα στην πρωτεύουσα Χαράρε, Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο χωρητικότητος 400 συνέδρων, δύο μεγάλα Ιεραποστολικά κέντρα στο Μαλάουι, τα οποία περιελαμβάνουν Νοσοκομείο, τεχνικές σχολές και παιδικούς σταθμούς.

Με τη συναρωγή της Βουλής των Ελλήνων ανακαίνισε το ‘Ελληνικό τετράγωνο’ (Σχολείο-Εκκλησία-Πρεσβυτέριο) στη πόλη Μπέιρα της Μοζαμβίκης. Επίσης θεμελίωσε Ιερούς Ναούς και συνέβαλε στην ίδρυση Ελληνικών Κοινοτήτων στα κράτη της Μποτσουάνα και της Αγκόλα.

Διαδώστε: